null Paavi ilmaisi halunsa tavata Moskovan patriarkan ja mainitsi Suomen mahdollisena tapaamispaikkana – lausunto saattaa perustua väärinkäsitykseen

Moskovan patriarkka Kirill ja paavi Franciscus tapasivat Havannassa vuonna 2016. Nyt suunnitellaan uutta tapaamista.

Moskovan patriarkka Kirill ja paavi Franciscus tapasivat Havannassa vuonna 2016. Nyt suunnitellaan uutta tapaamista.

Ajankohtaista

Paavi ilmaisi halunsa tavata Moskovan patriarkan ja mainitsi Suomen mahdollisena tapaamispaikkana – lausunto saattaa perustua väärinkäsitykseen

Moskovan patriarkka Kirillin ja paavi Franciscuksen tapaaminen olisi toteutuessaan merkittävä kohtaaminen. Puheenaihena voisi olla ainakin Ukraina.

Paavi Franciscus tahtoo tavata Venäjän ortodoksisen kirkon johtajan, Moskovan patriarkka Kirillin. Mahdolliseksi tapaamispaikaksi on esitetty Suomea ja Kazakstania. Asiasta uutisoivat ainakin katolinen media La Croix ja uutistoimisto Catholic News Agency.

Paavin ja Moskovan patriarkan mahdollisesta tapaamisesta on liikkunut huhuja jo jonkin aikaa, mutta vahvistuksen ne saivat, kun paavi Franciscus puhui medialle lentokoneessa palatessaan Kreikasta 6. joulukuuta. Paavi sanoi, että tapaamiseen ei ole enää kauaa ja että Venäjän kirkon ulkosuhteista vastaava metropoliitta Hilarion järjestelee asiaa.

Mikäli tapaamispaikaksi valikoituu Suomen sijaan Kazakstan, tapaaminen olisi vasta ensi syyskuussa. Kazakstanissa on tarkoitus järjestää tuolloin ekumeeninen huippukokous. La Croix -median mukaan paavin ulkoministeriksi kutsuttu arkkipiispa Paul Gallagher keskusteli kummastakin mahdollisesta tapaamispaikasta marraskuussa tavatessaan ortodoksikirkon johtajia Moskovassa. Gallagher vieraili marraskuussa myös Suomessa ja tapasi ulkoministeri Pekka Haaviston.

Paavi Franciscus on sanonut olevansa valmis matkustamaan minne vaan tapaamisen vuoksi, myös Moskovaan, ja kutsui patriarkkaa veljekseen.

Vain yksi paavi on vieraillut Suomessa

Katolisen kirkon viestintäjohtaja Marko Tervaportti ei ole vielä tekemässä valmisteluja paavin vierailua varten, vaan arvelee, että kyseessä saattaa olla väärinkäsitys.

– Ei meillä ole tähän oikein sanottavaa vielä. Paavi tietää sen, että hän on tervetullut Suomeen ja että patriarkka Kirillin oli tarkoitus tulla Suomeen. Tuo vierailu ei kuitenkaan ole toteutumassa. Kun paavi mainitsi Suomen, hän ilmeisesti oletti, että Kirill olisi tulossa tänne.

Me Suomessa olemme aika jalat maassa -porukkaa, mutta jos paavi Franciscus tulisi Suomeen, olisihan se meille suuri ilon aihe.

- Marko Tervaportti

Jos paavi Franciscus tulisi Suomeen, se olisi suomalaisille ja Suomen katolilaisille merkittävä juttu. Paaveista Suomessa on käynyt ainoastaan Johannes Paavali II vuonna 1989.

– Meille paavi on yhteinen hengellinen isä, kirkon pää maan päällä, jonka puolesta rukoilemme. Hän tuntuu lämpimältä, läheiseltä isähahmolta, Tervaportti luonnehtii.

– Nykyinen paavi myös jakaa mielipiteitä monien päätöstensä, tekemistensä ja puheittansa vuoksi. Me Suomessa olemme aika jalat maassa -porukkaa, mutta jos paavi Franciscus tulisi Suomeen, olisihan se meille suuri ilon aihe.

Ukraina olisi vaikea ja todennäköinen puheenaihe

Kirkkohistorian yliopistonlehtori Mikko Ketola Helsingin yliopistosta ei yllättynyt siitä, että paavin ja patriarkan tapaamista suunnitellaan. Paavi Franciscus ja patriarkka Kirill ovat tavanneet kerran aikaisemminkin, Kuuban Havannassa vuonna 2016. 

– Paavi Franciscus on aina ollut kiinnostunut tapaamaan Moskovan patriarkkaa. Hän on tavannut myös Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan ja hänellä on halu ylläpitää suhteita ortodoksiseen kirkkoon. Moskovan patriarkka on hyvin vaikutusvaltainen hahmo, Ketola sanoo.

Tapaamispaikaksi valikoituisi nytkin todennäköisemmin jokin neutraali maaperä. Mikko Ketolan mukaan katolisessa kirkossa on haaveiltu siitä, että paavi pääsisi joskus vierailulle Moskovaan. Toistaiseksi se on ollut mahdotonta.

– Ajatus Moskovan patriarkasta vierailemassa Vatikaanissa on raju ajatus venäläisille, kuten myös ajatus siitä, että paavi tulisi Moskovaan. Siellä katolinen kirkko on nähty vastustajana ja ortodoksien keskuudessa on ennakkoluuloja katolisuutta kohtaan.

Patriarkka Kirillillä on paine noudattaa Venäjän ulkopoliittista linjaa.

- Mikko Ketola

Mikko Ketola toivoo, että jos tapaaminen toteutuu, paavi Franciscus ja patriarkka Kirill keskustelisivat ainakin Ukrainan tilanteesta.

– Se olisi ihan todennäköistäkin, sillä Ukrainassa toimii katolisen kirkon kannalta tärkeä Ukrainan kreikkalaiskatolinen kirkko eli niin sanottu uniaattikirkko. Kirkko noudattaa ortodoksista jumalanpalvelusjärjestystä, mutta on paaville alamainen. Se on Ukrainan tärkeimpiä kirkkoja.

Ketolan mukaan uniaatit ovat toivoneet paavilta vahvempaa tukea, mutta paavi on ollut varovainen kannanotoissaan, jotka voidaan tulkita poliittisina. Toisaalta Ukrainasta keskusteltiin jo Havannan tapaamisessa.

Mikko Ketola sanoo, että kirkollisesta näkökulmasta Ukraina on moninainen maa ja ekumenian näkökulmasta vaikeakin. Lisäjännitettä paavin ja patriarkan tapaamiseen toisi varmasti se, että patriarkan tiedetään olevan läheinen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

– Ukrainan tilanne on varmasti hankala aihe. Patriarkka Kirillillä on paine noudattaa Venäjän ulkopoliittista linjaa. Ukraina on myös Venäjän ortodoksikirkolle tärkeä maa, sillä siellä on suuri osa Moskovan patriarkaatin alaisista seurakunnista. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.