null Kirkko on kanteluiden kierteessä – arkkipiispaehdokkaasta tehty kantelu viimeisin

Samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimisistä on seurannut kirkossa kanteluiden kierre.

Samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimisistä on seurannut kirkossa kanteluiden kierre.

Ajankohtaista

Kirkko on kanteluiden kierteessä – arkkipiispaehdokkaasta tehty kantelu viimeisin

Samaa sukupuolta olevia pareja vihkivistä papeista tehtyjen lukuisten kanteluiden lisäksi nyt on tehty tavallaan vastakantelu konservatiivisesta arkkipiispaehdokas Ville Auvisesta.

Helsingin ja Turun hiippakuntien tuomiokapituleille jätetty kantelu arkkipiispaehdokas Ville Auvisesta on uusin vaihe kanteluiden kierteestä, johon kirkko on tänä syksynä ajautunut. Auvinen on teologian tohtori ja Suomen Luterilaisen evankeliumiyhdistyksen vs. lähetysjohtaja, joka on vaaleissa konservatiivien ehdokkaana.

Kotimaa24:n mukaan Turun arkkihiippakunnalle tehdyssä kantelussa pyydetään, ettei Auvista asetettaisi ehdolle arkkipiispan vaalissa. Syynä on se, ettei Auvinen kantelun tehneen yksityishenkilön mukaan "noudata Uuden testamentin rakkauden evankeliumia, vaan syrjii kirkollisissa toimituksissa vähemmistöihin kuuluvia." Helsingin hiippakunnan tuomiokapitiliin tehdyssä kantelussa pyydetään tutkimaan, onko Auvinen syyllistynyt opetuksessaan harhaoppiin näistä samoista syistä. Kantelun tekijän mukaan syynä ovat yleiset kirkkopoliittiset syyt ja Auvisen näkemysten jyrkkyys. Auvinen itse korostaa Kotimaa24:lle pitävänsä kiinni Raamatusta ja edustavansa kirkon nykyistä virallista kantaa.


Helsingin hiippakunnan lakimiesasessori Ritva Saario kertoo, ettei Auvisesta tehtyä kantelua käsitellä Helsingissä. Auvinen kuuluu pappina Turun arkkihiippakuntaan, joten kantelu kuuluu sinne.

Saarion mukaan Helsingin hiippakunnassa on sen sijaan käsiteltävänä joukkokantelu, joka on tehty kaikista hiippakunnan papeista, jotka ovat sateenkaaripappien sivuilla ilmoittaneet olevansa valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Lisäksi tuomiokapitulille on jätetty tutkintapyyntö viime viikolla eläkkeelle jääneen piispa Irja Askolan osallistumisesta samaa sukupuolta olevan parin avioliiton siunaamistilaisuuteen.

– Kysymys on lähinnä siitä, onko Kallion kirkossa pidetyssä tilaisuudessa kysymys Kirkkokäsikirjan mukaisesta avioliiton siunaamisesta vai hiippakunnan ohjeen mukaisesta tilaisuudesta, jossa rukoiltiin parin puolesta, kertoo Saario.

Tuomiokapituli on jo tehnyt ratkaisun pastori Kai Sadinmaan toimittamista samaa sukupuolta olevien parien vihkimisistä. Sadinmaa sai asiasta vakavan moitteen. Hän hakee oikaisua kapitulin päätökseen.

– Näiden asioiden käsittelyaikataulua on edelleen vaikea sanoa. Ihanteellista olisi, jos tämän syyskauden aikana saataisiin tämä suma käsiteltyä, kommentoi Saario.

Suma on hyvä sana kuvaamaan sitä kanteluiden kierrettä, jossa kirkko nyt on. Sama kantelu, joka koskee 24 Helsingin hiippakunnan ja kahta Espoon hiippakunnan pappia, on jätetty myös muihin hiippakuntiin. Yhteensä pappeja on 41.


Espoon hiippakunnan tuomiokapituli ottaa 12. joulukuuta kantaa papin omaan ilmoitukseen samaa sukupuolta olevan parin siunaamisesta. Pari oli ensin vihitty maistraatissa. Kantelija oli ilmoittanut piispa Tapio Luomalle siunanneensa parin. Pappi oli lakimiesasessori Sari Anetjärven mukaan ensin keskustellut asiasta esimiehensä kirkkoherran kanssa. Nyt Espoon tuomiokapituli ottaa kantaa siihen, toimiko pappi parin siunatessaan oikein vai väärin ja mitä seuraamuksia tästä mahdollisesti papille tulee.

Oulun tuomiokapituli antoi kirjallisen varoituksen pastori Arpád Kováksille ja Lapuan hiippakunta Henna Salolle ja Eeva-Kaisa Rossille.

Koska kanteluista voi valittaa hallinto-oikeuteen, niiden käsittely voi jatkua vielä pitkään eikä kanteluiden loppua ole vielä nähty.

Kirkolliskokous käsittelee tällä viikolla professori Eila Helanderin selvitystä, jossa esitetään kompromissiratkaisua avioliittokiistaan. Helanderin selvityksessä esitetään, että kirkko ei luopuisi voimassa olevasta avioliitto-opetuksestaan vaan loisi sen rinnalle rinnakkaiskaistan, jota pitkin samaa sukupuolta olevat voisivat päästä alttarille. Asiasta käydään kuitenkin vasta lähetekeskustelu ennen valiokuntiin lähettämistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.