ViisNollaTuki ry:n Jaana Saikkonen ja Lassi Vuorela ovat hakeneet viime vuosina lukuisia työpaikkoja ja käyneet muutamissa haastatteluissa. Aina hakemuksiin ei edes vastata.
Yli 50-vuotiaiden työttömyys on pahentunut koronapandemian aikana – kokeneilla työntekijöillä olisi kuitenkin paljon annettavaa työelämässä
Ikäsyrjintää ylläpitää osaltaan termi ikääntynyt työntekijä, joka tarkoittaa yli 55-vuotiaita. Muussa elämässä ikääntyneiksi lasketaan yli 65-vuotiaat.
Kaksi vuotta sitten perustetun ViisNollaTuki ry:n dynamot Jaana Saikkonen, 58, ja Lassi Vuorela, 60, tuntevat työttömyysongelman omasta kokemuksestaan. Yhdistyksen tarkoitus on vähentää yli 50-vuotiaiden työttömien, työttömyysuhan alla olevien sekä osatyökykyisten työttömyyttä ja parantaa heidän työllistymismahdollisuuksiaan.
Vaikka työttömien työnhakijoiden määrä ilahduttavasti väheni Suomessa työ- ja elinkeinoministeriön marraskuun työllisyyskatsauksen (2021) mukaan, pitkäaikaistyöttömyys kasvoi selvästi marraskuuhun 2020 verrattuna – jopa 24–25 prosenttia. Kaikkiaan työttömiä työnhakijoita oli vajaat 253 000, joista lomautettuja noin 28 000. Tämän päälle tulevat kokeiluissa, koulutuksissa ja työllisyyspalveluissa olevat.
– Yli 50-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömyys on noussut korona-aikana ihan toiselle tasolle. Sen vaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen ja lisäävät köyhyyttä, Lassi Vuorela kuvaa.
Esimerkiksi Uudellamaalla oli marraskuussa noin 88 000 työtöntä työnhakijaa, joista pitkäaikaistyöttömiä 43 000. Yli 50-vuotiaita työttömiä oli runsaat 32 000.
– Kun on monta vuotta työttömänä, rekrytoijat ajattelevat helposti, että ihminen on laiska, tyhmä ja haluton tekemään töitä eikä osallistu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, Jaana Saikkonen jatkaa.
Leima otsassa, köyhyysloukku alla?
Aika kuluu, ja pitkäaikaistyöttömyyden leima vahvistuu: mikä tuossa on vikana, kun ei se saa töitä? Samalla rakentuu köyhyysloukku.
– Jos joudut työttömäksi 51-vuotiaana, saat ansiosidonnaista työttömyyskorvausta kaksi vuotta. Sen jälkeen putoat Kela-päivärahalle, mikä heikentää eläkettä. Jos viisikymppinen työikäinen on saanut kerättyä pesämunan eli säästöjä, Kela käskee kuluttamaan sen ensin pois, ennen kuin myöntää harkinnanvaraista toimeentulotukea, Lassi Vuorela sanoo ja lisää, että omasta asunnosta ei sentään voida heittää pihalle.
Hän on tehnyt suuren osan työurastaan ICT-alalla kehityspäällikkönä ja toisen mokoman ICT-yrittäjänä eli tietotekniikan kouluttajana. Uransa alussa hän työskenteli lentokonemekaanikkona.
Jaana Saikkonen on toimistopalvelun ammattilainen. Jouduttuaan työttömäksi yt-neuvottelujen jälkeen hän toimi aktiivisesti Helsingin Työkanavassa (HeTy) sekä jäsenenä että palkkatukityössä. Viimeisten kahden vuoden aikana hän on omistautunut palkattomana toiminnanjohtajana ViisNollaTuen työhön ja verkostoitumiseen.
HeTyn ja EAPN-FIN-köyhyysverkoston toiminnan kautta Saikkonen päätyi kokemusasiantuntijaksi Malmin seurakunnan Diakonia kansalaisvaikuttamisen tukena -projektiin.
– Ihmiset halusivat kuulla oman tarinani työttömyysvuosista ja köyhyyden kokemuksesta. Oli ihmeellistä, että se kiinnosti niin monia. Huomasin myös, että ei se esiintyminen niin kamalaa olekaan, Saikkonen kertoo ja hymyilee.
