null Kirkolliskokouksen kokoonpano muuttuu – uudistusmieliset vahvistuvat

Helsingin hiippakunnan uudet kirkolliskokousedustajat aloittavat työnsä toukokuussa, kun kirkolliskokous kokoontuu Turkuun.

Helsingin hiippakunnan uudet kirkolliskokousedustajat aloittavat työnsä toukokuussa, kun kirkolliskokous kokoontuu Turkuun.

Ajankohtaista

Kirkolliskokouksen kokoonpano muuttuu – uudistusmieliset vahvistuvat

Kirkolliskokouksen edustajista vaihtuu lähes kaksi kolmasosaa. Uudistusmieliset saivat koko maassa kuusi paikkaa lisää, Helsingissä yhden.

Helsingin hiippakunnasta valittiin kirkolliskokoukseen 12 edustajaa 13.2. käydyssä vaalissa. Seurakuntien luottamushenkilöt valitsivat kahdeksan maallikkoedustajaa kolmelta eri listalta ja neljä pappisedustajaa kahdelta listalta. Vaalilautakunta vahvistaa vaalien tulokset 19.2. 

Liberaali Tulkaa kaikki -lista sai yhden paikan lisää eli yhteensä viisi maallikkoedustajaa. He ovat Lauri Grünthal, Hanna Mithiku, Eve Rämö, Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja Wiking Vuori. Grünthal on Kallion seurakuntaneuvoston ja yhteisen kirkkovaltuuston jäsen, ja Voipio-Pulkki on Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston, yhteisen kirkkovaltuuston ja yhteisen kirkkoneuvoston jäsen.

Rämö on Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja, Vuori taas Helsingin seurakuntien. Mithiku on hänen edeltäjänsä valtuuston puheenjohtajana.

Keskitietä edustavalta Elävä kirkko -listalta valittiin eläkkeellä oleva nuorisotyönohjaaja Juha Perilä, joka työskenteli pitkään Herttoniemen seurakunnassa. Lista ei ole sitoutunut herätysliikkeisiin tai puolueisiin.

Arvokonservatiiviselta Sanasta Elämään -listalta valittiin eläkkeellä oleva kristillisdemokraattien entinen kansanedustaja Jouko Jääskeläinen Vantaalta sekä varatuomari Samuel Kopperoinen Helsingistä.

Kolme kirkkoherraa pappiskiintiöön

Hiippakunnan papit valitsivat neljä pappisedustajaa kirkolliskokoukseen. Kaikkien kirkko -listalta valittiin Pornaisten vs. kirkkoherra Arto Antturi. Tulkaa kaikki -listalta valittiin Korson kirkkoherra Tuomas Antola, Munkkiniemen seurakunnan kirkkoherra Päivi Vähäkangas sekä oppilaitospastori Marjut Mulari. Viime vaaleissa kirkkoherroja valittiin kaksi.

Kaikista Helsingin hiippakunnan edustajista Arto Antturi, Jouko Jääskeläinen, Hanna Mithiku, Juha Perilä ja Wiking Vuori uusivat paikkansa. Muut seitsemän ovat uusia edustajia.

Viivi Ali-Löytty (Tulkaa kaikki), Soili Haverinen (Sanasta elämään) ja Eija-Riitta Korhola (Elävä kirkko) putosivat kirkolliskokouksesta. Nykyisistä edustajista neljä ei asettunut ehdolle.

Uudistusmielisille kuusi lisäpaikkaa

Kirkolliskokoukseen valitaan hiippakunnista kaikkiaan 96 edustajaa, joista 32 on pappeja ja 64 maallikoita. Kirkolliskokoukseen kuuluvat lisäksi asemansa perusteella kaikki piispat ja kenttäpiispa sekä saamelaiskäräjien ja valtioneuvoston edustajat, yhteensä 13 henkilöä. 

Uudistusmielinen Tulkaa kaikki -liike laskee, että erinimiset uudistusmielisten listat saivat koko maassa yhteensä 46 edustajaa kirkolliskokoukseen eli kuusi lisäpaikkaa.

Koko maassa valituista edustajista uusia on 60 eli lähes kaksi kolmasosaa (63 prosenttia). Huomattavan moni istuvan kirkolliskokouksen ehdolla olleista edustajista putosi kirkolliskokouksesta. Valituista edustajista nuorin on 29-vuotias ja iäkkäin 74-vuotias. Edustajien keski-ikä on 54 vuotta, kuten myös nykyisessä kirkolliskokouksessa. Juttua korjattu 16.2. klo 10.15. Arto Antturi on Pornaisten seurakunnan vs. kirkkoherra, ei kirkkoherra.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.