null Helsingin seurakunnat tarkastaa 50 johtajan luottokorttilaskut

Helsingin seurakuntayhtymä tarkastuttaa luottokorttiensa käytön tilintarkastusyhtiöllä.

Helsingin seurakuntayhtymä tarkastuttaa luottokorttiensa käytön tilintarkastusyhtiöllä.

Ajankohtaista

Helsingin seurakunnat tarkastaa 50 johtajan luottokorttilaskut

Työn arvioidaan kestävän muutamia viikkoja. Sen tekee puolueeton tilintarkastusyhtiö.

Kallion kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana aiemmin toimineen piispa Teemu Laajasalon luottokortti- ja matkalaskuista aiheutunut kohu sai Helsingin seurakuntayhtymän tutkimaan muidenkin johtajiensa luottokorttilaskut. Jo viime viikolla seurakuntayhtymän johtoryhmä päätti, että sisäisen valvontajärjestelmän toimivuudesta sekä talousasioita koskevista menettelytavoista ja laskujen hyväksymiskäytännöistä tehdään selvitys.

Helsingin yhteinen kirkkoneuvosto päätti tämän linjauksen mukaisesti torstaina 18.1., että se teettää puolueettomalla tilintarkastusyhtiöllä seurakuntayhtymän kirkkoherroja, johtajia, päälliköitä ja johtavia luottamushenkilöitä koskevan luottokorttimaksujen ja matkalaskujen erityistarkastuksen.

Tarkastus koskee noin 50 päättävässä asemassa olevan henkilön hankintoja vuodelta 2017. Sen tekee MAURA Audit Oy, joka valittiin tehtävään tarjouskilpailun perusteella.

Työn arvioidaan kestävän joitakin viikkoja. Tarkastuksessa kiinnitetään huomiota erityisesti siihen, onko annettuja ohjeita noudatettu ja ovatko ohjeet olleet riittävät. Tässä tarkistetaan muun muassa, että luottokorttia on käytetty vain työhön liittyviin kuluihin ja matkakustannuksissa on noudatettu kohtuutta.

Haluamme puhdistaa ilmaa ja katsoa huolella, mitä todellisuudessa on tapahtunut.

– Pertti Sunberg, tarkastustoimikunnan puheenjohtaja

Seurakuntayhtymän sisäinen tarkastus toteutti syksyllä 2017 luottokorttimaksujen käsittelyprosessia koskeneen tarkastuksen. Tällöin prosessissa todettiin puutteita ja ne korjattiin joulukuun alussa voimaan astuneella tarkennetulla ohjeistuksella. Julkisuudessa on kuitenkin ollut epäilyjä seurakuntayhtymän taloudenpitoa koskevista epäselvyyksistä ja mahdollisista väärinkäytöksistä.

– Haluamme puhdistaa ilmaa ja katsoa huolella, mitä todellisuudessa on tapahtunut ja onko esille tuoduissa epäilyksissä ja syytöksissä perää, toteaa seurakuntayhtymän tarkastustoimikunnan puheenjohtaja, yhteisen kirkkoneuvoston jäsen Pertti Sundberg.

Sundbergin mukaan tarkastus rajattiin tässä vaiheessa koskemaan vuotta 2017 ja johtavassa asemassa olevien henkilöiden luottokorttilaskuja ja matkalaskuja. Syy rajaukseen on, että tarkastukseen käytettävä työmäärä pysyy kohtuullisuuden rajoissa ja tuloksia saadaan nopeasti.

– Tarkastuksen tuloksesta riippuu, onko syytä ryhtyä laajempiin toimiin, jatkaa Sundberg.

Helsingin seurakuntayhtymä tiedottaa tarkastuksen tuloksista heti niiden valmistuttua arviolta viikolla 9.

Seurakuntayhtymässä on noin 650 luottokortin käyttäjää. Korttilaskujen yhteissumma oli viime vuonna vajaa 1,1 miljoonaa euroa. Luottokortti on tarkoitettu työtehtäviin liittyviin menoihin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.