Rakenteellisia ja asenteellisia syitä
Miksi sitten yli 50-vuotiaiden ihmisten on vaikeampi saada töitä kuin nuorempien? Työ- ja elämänkokemus ei tunnu olevan valttia työmarkkinoilla, vaikka tarjolla olisi lojaaleja työntekijöitä, joiden ruuhkavuodet ovat takana ja motivaatio korkealla.
Jaana Saikkonen ja Lassi Vuorela tunnistavat useita syitä, sekä rakenteellisia että asenteellisia. Isoja työnantajia koskeva maksuluokkamalli ylläpitää ikäsyrjintää siksi, että työntekijän mahdollinen sairastuminen ja työkyvyttömyys tulee hänen viimeiselle työnantajalleen kalliiksi. Koska kustannukset lankeavat viimeiselle työnantajalle, moni yrittää minimoida riskiä palkkaamalla nuorta väkeä.
Ikääntynyt työntekijä kuulostaa kehäraakilta.
Kielteisiä asenteita ylläpitää osaltaan erään ministeriön työryhmän 1990-luvulla luoma määritelmä ”ikääntyneistä” työntekijöistä, joka tarkoittaa 55 vuotta täyttäneitä. Varsinainen kukkanen on samaan määritelmään niveltyvä ”ikääntyvien” ryhmä, 45–55-vuotiaat. 45-vuotiaalla on usein vielä 20 vuotta työelämää edessään. Väestötasolla ikääntyneiksi lasketaan 65 vuotta täyttäneet.
– ”Ikääntynyt työntekijä” kuulostaa kehäraakilta ja vain vahvistaa sekä työnhakijoiden että työhönottajien negatiivisia mielikuvia! Vuorela ja Saikkonen puuskahtavat.
Palkkatukityöstä turhia mutkia pois
Saikkosen ja Vuorelan mielestä yhdenvertaisuuslakia pitäisi soveltaa myös ikäsyrjintään. Lain avulla on torjuttu esimerkiksi rasismia tuotemerkeissä.
Yksi mahdollisuus katkaista työttömyys ja päästä töihin on palkkatukityö. Työ on normaalia, mutta työnantaja saa työllistetyn työpanoksen ilmaiseksi tai puoli-ilmaiseksi, kun TE-toimisto maksaa työnantajalle palkkatuen. Tukiprosentti vaihtelee 30 ja 100 prosentin välillä riippuen työttömyyden kestosta ja siitä, onko työnantaja yritys vai kolmannen sektorin toimija.
– Valitettavasti en ole kuullut kenenkään saaneen jatkopestiä palkkatukijakson jälkeen. Työnantaja ottaa vain seuraavan ilmaisen työntekijän, kun tällainen mahdollisuus tarjoutuu, Vuorela toteaa.
Palkkatukityössä on kuitenkin useita hyviä puolia, ja ViisNollaTuen mielestä sitä kannattaisi kehittää yhtenä työllistämiskeinona.
Tietoa mm. koulutuksista ja Tukiluurista: viisnollatuki.fi
ViisNollaTuki ry:n korjaussarja kokeneiden työllistymiseen
1. Korvataan aikansa elänyt viranomaismääritelmä ”ikääntynyt työntekijä” ilmaisulla ”kokenut työntekijä”.
2. Korjataan isoja työnantajia koskeva maksuluokkamalli, joka hyvästä tarkoituksestaan huolimatta ylläpitää ikäsyrjintää.
3. Virtaviivaistetaan palkkatukityötä. Tarvitaan yksinkertaisemmat velvoitteet työnantajalle ja aito pyrkimys työsuhteen jatkamiseen palkkatukijakson jälkeen.
4. Kielletään ikäsyrjintä yhdenvertaisuuslain pohjalta.
5. Mahdollistetaan tutkinnon opiskelu myös ansiosidonnaisella työttömyyskorvauksella, jotta alanvaihto paremmin työllistävälle alalle onnistuu. Nyt työttömyysetuudella ei saa opiskella kuin hiukan.
UusioUra, rekrytointi- ja uravalmennustapahtuma yli 45-vuotiaille 8.2. joko Kaapelitehtaalla Helsingissä tai verkossa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Alenevat työttömyysluvut eivät kerro koko totuutta – ”Kaikkein vaikein työttömyys kasvaa yhä”, sanoo Työttömien keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski
AjankohtaistaYli kaksi vuotta työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä on 53 000. Heidän auttamiseensa ei tunnu nyt rahkeita riittävän. Osa ei todellisuudessa ole työkykyisiä.

