Kai Sadinmaa: En halunnut päästää kirkkoa helpolla
Sateenkaaripareja vihkinyt Kai Sadinmaa halusi tehdä tuomiokapitulin ratkaisusta mahdollisimman julkisen. Jalkapuumielenosoitus markkinoi myös Sadinmaan tuoretta kirjaa.
Pastori ja kirjailija Kai Sadinmaa istuu jalkapuussa Helsingin tuomiokapitulin edessä. Sadinmaan vasemmalla ja oikealla puolella istuvat Raul Medina ja Hannu Virtanen. Sadinmaa vihki heidät avioliittoon 1.3. Musiikkiteatteri kapsäkin järjestämässä Vihdoinkin vihille -tapahtumassa.
Tuomiokapituli istuu pian pohtimaan, onko Sadinmaa pysynyt vihkiessään kirkon tunnustuksessa sekä onko hän toiminut vastoin virkavelvollisuuksiaan ja pappislupausta.
Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola on tullut kadulle tervehtimään mielenosoittajia.
– Olen tehnyt työtä sen puolesta, että niillä papeilla, jotka haluavat vihkiä tai siunata samaa sukupuolta olevia pareja, olisi siihen mahdollisuus. Kirkkolaki ei nyt taivu siihen, Askola sanoo.
Askola lisää, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko on osa pohjoismaista kirkkoperhettä.
– Kaikissa muissa Pohjoismaissa samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen on mahdollista. Emmeköhän me tule perässä.
Tapaaminen on ystävällinen. Sadinmaa kertoo Askolalle olevansa pahoillaan siitä, että tämän kausi Helsingin piispana on päättymässä. Askolan lähdettyä Sadinmaa selittää Ylen mikrofoniin, että Jeesuksen esimerkin noudattaminen vaatii kristityltä kapinaa ja uhmaa.
"En ole ajatellut pahinta vaihtoehtoa"
Sadinmaa vihki maaliskuun alussa kaksi samaa sukupuolta olevaa paria ja siunasi avioliittoon kolme paria. Yksityishenkilö valitti Sadinmaan toiminnasta kapituliin.
Jos tuomiokapituli päättää rangaista Sadinmaata vihkimisistä, seurauksena voi olla varoitus tai pappisvirasta pidättäminen määräajaksi tai jopa kokonaan. Sadinmaa itse uskoo saavansa varoituksen.
Tietenkin haluan käyttää tämän asian saamaa julkisuutta hyväkseni.
– Pastori Kai Sadinmaa
– Olen varautunut siihen, että he rankaisevat minua. On vaikea kuvitella, että pääsisin tästä ilman seurauksia, Sadinmaa sanoo.
Vastauksissaan kapitulille Sadinmaa on ilmoittanut, että hän aikoo jatkaa sateenkaariparien vihkimisiä. Kesän aikana Sadinmaa onkin vihkinyt yhden parin ja siunannut yhden. Siten hän on vihkinyt avioliittoon yhteensä kolme sateenkaariparia ja siunannut neljä paria.
Papinviran menettämisestä ei olisi Sadinmaalle välittömiä taloudellisia seurauksia, sillä hän ei ole työskennellyt kirkollisessa virassa kolmeen ja puoleen vuoteen. Viime vuodet Sadinmaa on elänyt apurahoilla ja työttömyyskorvauksella.
– Pahinta vaihtoehtoa eli pappisviran menettämistä kokonaan en ole edes ajatellut. Pappeus on ollut jo pitkään merkittävässä roolissa elämässäni. Ankarimman rangaistuksen saaminen olisi minulle identiteettikysymys, Sadinmaa sanoo.
"Kapituli on puun ja kuoren välissä"
Vapauttava tuomio olisi Sadinmaan mukaan voitto seksuaalivähemmistöjen oikeuksille kirkossa. Kyse olisi hänen mukaansa ennakkotapauksesta, joka merkitsisi vihreää valoa sateenkaariparien vihkimiselle. Päätös ei kuitenkaan sido juridisesti muita tuomiokapituleja.
– Kapituli on puun ja kuoren välissä. Olipa päätös millainen tahansa, se on joillekin ihmisille kova isku, Sadinmaa toteaa.
Olen tehnyt työtä sen puolesta, että niillä papeilla, jotka haluavat vihkiä tai siunata samaa sukupuolta olevia pareja, olisi siihen mahdollisuus.
– Piispa Irja Askola
Sadinmaa ei halua tehdä kapitulin tilannetta yhtään helpommaksi. Valitusprosessin aikana hän on julkaissut kaikki tuomiokapitulilta saamansa selvityspyynnöt ja niihin antamansa vastaukset.
Sadinmaa on myös ilmoittanut, että vie tarvittaessa asiansa maallisen hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Mikäli Sadinmaa saa rangaistuksen, hän harkitsee myös rikosilmoituksen tekemistä tuomiokapitulin jäsenistä.
– On tärkeää pitää asia mahdollisimman julkisena. Minua on häirinnyt se, että kirkko tekee päätöksiä tästä asiasta kulisseissa ja kabineteissa eikä tule esiin keskustelemaan, Sadinmaa perustelee.
"On tässä lievää bisneksen tekoa"
Sadinmaa on kantanut jalkapuun kapitulin eteen Kallion kirkon luota Helsingin keskustan läpi. Performanssi luo tilanteeseen selvän Jeesus-rinnastuksen.
Sadinmaa perustelee rinnastusta yhdenvertaisuusnäkökulmalla. Kevään ja kesän aikana moni muukin pappi on vihkinyt samaa sukupuolta olevia pareja, mutta suurin osa heistä ei ole joutunut tuomiokapitulin toimien kohteeksi.
– Kaikki maailman uhrit ovat tietyssä mielessä jeesuksia, Sadinmaa sanoo.
Tekeepä tuomiokapituli millaisen päätöksen tahansa, Sadinmaan iltapäivä jatkuu tuoreen Ilmestyskirja-teoksen julkistamisella. Iltakuudelta Sadinmaa keskustelee kirjansa teemoista kansanedustaja Anna Kontulan ja esseisti Antti Nylénin kanssa Antikvariaatti Sofiassa.
Tuomiokapitulin istunnon ja kirjan julkistamisen osuminen samalle päivälle ei ole sattumaa. Facebookissa Sadinmaa on tehnyt päivästä tapahtuman, jonka otsikkona on ”Tuomio, jalkapuuperformanssi ja Ilmestyskirjan julkkarit”.
Toimiiko kapitalismin ankarana kriitikkona tunnettu pappi kapitalismin logiikan mukaan? Kysymys naurattaa Sadinmaata.
– On tässä ainakin lievää bisneksen tekoa. Tietenkin haluan käyttää tämän asian saamaa julkisuutta hyväkseni. Kun en saa kirkosta töitä, minusta on vain oikein, että saan myös itse jotakin kaikesta taistelustani.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Pappi Kai Sadinmaa sai jatkopestin Malmille – hän väitti aiemmin saaneensa potkut piispalta
AjankohtaistaHelsingin hiippakunnan tuomiokapituli myönsi Kai Sadinmaalle jatkoa määräaikaisen pappisviran hoitoon Malmilla.