Valot ja musiikki luovat Agricolamessuun tunnelmaa.
Punavuoressa vietetään urbaanin heimon messua
Nuorten ja nuorten aikuisten suosima Agricolamessu kokoaa keskiviikkoisin väkeä Agricolan kirkkoon.
Sofia Oranen ja Eino Reponen ovat juuri sen ikäisiä nuoria aikuisia, joita seurakunnat toivoisivat näkevänsä kirkonpenkissä.
21-vuotiaat kaverukset ovatkin säännöllisiä messukävijöitä. He eivät yleensä löydä tietään kirkkoon sunnuntaiaamuisin, vaan keskiviikkoiltaisin seitsemältä. Silloin Punavuoressa Mikael Agricolan kirkossa alkaa viikoittain järjestettävä Agricolamessu, jonka on kuvattu sopivan vaikka Tavastialle.
Tunnelmaa luodaan valoefektien, savukoneiden ja bändin avulla.
Eino Reponen päätyi Agricolamessuun ripari-isosensa houkuttelemana.
– Hän pyysi mukaan hoitamaan tekniikkaa. Jäin ensimmäisen kerran jälkeen purkamaan kalustoa ja nyt olen ollut päävastuussa valoista monta vuotta.
Ei tarvitse olla syvästi uskossa, että voi osallistua.
Sofia Oranen
Messu teki vaikutuksen Sofia Oraseen
Sofia Oranen päätti kokeilla messua, koska Agricolaliikkeen toiminnanjohtaja ja pappi Henrik Wikström oli hänen rippikoulupappinsa.
– Messu teki minuun vaikutuksen. Sen muoto ei ole ihan perinteinen. Iltaan kuuluvat kyllä tutut elementit: synnintunnustus, synninpäästö, saarna, esirukous ja ehtoollinen. Virsien sijaan lauletaan kuitenkin muita hengellisiä lauluja.
– Esimerkiksi vaivaannuttavia papin ja seurakunnan välisiä vuorolauluja ei ole, Reponen lisää naurahtaen.
– Sana on ehkä vahvempi tai aidompi kuin muualla. Henrik on rohkea puhuja, Oranen toteaa.
– Tärkeää on myös, että kaikki otetaan vastaan sellaisina kuin he ovat. Ei tarvitse olla syvästi uskossa, että voi osallistua.
Eino Reponen ja Sofia Oranen toteuttavat Agricolamessua vapaaehtoisina. Reponen vastaa valoista ja Oranen kuuluu jatkot järjestävään keittiötiimiin.
80 prosenttia kävijöistä on nuoria ja nuoria aikuisia
Kaikille avoin, matalan kynnyksen messu oli tavoitteena, kun Agricolamessua ryhdyttiin luomaan kymmenen vuotta sitten. Sen 10-vuotisjuhlallisuuksia vietetään 27. helmikuuta.
– Agricolamessussa tullaan aina kokeilemaan uusia asioita, messun tuottaja Pietu Korpelainen kertoo.
− Messuun liittyvät tietyt elementit, mutta muuten sen toteutus on ollut leikkikenttä. Esimerkiksi musiikissa on testattu kaikenlaista kuorosta jousisoittimiin ja bändiin.
80 prosenttia kävijöistä on nuoria ja nuoria aikuisia. Suurin osa tehtävistä hoidetaan vapaaehtoisvoimin. Alkuvaiheessa osallistujia oli muutamia satoja. Nykyisin kävijämäärä on sadan kieppeillä.
Armo ja rakkaus kuuluvat jokaiselle
Tuottaja Pietu Korpelainen puhuu tämänhetkisestä tilanteesta yhteisön rakentamisen vaiheena.
– Tarkoitus on ollut luoda eri tavoin ajattelevista ihmisistä tribe eli “heimo”, jota yhdistää kaksi asiaa: Agricolamessu ja ajatus siitä, että armo ja rakkaus kuuluvat jokaiselle tässä kaupungissa.
Yhteisöllisyys onkin Eino Reposen ja Sofia Orasen mielestä eräs Agricolamessun valteista.
– Ne ihmiset, joiden kanssa olen eniten tekemisissä, ovat tuttuja messusta, Oranen kertoo. Olen tutustunut eri-ikäisiin ja eri elämäntilanteissa oleviin ihmisiin.
– Elämäni on muuttunut paljon viime vuosina. Agricolamessu on tuonut tukea, turvallisuutta ja jatkuvuutta. Täällä on tosi kivoja ihmisiä, joiden kanssa voi puhua mistä vain. Ennen kaikkea messu on minulle yhteisö, Reponen kiteyttää.
Agricolamessun 10-vuotisjuhlamessu keskiviikkona 27.2. kello 19 Mikael Agricolan kirkossa, Tehtaankatu 23.
Juhlamessussa saarnaa sen perustajiin kuuluva piispa Teemu Laajasalo.
Illan päätteeksi kakkukahvit sekä Teemu Laajasalon ja Agricolaliikkeen toiminnanjohtaja, pappi Henrik Wikströmin haastattelu.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Mikael Agricolan kirkossa käy sunnuntaisin ennätysmäärä väkeä – kirkolla toimii kuusi erilaista jumalanpalvelusyhteisöä
Ajankohtaista HengellisyysTässä 90 vuotta täyttävässä toivon majakassa kohtaavat ihmiset ja historia. Palmusunnuntaina vietetään juhlajumalanpalvelusta ja tarjotaan kahvit tuhannelle.
