null Suomen kaikki piispat ovat nyt miehiä – Espoon kirkkoherroista ei silti olisi fiksua, että miehet vetäytyisivät piispakisasta

Kenestä tulee seuraava piispa Espooseen?

Kenestä tulee seuraava piispa Espooseen?

Ajankohtaista

Suomen kaikki piispat ovat nyt miehiä – Espoon kirkkoherroista ei silti olisi fiksua, että miehet vetäytyisivät piispakisasta

Espoon kirkkoherrat kertovat, millaista piispaa toivovat arkkipiispaksi nousevan Tapio Luoman tilalle.

Kun Espoon piispa Tapio Luoma siirtyy arkkipiispaksi, Espoossa aukeaa piispanpaikka. Vaalit järjestettäneen syksyllä, ja ehdolle voivat asettua kaikki Suomen luterilaisen kirkon papit. Äänioikeus on Espoon hiippakuntaan kuuluvilla papeilla sekä yhtä monella maallikkovalitsijalla.

Kirkko ja kaupunki kysyi Espoon suomalaisten seurakuntien kirkkoherroilta, minkälaista piispaa Espoo heidän mielestään kaipaa.

Olarin kirkkoherran Salla-Maria Viitapohjan mielestä on tärkeintä, että uusi piispa pystyy ymmärtämään eri tavalla ajattelevia ihmisiä ja luomaan keskustelua.

– Niin kuin nykyinen Tapio-piispamme sanoo: se ei ole ongelma, että ihmisillä on eri mielipiteitä, mutta se on ongelma, että niiden kanssa ei tulla toimeen.

Viitapohja painottaa myös piispan viestintä- ja verkostoitumistaitoja. Piispan olisi myös hyvä olla teologian tohtori, jotta hän on uskottava paimen oppineelle papistolle.

Myös Espoonlahden kirkkoherra Jouni Turtiainen ottaa nykyisen piispan esimerkiksi. Turtiaisen mukaan Luoma tuntee paikallisseurakuntien todellisuuden ja toimii sillanrakentajana ääripäissä olevien mielipiteiden välillä.

– Luoma on myös hengellisesti syvällinen rukouksen ihminen ja Kristus-keskeinen opetuksissaan.

Leppävaaran kirkkoherra Kalervo Salo painottaa käytännön osaamista. Piispan pitää hallita monet hallintotehtävät, joita virkaan kuuluu. Tärkeää on myös se, että piispa ei ole sooloilija.

– Piispa päättää itsenäisesti vain sen, kuka saa rovastin arvonimen. Tämä kertoo yhteistyön tärkeydestä.

Tapiolan kirkkoherran Päivi Linnoisen mielestä on oleellista, että piispa ymmärtää, minkälaista väkeä Espoon hiippakunnan alueella asuu.

– Suurin osa heistä on sellaisia, joiden suhde kirkkoon on tosi ohut. Piispan pitää osata ottaa se toiminnassaan huomioon.

Linnoinen toivoo myös, että uusi piispa tuntee kirkon oppia laaja-alaisesti ja ymmärtää, että ihmiset tulkitsevat Raamattua monin tavoin.

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Antti Kujanpää toivoo ennakkoluulotonta, avarakatseista ja luontevasti verkostoissa toimivaa piispaa, jolla on sanottavaa arvokeskusteluissa.

Jos meillä on kaksi tasavahvaa ehdokasta, mies ja nainen, äänestän kyllä naista.

– Espoonlahden kirkkoherra Jouni Turtiainen

Espoon piispanvaaleista on ehdotettu naisten vaalia

Kun Helsingin piispa Irja Askola jäi viime vuonna eläkkeelle, hänen tilalleen valittiin Teemu Laajasalo. Samalla piispajoukon ainoa nainen vaihtui mieheen. Tällä hetkellä kaikki Suomen luterilaisen kirkon piispat ovat miehiä.

Monia se harmittaa. Kirkko ja kaupungin päätoimittaja Jaakko Heinimäki kirjoitti 2. maaliskuuta: "Aika kovaa pokkaa vaaditaan tulevissa piispanvaaleissa miehiltä, jotka julkeavat asettua ehdolle." Kotimaan julkaisupäällikkö Olli Seppälä taas ehdotti Kotimaa24:n kommentissaan, että miesehdokkaat vetäytyisivät tyystin Espoon piispanvaalista.

Espoon kirkkoherroista yksikään ei tue Seppälän ajatusta.

– Ehdotus kuulostaa naisten osaamista aliarvostavalta ja loukkaavalta, ikään kuin miehet luontaisesti olisivat naisia edellä. Ollilla lienee hyvä tarkoitus, mutta ehdotus on surkea, Antti Kujanpää toteaa.

Päivi Linnoinen toivoo, että kirkon johtoon tulisi lisää naisia tai muunsukupuolisia. Seppälän ajatus on hänen mielestään kuitenkin vaarallinen.

– Vaalitulos on aina niiden henkilöiden päätös, jotka saavat äänestää. Vaalien manipuloiminen etukäteen ei ole fiksua. Se kääntyy itseään vastaan.

Jouni Turtiainen pitää Seppälän ehdottamaa järjestelyä syrjivänä. Turtiainen kuitenkin uskoo, että "valistuneet äänestäjät" ymmärtävät, minkälainen vaje kirkossa on.

– Jos meillä on kaksi tasavahvaa ehdokasta, mies ja nainen, äänestän kyllä naista. Se on selvä peli.

Kalervo Salon mielestä asiaa pitää ajatella myös tasa-arvolain näkökulmasta. Lain henki on, että paras ehdokas valitaan.

– Se paras ihminen voi olla mies tai nainen.

Salla-Maria Viitapohja kertoo olevansa pahoillaan Seppälän ehdotuksesta. Hänen mielestään se ei edistä kenenkään asiaa.

– Ei voi olla niin, että naiset ovat niin surkeita, että he eivät muuten pärjää.

Espoon kirkkoherrat eivät pyri Espoon piispaksi

Ketkä sitten ovat asettumassa piispakilpaan? Yksikään ehdokas ei vielä ole ilmoittautunut. Espoon kirkkoherroista jokainen kertoi Kirkko ja kaupungille, ettei aio asettua ehdolle.

– Käytäväkeskusteluissa on ollut esillä puoli tusinaa nimeä, Kalervo Salo kertoo.

Salla-Maria Viitapohjan mukaan "nimiä on vilahdellut", ja monet ovat olleet naisia. Viitapohjan mukaan keskustelujen yleistunnelma tuntuu kuitenkin olevan, että tungosta piispaksi ei ole.

Helsingin piispanvaaleissa rannalle jäänyt Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka kertoi Kotimaa24:lle, ettei ole vielä päättänyt, asettuuko ehdolle Espoossa.

Korjaus 12.3. kello 12.30: Tarkennettu sitä, keillä on äänioikeus piispanvaalissa. 14.35: Olli Seppälä ei esittänyt ajatuksiaan blogissaan vaan Kotimaa24:n kommentissaan.

Korjaus 13.3. kello 8.50: Jutussa ei haastateltu kaikkia Espoon hiippakunnan kirkkoherroja vaan Espoon suomenkielisten seurakuntien kirkkoherroja. 9.05: Otsikkoa tarkennettu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.