null Piispa Laajasalon vanhoista televisioesiintymisistä tehtiin kantelu

Ajankohtaista

Piispa Laajasalon vanhoista televisioesiintymisistä tehtiin kantelu

Kantelun tekijä julkaisi tiedon pastori Kai Sadinmaan Facebook-seinällä.

Helsingin hiippakunnan piispasta Teemu Laajasalosta on tehty kantelu tuomiokapituliin. Taustalla on Laajasalon esiintyminen satiirisessa Yleleaks-ohjelmassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kotimaa24 -sivusto.

Itse kantelusta kertoi sen tekijä Tapio Tuomaala pastori Kai Sadinmaan Facebook-seinällä. Tuomaala julkaisi kommentin keskusteluketjussa, joka käsittelee tuomiokapitulin Sadinmaalle lähettämää sähköpostia. Sähköpostissa todetaan tuomiokapitulin tietoon tulleen, että Sadinmaa on sosiaalisessa mediassa kannustanut ja kehottanut eroamaan kirkosta.

Sähköpostissa pyydetään Sadinmaata vastaamaan kapitulille, onko kehottaminen kirkosta eroamiseen papille sopivaa ja pappisviran velvollisuuksien mukaista käytöstä. Kirkko ja kaupungille Sadinmaa kertoi "hämärästi muistavansa kirjoittaneensa jotain siihen suuntaan", mutta ei enää itse löytänyt tekstiään. Hänen mukaansa kommentti liittyi Espoon hiippakunnan piispalle Tapio Luomalle osoitettuun avoimeen kirjeeseen. Kirjeen kirjoittaja oli teologian opiskelija, joka kertoi, että Espoon hiippakuntaan kuuluva pappi oli käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväksi eikä Luoma ollut hänen ja Sadinmaan mielestä suhtautunut asiaan riittävällä vakavuudella. Sadinmaan mukaan hänen kommenttinsa kirkosta eroamiseen oli "selkäydinreaktio Luomaan ja siihen keissiin".

Helsingin hiippakunnan selvityspyyntö Sadinmaan kommentista johti vilkkaaseen keskusteluun Sadinmaan Facebook-sivulla. Siinä Laajasaloa ja lakimiesasessori Ritva Saariota syytettiin Sadinmaahan kohdistetusta ajojahdista. Kommenttiketjussa Tuomaala kertoi sitten tehneensä piispa Teemu Laajasalosta kantelun ja julkaisi sen tekstin. Vs. notaari Anniina Himberg vahvisti Kotimaa24:lle kantelun tulleen kapituliin viime viikon torstaina.

Tuomaalan kantelussa viitataan Yle TV1:n satiiriseen Yleleaks -ohjelmaan, jossa Teemu Laajasalo esiintyi Teemu Tammisalo -roolinimellä.

Kantelussa kysytään, onko ollut kirkon julkisuuskuvan kannalta sopivaa, että Laajasalo esiintyi ohjelmassa, jossa monta kertaa pilkattiin Jeesusta. Kantelijan mukaan "varsinainen ylilyönti" tapahtui, kun Laajasalo piikitteli entistä sisäministeriä ja silloista kansanedustajaa Kari Rajamäkeä (sd.).

Laajasalon roolihahmo sanoi ohjelmassa Rajamäen onnistuneen tappamaan monta pakolaislasta sairauksiin. Taustalla oli eduskunnassa käsitelty lakiesitys, jossa paperittomille esitettiin välttämätöntä terveydenhuoltoa maksutta. Rajamäki esitti lakiesitystä pöydälle, jolloin se raukesi. Rajamäki loukkaantui Laajasalolle, joka totesi Rajamäen sekoittaneen hänet ja hänen roolihahmonsa ja ettei papin sovi puhua siten kuin roolihahmo puhui.

Maaliskuussa 2015 tapahtunut asia jäi siihen, mutta nyt Tuomaala nosti sen esille kantelussaan. Hänen mielestään Laajasalo on käyttäytynyt papille sopimattomalla tavalla.

Tuomaala yhdistää Sadinmaan ja Laajasalon toimet toisiinsa. Hän kysyy, voiko papin viran erottaa siitä roolista, joka papilla on YleLeaksin kaltaisissa ohjelmissa tai vastaavasti sosiaalisessa mediassa. Tuomaala jatkaa kysymällä, kumpi on suurempi rikkomus, vihkiä tasa-arvoiseen avioliittoon vapaa-ajalla vai leimata sisäministeri murhaajaksi vapaa-ajalla.

Sadinmaa sai aiemmin tuomiokapitulilta vakavan moitteen samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä avioliittoon. Muut tuomiokapitulit ovat rankaisseet pappeja samasta asiasta ja Espoo myös parin siunaamisesta varoituksella. Sadinmaa on vaatinut oikaisua kapitulin päätökseen.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pappi kehotti eroamaan kirkosta – tuomiokapituli pyytää selvitystä

Ajankohtaista

Pappi Kai Sadinmaa ajattelee, että tuomiokapituli on järjestänyt hänen peräänsä ajojahdin.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.