null Radiojuontaja Minna Kuukka nauttii joulusta perheen kanssa – ”Arvostan näitä hetkiä, kun kaikki ovat vielä saman katon alla”

Radiojuontaja Minna Kuukka ostaa matkoiltaan muistoksi joulukuusenkoristeita.

Radiojuontaja Minna Kuukka ostaa matkoiltaan muistoksi joulukuusenkoristeita.

Hyvä elämä

Radiojuontaja Minna Kuukka nauttii joulusta perheen kanssa – ”Arvostan näitä hetkiä, kun kaikki ovat vielä saman katon alla”

Radiotoimittaja Minna Kuukka tekee kuuluisat piparkakku­talonsa valmistaikinasta ja tuunaa jouluruokia eineksistä, sillä tärkeintä joulunvietossa on leppoisa yhdessäolo. 

Radio Novan toimittaja ja Anna-lehden kolumnisti Minna Kuukka pääsee joulutunnelmaan viimeistään silloin, kun joulukuusi kannetaan kodin kynnyksen yli pari viikkoa ennen jouluaattoa.

Tänä vuonna kuusen oksille ripustetaan muiden koristeiden joukkoon syyslomalla matkamuistoksi hankittu laakeriseppele roomalaisine sotilaineen.

– Lapset pyörittelivät silmiään, kun painelin joulupuotiin Rooman helteessä lokakuussa, Kuukka kertoo. 

Kuukalla on 17-vuotiaat kaksoset Jooa ja ­Viola.

Pari vuotta sitten Kuukka innostui ostamaan ulkomaanmatkoilta muistoksi joulukuusenkoristeita.

Laakeriseppeleen lisäksi kuuseen oksille pääsevät ainakin ”killuttimin” koristeltu palmu, jonka Kuukka hankki Havajilta puolisonsa Tatu Vehmaksen 50-vuotissyntymäpäiväreissulla pari vuotta sitten, sekä vihreän vespan selässä huristeleva joulupukki.

Kuukka nauttii siitä, että saa koristella kotia jouluksi, mutta sanoo olevansa muuten joulunlaittajana keskitien kulkija.

– Mutta on minullakin ollut vaihe, jolloin mietin sisustuslehtikiilto silmissä, minkälainen puu tänä vuonna tehdään. Tuleeko siitä tällä kertaa punainen, kultainen vai valkoinen? Viime vuosina se on ollut sitä sun tätä.

– Meillä ei ole myöskään jouluverhoja, mutta kyllä pöydänkulmalle pientä tonttua tai enkeliä kuuluu laittaa, Kuukka sanoo. 

Piparitalot vievät joulua kohti

Joulutunnelmaan Minna Kuukka ­virittäytyy hyvissä ajoin leipomalla koristeellisia ja omaperäisiä piparkakkutaloja ja -rakennelmia. ­Tänä vuonna Kuukan käsistä ovat syntyneet muun muassa Halloween-talo ja Eiffel-torni.

Inspiraatiota pipariluomuksiinsa Kuukka etsii sosiaalisesta mediasta. Ensimmäisen piparitalonsa hän valmisti kaavoilla, jotka löytyivät antikvariaatista tilatusta kirjasta.

– Myöhemmin olen printtaillut netistä kaavoja, joita yhdistelen: tuolta tuo puolikas ja tuosta toinen puolikas.

Piparkakkutalot ovat työläitä valmistaa, joten taikinan kohdalla Kuukka on valmis oikomaan. Valmistaikina kelpaa oikein hyvin.

En ole koskaan ajatellut, että laatikot pitäisi tehdä alusta pitäen omin käsin. Valmisruoista saa tuunaamalla riittävän hyviä.

Kuukan talot ovat vuosi vuodelta taidokkaampia. Käytännön syyt kuitenkin rajoittavat piparitalojen arkkitehtuuria.

– Asumme aika ahtaasti, joten kun jokainen taso täyttyy piparkakkutalon osilla, lapset alkavat huokailla, että taasko tämä show alkaa.

– Voi olla, että jos minulla olisi erillinen työhuone, alkaisin väsätä Taj Mahalia.

Tiukat kaavat eivät kuulu jouluun

Joulu merkitsee Minna Kuukalle ennen kaikkea rentoa yhdessäoloa perheen kanssa.

– Joulu ei ole koskaan näyttäytynyt minulle perheen pyörittäjän kannalta raskaana aikana. 

– Minun jouluissani on mahdollisimman vähän pakkoja. Tottakai jouluun kuuluvat puurot, joulurauhan julistukset ja iltahommat, mutta me teemme ne rennosti ja omalla tavallamme ilman tiukkoja kaavoja.

Jouluruoistakaan Kuukka ei jaksa stressata.

– En ole koskaan ajatellut, että laatikot pitäisi tehdä alusta pitäen omin käsin. Valmisruoista saa tuunaamalla riittävän hyviä.

Joulupöytään Kuukka kattaa perinteisiä jouluherkkuja, kuten suolakalaa, mätiä, sienisalaattia ja laatikoita.

Lasten myötä sitä löysi itsekin uudelleen joulun taian.

– Edelleen meillä on kinkkua pöydässä muutamalla aterialla. Tendenssi on, että sitä on vuosi vuodelta vähemmän.

Joulupöytään istuvat perheen lisäksi myös Kuukan anoppi ja käly puolisoineen.

Jouluruoat Kuukka yrittää hankkia aina mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Haluan sulkea oven muulta maailmalta, vetäytyä kotipesään ja päästä ajattomaan joulukuplaan heti, kun se on mahdollista.

