null Partio pitää pintansa Espoossa – partion peruskirjan uudistus selkeytti suhdetta kirkkoon

Partiolaisen tunnistaa huivista. Iina, Venla ja Aada Kujala ovat olarilaisia partiolaisia. Heidän naapurissaan asuva Kira Järves (toinen vasemmalta) aloitti partiossa 25 vuotta sitten.

Partiolaisen tunnistaa huivista. Iina, Venla ja Aada Kujala ovat olarilaisia partiolaisia. Heidän naapurissaan asuva Kira Järves (toinen vasemmalta) aloitti partiossa 25 vuotta sitten.

Ajankohtaista

Partio pitää pintansa Espoossa – partion peruskirjan uudistus selkeytti suhdetta kirkkoon

Espoossa ja Kauniaisissa on lähes 4 400 partiolaista.

"Lupaan parhaani mukaan elää maani ja maailman parhaaksi, kasvaa katsomuksessani ja toteuttaa oman ikäkauden ihanteita joka päivä.”

Näin sanovat partiolaiset uudessa partiolupauksessa, jonka he antavat aina ikäkauden muuttuessa, esimerkiksi sudenpentujen (7–9 v.) siirtyessä seikkailijoiksi (10 –12 v.). Uusi partiolupaus astui voimaan viime marraskuussa samalla kun partion uudistettu peruskirja hyväksyttiin.

Lupauksen sanamuodon muutos herätti jonkin verran porua, ja jotkut pelkäsivät partion hylänneen Jumalan kokonaan. Aiempi partiolupaus kuului näin: ”Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa oman ikäkauden ihanteita ja olla avuksi toisille.”

Espoonlahden seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Stella Björkholm pitää huolta Jumalan hylkäämisestä turhana. Hän toimii partiolaisen valtakunnallisessa kattojärjestössä Suomen Partiolaiset ry:ssä katsomuskasvatusvastaavana ja on ollut luomassa partion katsomuskasvatuksen rakenteita.

Kirkolla ja partiolla on yhteinen arvopohja ja
paljon annettavaa toisilleen.

– Kira Järves

Stella Björkholm sanoo uudistusten heijastelevan yleistä yhteiskunnallista ilmapiiriä ja osaltaan madaltavan osallistumiskynnystä partio­toimintaan.

– Nyt luvataan kasvaa katsomuksessa. Partion katsomuskasvatuksen tavoitteena on tukea lasta ja nuorta oman katsomuksen rakentumisessa ja sen toteuttamisessa sekä lisätä ymmärrystä erilaisten katsomusten välillä. Partio tarjoaa aitoa positiivista katsomuskasvatusta, jossa erilaiset katsomukset saavat näkyä rintarinnan, Björkholm sanoo.

Yksittäisessä partion kokoontumisessa tämä voi näkyä esimerkiksi niin, että ennen kotiinlähtöä jokainen voi kertoa päivän hyvän oivalluksen. Voidaan myös laulaa yhdessä tai lukea Raamattua tai tarinakirjaa. Jos partiossa tehdään ruokaa, voidaan miettiä, miten eri kulttuurit ja uskonnot vaikuttavat ruokavalintoihin.

– Partio tukee lasten ja nuorten kokonaisvaltaista kasvua ja hyvinvointia. Se antaa eväitä elämään ja kehittää laaja-alaista ­ajattelua, Björkholm sanoo. Hän vetää tällä hetkellä 10–12-vuotiai­den Saimaan Norpat -ryhmää Kaskenpolttajat-lippukunnassa Espoonlahdessa.

Seurakunnat tukevat lippukuntia

Espoonlahden seurakunnan alueella on seitsemän lippukuntaa, joilla kaikilla on tausta­yhteisö­sopimus seurakunnan kanssa. Moni seurakunta tarjoaa tilat lippukunnalle tai avustaa tilavuokrassa. Lisäksi seurakunnat tukevat toimintaa taloudellisesti. Espoon kaikissa suomenkielisissä seurakunnissa on partioyhteistyöstä vastaava työntekijä eli seppo.

– Partio on edelläkävijä vastuun jakamisessa vapaaehtoisille. Tämä on seurakuntien tulevaisuuden suunta, Olarin seurakunnan pappi ja entinen partiolainen Antti Malinen sanoo. 

Stella Björkholm ja Antti Malinen pitävät partiota merkittävänä nuoriso­kasvattajana. He ovat Espoon hiippakunnan seppomestareita, jotka toimivat alueellisina partiotyön mentoreina.

Stella Björkholm ja Antti Malinen pitävät partiota merkittävänä nuoriso­kasvattajana. He ovat Espoon hiippakunnan seppomestareita, jotka toimivat alueellisina partiotyön mentoreina.

Antti Malinen ja Stella Björkholm ovat kumpikin Espoon hiippakunnan seppomestareita. He toimivat alueellisina partiotyön mentoreina ja muun muassa tukevat Espoon hiippakunnan ­alueella yksittäisten seurakuntien ­seppoja.

Kira Järves liittyi partioon kahdeksanvuotiaana ja ohjaa nyt Olarinmäen Samoojissa perhepartiota, johon kuuluu alle kouluikäisiä lapsia ja heidän vanhempiaan.

Neljännesvuosisata partiotoimintaa on antanut Järvekselle hyvin paljon. Aviomies löytyi partiosta, samoin iso joukko ystäviä ja perhetuttuja. Hän on päässyt kehittämään johtamis- ja projektitaitoja lukuisissa erilaisissa pesteissä. Partiotoiminta on vienyt hänet myös seurakunnallisiin luottamustehtäviin. Hän toimii muun muassa Espoon seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston ja yhteisen kirkkoneuvoston jäsenenä.

– Kirkolla ja partiolla on yhteinen arvo­pohja ja paljon annettavaa toisilleen. Koen tärkeäksi tuoda seurakunnan kokouksissa esiin sitä, miten partio konkreettisesti toimii Espoossa. Kaikki eivät tiedä sitä. Toivon, että seurakunta olisi enemmän tukemassa partion katsomuskasvatustyötä, koska siihen sillä on vahva osaaminen, Kira Järves sanoo.

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.