null Samaa sukupuolta olevan parin perhe on perhe muiden joukossa, sanoo uusi arkkipiispa Tapio Luoma

– Suomalainen yhteiskunta tarvitsee havahtumista sen etsimiseen, mitä haluamme saavuttaa yhdessä, Tapio Luoma sanoo. Kuva vastavalitun arkkipiispan tiedotustilaisuudesta 1. maaliskuuta.

– Suomalainen yhteiskunta tarvitsee havahtumista sen etsimiseen, mitä haluamme saavuttaa yhdessä, Tapio Luoma sanoo. Kuva vastavalitun arkkipiispan tiedotustilaisuudesta 1. maaliskuuta.

Ajankohtaista

Samaa sukupuolta olevan parin perhe on perhe muiden joukossa, sanoo uusi arkkipiispa Tapio Luoma

Arkkipiispaksi valittu Tapio Luoma toivoo avioliittokeskustelua, jossa erilaiset näkemykset tasa-arvosta kohtaavat.

Kirkolliset pyrkimykset, jotka näyttäytyvät suuren yleisön silmissä epätasa-arvoisina tai kovasydämisinä, vahingoittavat kirkkoa syvällisemmin kuin kirkon sisällä tiedostetaan. Tällainen varoitus löytyy vuoden 2016 lopulla julkaistusta kirkon nelivuotiskertomuksesta Osallistuva luterilaisuus.

Tutkijat arvioivat, että kysymys kirkon suhtautumisesta samaa sukupuolta oleviin pareihin noudattaa viime vuosisadalta tuttua käsikirjoitusta. Silloin naispappeuden vastustaminen aiheutti suomalaisten kirkkosuhteeseen vakavan särön.

Arkkipiispa Kari Mäkisen seuraajaksi valittu Tapio Luoma vahvistaa, että kysymys tasa-arvosta on kirkolle ohittamaton.

– Ajatus ihmisten samanarvoisuudesta nousee kristillisen uskon ytimestä. Kristinuskon mukaan Jumala on luonut ihmisen ja ottanut jokaisen ihmisen ihmisyyden omakseen.

Luoman mukaan kristillisen näkemyksen rinnalla vaikuttaa valistusajan tasa-arvokäsitys, jota monet kristityt vierastavat. Siksi nyt tarvitaan keskustelua, jossa erilaiset näkemykset kohtaavat.

– Se, että avioliitto nähdään tasa-arvokysymyksenä, on yksi perusteltu näkemys. Sen rinnalla elää kirkon vuosisatainen perinne. Onko perusteltua väittää, että kirkon avioliittonäkemys on ollut epätasa-arvoinen tähän päivään saakka, Luoma pohtii.

Ei kätkettyä moitetta

Espoon hiippakunnan piispana toimiva Tapio Luoma pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä liittona. Hän on kuitenkin valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, jos kirkolliskokous muuttaa kirkon avioliittokantaa. Luoma vakuuttaa, että hänen ajatteluunsa ei kätkeydy moitetta samaa sukupuolta olevia pareja kohtaan.

– Kyseessä on aikuisten ihmisten vastuullinen ratkaisu, jota on kunnioitettava. Samaa sukupuolta olevan parin perhe on perhe muiden joukossa.

Luoma pitää kuuntelevaa ja keskustelevaa johtamista omana vahvuutenaan edessä olevassa arkkipiispan tehtävässä. Hän toteaa kuitenkin, että sama asia voidaan nähdä myös heikkoutena.

Mielipiteen esittämisen perimmäinen tarkoitus on unohtunut.

– Piispa Tapio Luoma

– Moni saattaa turhautua ja sanoa, että lykkään päätösten tekemistä. Aikaisemmissa tehtävissäni päätökset ovat kuitenkin syntyneet ajallaan.

Arkkipiispana Luomalta odotetaan linjanvetoja monenlaisiin kirkon kiistoihin ja jakolinjoihin, joita sosiaalinen media kärjistää ja nostaa uutisiin. Lähivuodet näyttävät, miten kirkon liberaalit, konservatiivit, seksuaalivähemmistöt ja lasikattoon törmänneet naisteologit sitoutuvat yhteisiin päämääriin.

Luoman mielestä vastakkainasettelujen kärjistymisen kertoo siitä, että mielipiteen esittämisen perimmäinen tarkoitus on unohtunut.

– Kun sanon oman mielipiteeni, osallistun yhteisen todellisuuden rakentamiseen ja annan ajatukseni toisten tarkasteltavaksi ja arvioitavaksi. Usein mielipide nähdään vain perusteena sille, että ihminen voidaan sijoittaa haluttuun lokeroon.

Mekään emme hallitse tilannetta

Tälle ajalle ominaisista kysymyksistä Luoma nostaa esiin muutosten kiihtyvän vauhdin. Syrjäytyminen on yhä useammin sitä, että ihmiset eivät pysy mukana yhteiskunnan muutoksessa.

– Kahdentuhannen vuoden aikana kirkko on nähnyt monenlaisia muutoksia ja tukenut ihmisiä niiden keskellä. Nyt muutosten nopeus on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Lähivuosina kirkolta kysytään, pystyykö se tarjoamaan tukea muutoksessa eläville ihmisille.

Kirkon vastaus nousee Luoman mukaan pääsiäisen sanomasta. Ihmiseltä ei vaadita nuhteettomuutta tai uskonnollisuutta, vaan Jumala kantaa ihmisyytemme, syntimme ja hätämme.

Pääsiäisen kokonaisuus avautuu Luomalle erityisesti kiirastorstain iltakirkossa, jossa on tilaa hämmentyneen ihmisen kokemukselle.

– Jeesuksen opetuslapset ovat dramaattisten tapahtumien kynnyksellä, mutta eivät tajua, mitä tuleman pitää. Mekään emme tiedä mitä on tulossa emmekä hallitse tilannetta, mutta tässä hetkessä Kristus antaa meille itsensä. Elän itse tästä asiasta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tuleva arkkipiispa Tapio Luoma jännittää tulevia tehtäviään, tapaa tieteilijöitä ja sanoo, että Jumala tarkastelee meitä

Hengellisyys

Espoon piispa Tapio Luoma asetetaan kesäkuun alussa arkkipiispaksi. Hän pohtii tulevaa tehtäväänsä ja maailmaa suhteiden kautta: mitä olemme suhteessa toisiimme, luontoon ja Jumalaan.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.