Kohokohtana joulupäivän aamu

Kaksi vuotta sitten Minna Kuukka muutti perheineen Töölöön asuttuaan 15 vuotta Ullanlinnassa. Töölö on Kuukalle tuttu ja rakas kaupunginosa aiemmasta elämästä. Muuton jälkeen hän elvytti erityisesti Töölöön liittyvän jouluaatto­perinteensä.

– Aattoiltana olen tykännyt kävellä koiran kanssa Hietsun aidan reunaa ja katsella hautausmaan kynttilämerta. Ullanlinnasta sinne ei tullut lähdettyä.

Myös joulukirkko kuuluu usein Kuukan jouluaaton ohjelmaan.

Joulun kohokohta on kuitenkin joulupäivän aamu.

– Silloin edellisen päivän sähinä on ohi ja kaikki jouluun kuuluvat vähät tehtävät on tehty. Olen aina tykännyt siitä hetkestä, kun muu perhe nukkuu vielä ja minä sytytän kynttilät.

Joulupäivän iltaa vietetään yleensä ­Espoossa Kuukan veljen ja tämän perheen luona. ­Tänä vuonna traditiota aikaistetaan viikolla, sillä Kuukka lentää perheensä kanssa joulupäivän ­aamuna viikoksi lämpimään.

– Olemme jo jonkin aikaa puhuneet siitä, että olisi kiva päästä talvella reissuun. Ei kuitenkaan ole ollut puhettakaan siitä, että olisimme lähteneet matkalle ennen jouluaattoa. Saa nähdä, tuntuuko tänä vuonna siltä, että joulu jää kesken.

Lapset muistuttivat joulun taiasta

Mieleenpainuvimpia ovat olleet joulut, jolloin lapset olivat alle kouluikäisiä.

– Lasten myötä sitä löysi itsekin uudelleen joulun taian. Lapsille kaikki on mahdollista ja nurkissa liikkuu vaikka minkälaisia satuhahmoja. Sitä oli mahtavaa seurata vierestä, Minna Kuukka muistelee.

Noilta vuosilta on jäljellä paitsi paljon muistoja myös videoita, joita Kuukka silloin tällöin katselee.

Kun lapset olivat pieniä, jouluun kuului tietysti joulupukki. Useimpina jouluina pukki jätti lahjat kodin oven taakse, mutta soitti lapsille myöhemmin illalla.

– Siitäkin on superihana video, kun Jooa on noin nelivuotias ja juttelee joulupukin kanssa puhelimessa. Videolla hän vastailee pukin kysymyksiin hyvin vakavana.

– Varmaan jotkut ovat sitä mieltä, ettei lapsia saa huijata joulupukilla, mutta itse ajattelen, ­että se tehdään hyvässä tarkoituksessa ja lämmöllä.

Kuuntelijoidemme kautta tiedän, että ­osalle jouluun nivoutuu paljon kipeitä asioita. Se ei vie omaa joulufiilistä, mutta antaa siihen perspektiiviä.

Sitä Kuukka ei muista, kuinka lapsille selvisi, ettei joulupukkia ole olemassa. Hän muistelee, että jonkin aikaa perheessä oli käynnissä ”tuplahuijaus”.

– Lapset uskottelivat meille, että he uskovat edelleen joulupukkiin, ja me uskoimme, että he uskovat.

Kuukalla on eläviä joulupukkiin liittyviä muistoja myös omasta lapsuudestaan. Pikku-Minnasta joulupukki oli kauhistuttava olento.

– Lapsuuteni pukki ei ollut mikään pyöreävatsainen ja ystävällinen coca-cola-pukki. Hänellä oli päällään mikä lie turkistakki, päässään karvareuhka ja kasvoillaan naamari. Hän oli hirveän pelottavan näköinen.

”Arvostan näitä hetkiä”

Joulu tuo erityistä tunnelmaa myös radiostudioon, jossa Minna Kuukka ja Kimmo Vehviläinen juontavat Radio Novan Aamua.

– Kuuntelijoidemme kautta tiedän, että ­osalle jouluun nivoutuu paljon kipeitä asioita. He toivovat vain, että joulu olisi nopeasti ohi. Se ei vie omaa joulufiilistä, mutta antaa siihen perspektiiviä.

Tulevalle vuodelle Kuukalla ei ole suurellisia odotuksia: ei suuria häränpyllyjä, kiitos, vaan tavallista, rauhallista arkea sekä terveyttä itselle ja läheisille.

Ensi vuosi tulee kuitenkin olemaan erityinen ainakin yhdessä asiassa.

– Lapsista tulee silloin täysi-ikäisiä. On tavallaan ihanaa, että heidät on nyt saateltu tähän pisteeseen, mutta se tuntuu myös oudolta.

– Vaikka minulla ei ole enää virallisia huollettavia, todennäköisesti keittelen heille makaronia myös ensi vuonna samalla tavalla kuin nyt.

Jossain vaiheessa lapset lähtevät maail­malle, joten Kuukka haluaa nauttia heidän kanssaan vietetyistä jouluista nyt, kun se on mahdollista.

– Vielä tulee olemaan jouluja, jolloin meidän porukkamme on enemmän levällään. Sitä suuremmalla syyllä arvostan näitä hetkiä, kun kaikki ovat vielä saman katon alla.

Kuka?

Minna Kuukka, 53, juontaa Radio Novan Aamu -ohjelmaa.

Mitä?

Jouluihmiseksi tunnustautuva Kuukka leipoo taidokkaita piparkakkutaloja ja -raitiovaunuja sekä muita piparkakkurakennelmia, joista hän julkaisee kuvia Instagram-tilillään.

Motto

This too shall pass (Tämäkin menee ohi). Niin hyvässä kuin pahassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.