null Pyhän Laurin kappelin kuparivaras sai vankeutta ja isot vahingonkorvaukset maksettavakseen

Pyhän Laurin kappeli on valmistunut vuonna 2010. Kuva: Antero Harju/Vantaan seurakunnat

Pyhän Laurin kappeli on valmistunut vuonna 2010. Kuva: Antero Harju/Vantaan seurakunnat

Ajankohtaista

Pyhän Laurin kappelin kuparivaras sai vankeutta ja isot vahingonkorvaukset maksettavakseen

Siunauskappelia auringonvalolta suojaavat verkot vahingoittuivat pahoin ja on epävarmaa, saadaanko niitä enää korjattua.

Itä-uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut Pyhän Laurin kappelin kuparivarkaudesta kiinni jääneen henkilön törkeästä varkaudesta vankeuteen kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi.

Vantaalla sijaitsevan Pyhän Laurin kappelin julkisivusta anastettiin lähes tuhat kiloa ikkunoiden edessä olevaa kupariverkkoa, joka on osa kappelin arkkitehtuuria ja taidekokonaisuutta. Teko tapahtui toukokuun lopussa. Poliisi sai varkaan nopeasti kiinni seurakuntien kiinteistöyksikön järjestelmien, valppauden ja yhteistyön avulla.

Tekijä tuomittiin maksamaan Vantaan seurakuntayhtymälle 337 320 euron vahingonkorvauksen. Summa sisältää verkkojen alkuperäisen suunnittelun mukaisen uusimisen ja asentamisen sekä patinoinnin.

Alkuperäinen verkkojen toteutuksen hinta oli  487 600 euroa vuonna 2009.

Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtaja Timo Kraufvelinin mukaan korvaussumma perustuu kuusien verkkojen hankintahintaan. Verkot ovat vaurioituneet niin pahoin, että on hyvin epävarmaa, saadaanko niitä enää korjattua ja asennettua paikalleen.

– Verkot on otettu alhaalta hyvin rujosti irti. Ne on myös taitettu niin, että materiaalin venymäjäljet näkyvät. Vaikka tapaus kulkee kupariverkkovarkauden nimellä, niin verkot ovat pronssia eli niissä on kuparin lisäksi tinaa. En tiedä, saadaanko niitä juotetuksi paikoilleen. Varmistamme kuitenkin vielä kerran sen vaihtoehdon.

Siunauskappeli ulkopuolinen verkko näytti tältä. Materiaali on pronssia eli kuparin ja tinan sekoitusta. Kuva: Timo Kraufvelin/Vantaan seurakunnat

Siunauskappeli ulkopuolinen verkko näytti tältä. Materiaali on pronssia eli kuparin ja tinan sekoitusta. Kuva: Timo Kraufvelin/Vantaan seurakunnat

Kraufvelin mukaan aiempien verkkojen korjaaminen olisi ympäristöystävällistä.

Varkaalle tuomittu korvaus perustuu uusien verkkojen hinta-arvioon. Se, kuinka kalliiksi verkot tulevat, riippuu metallien hinnoista, jotka elävät koko ajan. Koska tekijä on varaton ja ulkomailla asuva, on Kraufvelinin mukaan epätodennäköistä, että rahoja saadaan häneltä perittyä. Käytännössä verkot maksetaan siis vakuutuksesta.

Tavoite on saada verkot taas paikalleen ennen ensi kesäkautta.

Pyhän Laurin kappeli on hautausmaakappeli, jota käytetään siunaustilaisuuksiin, konsertteihin ja perhejuhliin, kuten häihin ja ristiäisiin. Varastetut verkot olivat kappelisalien ulkopuolella suojaamassa salissa istuvia auringonpaahteelta. Sisäpuolella on myös vastaavat verkot.

– Tarkkaa aikataulua verkkojen asentamiseen ei vielä ole, koska tosiaan ensin vielä kerran varmistamme, saadaanko niitä korjattua. Tavoite on saada verkot taas paikalleen ennen ensi kesäkautta, jolloin niitä tarvitaan.

Pyhän Laurin kappelin ovat suunnitelleet arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara. Kappeli on vihitty käyttöön vuonna 2010. Kappeli sijaitsee Helsingin pitäjän kirkonkylässä Vantaalla Pyhän Laurin kirkon välittömässä läheisyydessä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tuhotöistä Rekolan kirkolla epäilty on otettu kiinni Vantaalla

Ajankohtaista

Poliisi pääsi mahdollisen tekijän jäljille oman tutkintansa ansiosta.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.