null Plogging yhdistää lenkkeilyn, kyykyt ja roskien keruun – Heidi Salminen innostui lajista, kun kruununprinsessa Victoria keräili roskia tv:ssä

– Plogging tulee ruotsin sanoista jogging eli lenkkeillä ja plocka upp eli poimia, kertoo Heidi Salminen.

– Plogging tulee ruotsin sanoista jogging eli lenkkeillä ja plocka upp eli poimia, kertoo Heidi Salminen.

Ajankohtaista

Plogging yhdistää lenkkeilyn, kyykyt ja roskien keruun – Heidi Salminen innostui lajista, kun kruununprinsessa Victoria keräili roskia tv:ssä

Vantaalla järjestetään useita roskajuoksuja, jossa ploggingia harrastetaan porukalla.

Ensimmäinen virike uuden liikuntalajin pariin voi tulla yllättäen.

– Näin tv:stä, miten kruununprinsessa Victoria keräili roskia tyttärensä kanssa. Idea vaikutti aika kivalta, kertoo diakoniatyöntekijä Heidi Salminen.

Vähän myöhemmin hän osallistui erään kuntosalin järjestämään ploggingiin.

– Tuli oikein himo, että pitää löytää roskia lisää ja lisää. Kun olen koiran kanssa lenkillä, kakkapussiin saa aina mahtumaan myös jonkun roskan.

Plogging on samansuuntaista toimintaa Vantaalla meneillään olevan Roskaton kaupunki -projektin kanssa. Tänä keväänä plogging yhdistetään myös Vantaan seurakunnissa järjestettäviin Yhteisvastuu-juoksuihin.

– Voi tehdä tuplaten hyvää, kun kerää roskia ja lahjoittaa samalla rahaa Yhteisvastuukeräykselle. Ja kun laskee mukaan virkistyksen, oman kunnon ja hyvinvoinnin edistämisen, saa hyvää triplasti.

Ajattele eläintä, joka saa tassuunsa lasinsirpaleen. Lemmikkieläin voidaan viedä lääkäriin, mutta kuka ottaa sirpaleen pois ketun tassusta?
– Heidi Salminen

Ryhdymme tositoimiin Pakarituvan tuntumassa. Aloitamme alkulämmittelyllä. Roskien poimiminen kun voi vaatia jonkinmoista taivuttelua tai kyykkimistä – toki apuvälineitäkin löytyy.

– Jospa teemme ensin pari dynaamista venyttelyä. Sitten kymmenen ilmakyykkyä ja pari askelkyykkyä. Pyöritellään nivelet, polvet, nilkat, lantio, Heidi Salminen ohjaa.

Kun lähdetään liikkeelle, voi oman kuntonsa mukaan juosta, hölkätä, kävellä tai tehdä intervallipyrähdyksiä, ja vaikka samaa tahtia toisen kanssa.

Ei tarvitse edetä montakaan askelta, kun poimittavaa alkaa löytyä: puoliksi maatunutta paperia, kynttilä, hautakynttilä ja useita tyhjiä tupakka-askeja.

– Pitäisi kyllä ajatella vähän, ennen kuin heittää roskan maahan. Ehkä ei olisi kovin suuri vaiva pitää roska itsellään seuraavaan roskikseen asti, puuskahtaa Salminen.

– Roskia on mukavampi poimia, kun käytössä on välineet. Vantaa Energia toimittaa GA Spurttiin pihtejä, roskapusseja ja hanskoja ja huolehtii roskat pois.

Ploggingissa ei ole kyse vain maiseman roskattomuudesta ja esteettisyydestä. Tapahtumat sopivat myös lapsiperheille ja ovat mainio tilaisuus tutustuttaa lapsia luontoarvoihin.

– Plogging on iloinen asia, se voi olla avuksi monille. Ajattele eläintä, joka saa tassuunsa lasinsirpaleen. Lemmikkieläimen voi viedä lääkäriin, mutta kuka ottaa sirpaleen pois ketun tassusta? kyselee Heidi Salminen.

Luonto ja metsässä liikkuminen ovat tärkeitä Seutulassa syntyneelle ja Riipilässä kasvaneelle Heidi Salmiselle.

– Metsissä ja rannoilla liikkuminen rauhoittaa mieleni. Kerran viikossa yritän päästä metsäkävelylle ennen työpäivää. Kun olen lähellä Jumalan luomaa luontoa, tunnen hänen läsnäolonsa eri tavoin kuin muulloin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.