null Kuparivarkaat iskivät Vantaan Pyhän Laurin kappeliin viikonloppuna

Pyhän Laurin kappelissa, kuten monissa muissakin kirkkorakennuksissa, on käytetty kuparia. Kupariverkot suojasivat kappelin ikkunoita ulkoapäin.

Pyhän Laurin kappelissa, kuten monissa muissakin kirkkorakennuksissa, on käytetty kuparia. Kupariverkot suojasivat kappelin ikkunoita ulkoapäin.

Ajankohtaista

Kuparivarkaat iskivät Vantaan Pyhän Laurin kappeliin viikonloppuna

Satojen kilojen painoiset verkot varastettiin yöaikaan. Vahingon arvo on noin satatuhatta euroa.

Pyhän Laurin kappelilta on varastettu kupariverkkoja toukokuun viimeisen viikonlopun aikana. Varkaus havaittiin tuoreeltaan.

– Varkaus on tehty öiseen aikaan. Verkot ovat suuria, noin 2,5 metriä leveitä ja neljä metriä korkeita ja painoltaan satoja kiloja. Ei niitä millään pikku Fiatilla viedä, joten joku lähiympäristössä liikkunut on hyvinkin saattanut huomata jotain, Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtaja Timo Kraufvelin arvioi.

Vantaan poliisi tutkii asiaa ja ottaa vastaan mahdollisia silminnäkijähavaintoja.

Kupariverkot ovat Pyhän Laurin kappelin arkkitehtonisia ikkunoiden suojaelementtejä, jotka siivilöivät valoa ja suojaavat kirkkotilaa. Kraufvelinin mukaan ne ovat isojen lasiseinien edessä ja toimivat samalla aurinko- ja näkösuojana.

Kappelin ikkunoita peittäneet verkot ovat suuria ja painavia. Kuva: Timo Kraufvelin.

Kappelin ikkunoita peittäneet verkot ovat suuria ja painavia. Kuva: Timo Kraufvelin.

Pyhän Laurin kappeli on hautausmaakappeli, jota käytetään siunaustilaisuuksiin, konsertteihin ja perhejuhliin, kuten häihin ja ristiäisiin.

– Onneksi sisäverkkoja ei viety, joten yksityisyys säilyy, Kraufvelin sanoo.

Kraufvelin on havainnut viime aikoina uutisista, että metallivarkaudet ja erityisesti kuparivarkaudet rakennuksilta ja työmailta ovat viimeisen vuoden aikana yleistyneet. Taustalla on metallien hinnannousu. Myös monissa muissa Suomen seurakuntien rakennuksissa on kuparia, joten Kraufvelinin mukaan nyt on aika tarkistaa turvatoimet.

– Tämä on ensimmäinen kerta meille. Suunnittelemme parhaillaan, miten Vantaalla jatkossa estämme vastaavat varkaudet, Kraufvelin kertoo.

Jos varastettuja verkkoja ei saada takaisin, miten saadaan uudet vastaavat tilalle?

– Kappeli on rakennettu vuonna 2008, ja meillä on toki alkuperäiset suunnitelmat ja kupariverkkojen toimittajatiedot tallella. Se, mikä tässä nyt eniten mietityttää, on mahdollisten uusien verkkojen hinta, Kraufvelin kertoo.

Pyhän Laurin kappelin ovat suunnitelleet arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara. Kappeli on vihitty käyttöön vuonna 2010. Kappeli sijaitsee Helsingin pitäjän kirkonkylässä Vantaalla aivan Pyhän Laurin kirkon välittömässä läheisyydessä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.