null Pääkirjoitus: Tämän vuoksi säilytän kuolleiden ystävieni puhelinnumerot

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Tämän vuoksi säilytän kuolleiden ystävieni puhelinnumerot

Pyhäinpäivänä muistetaan kuolleita. Jonakin päivänä joku katsoo puhelimestaan minun numeroani ja tietää, etten enää vastaa.

Marja, Jarmo, Taisto, Maija, Otso, Annika. Puhelimeni yhteystiedoissa on ystäviä ja tuttavia, joille on turha soittaa.

He eivät vastaa viesteihin eivätkä puheluihin, sillä he ovat kuolleita.

Vaikka tiedän, etten enää koskaan tarvitse heidän yhteystietojaan, pidän niitä silti tallella. Numeron poistaminen puhelimen muistista tuntuisi jotenkin kovin lopulliselta, aivan kuin haluaisi poistaa koko ihmisen elämästään.

Järki sanoo, etten tee kuolleen ystäväni puhelinnumerolla yhtään mitään. Sydän kuitenkin haluaa pitää hänet mukana porukassa.

Pyhäinpäivänä muistetaan kuolleita. Kirkoissa sytytetään kynttilät jokaisen edellisen pyhäinpäivän jälkeen kuolleen seurakuntalaisen muistolle. Kynttilät syttyvät myös kodeissa ja hautausmailla.

Elämän rajat piirtyvät näkyviin. Pyhäinpäivänä ei muisteta ainoastaan kuolleita ihmisiä. Pyhäinpäivänä muistetaan kuolemaa itseään.

Kukaan meistä ei jää tänne. Jossakin järjestyksessä me jokainen lähdemme tästä elämästä. Jonakin päivänä joku katsoo puhelimestaan minun numeroani ja tietää, etten vastaa hänelle enää koskaan.

Elämän rajallisuus on vain hyväksyttävä. Sitä vastaan on turha taistella. Kuolleille kavereille ei kannata lähettää WhatsApp-viestejä.

Joku kuulemma varaa kerran vuodessa aikaa siihen, että käy läpi puhelimensa yhteystiedot ja poistaa sieltä kuolleet. Kiittää jokaisen kohdalla kaikesta ja päästää irti.

Se voisi olla hyvä uusi pyhäinpäivän perinne.

Jumala ei tyhjennä muistiaan, vaikka me deletoisimme kaiken.

Me kristityt uskomme, että kuolemalla ei ole viimeistä sanaa. Lopullisen sanan sanoo Jumala, joka Raamatun mukaan on elävien Jumala, sillä hänelle kaikki elävät. Hän ei tyhjennä muistiaan, vaikka me deletoisimme kaiken.

Ystävämme ja rakkaamme eivät kuoltuaan lakkaa olemasta ystäviämme ja rakkaitamme. Ystävyys ja rakkaus ylittävät kevyesti kuoleman rajan. Sitäkin pyhäinpäivän pyhyys merkitsee.

 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.