Pyhän Laurin kirkossa esitetään Mozartilta kesken jäänyt sielunmessu

Pyhän Laurin kirkossa esitetään Mozartilta kesken jäänyt sielunmessu

Mozartin Requiemin sanotaan olevan rakastetuimpia kirkkomusiikkiteoksia. Vantaalla sitä esitetään kolmen kuoron voimin.

Seurakunta- ja kaupunkirajat ylittävänä yhteistyönä Pyhän Laurin kirkossa esitetään W. A. Mozartin Requiem eli sielunmessu. Vantaa tarjoaa paikan, ja kuorot ja orkesteri tulevat Espoosta ja Helsingistä. Solisteja esityksessä on neljä.

– On hienoa, että seurakunnat järjestävät kirkollisten suurteosten esityksiä. Ne ovat usein mestariteoksia. Näin väittäisin Mozartin sielunmessustakin, sanoo esityksen johtaja Erkki Rautio.

Sellistinä elämäntyönsä tehnyt, eläkkeellä oleva Rautio on johtanut isoista kirkollisista musiikkiteoksista aiemmin Bachin Johannes-passion ja Händelin Messias-oratorion.

Requiemin johtaminen on etuoikeus. Saan mahdollisuuden tutustua teokseen perusteellisesti sisältä päin eli partituurin kautta, ja voin toteuttaa omiakin musiikillisia ajatuksiani. Se on suuri elämys.

Mozartin Requiemia on esittämässä kolme kuoroa. Laulajia niissä on yhteensä 70.

– Niin kummalliselta kuin se saattaa kuulostaa, suuren esittäjistön kanssa hiljaisimmatkin nyanssit ovat vaikuttavia. Se on hätkähdyttävän tehokasta, ja tietenkin isolla kuorolla on myös uljasta sointia. Tälle teokselle erityisesti suuri kuoro on eduksi, Rautio kertoo.

Mozartin Requiem kätkee taakseen mystiikkaa, legendoja ja salaperäisyyttä.

Mozartin Requiemin sanotaan olevan pidetyimpiä ja rakastetuimpia kirkkomusiikkiteoksia. Sitä on soitettu muun muassa tunnettujen säveltäjien ja kapellimestareiden hautajaisissa.

– Nykyään puhutaan siitä, että ihmiset rakastavat tarinoita. Mozartin Requiem kätkee taakseen mystiikkaa, legendoja ja salaperäisyyttä. Vuosikymmeniä on tutkittu, mitkä tarinoista ovat faktaa ja mitkä fiktiota, Erkki Rautio kertoo.

Mozart ei koskaan saanut sielunmessua valmiiksi. Hän ehti kuolla ennen sitä. Mozartin oppilaat ja hänen hyvä ystävänsä kirjoittivat teoksen viimeiset osat.

– Hyvä, että sielunmessu tehtiin valmiiksi. Siihen aikaan, jos messu ei olisi ollut täydellinen, sitä tuskin olisi esitetty, eikä se olisi tullut tunnetuksi, Rautio toteaa.

Raution mielestä Mozartin sielunmessu eroaa musiikilliselta sanomaltaan muista sielunmessuista.

– Mozartin Requiemissa on kaikista legendoista huolimatta paljon valoa ja lämpöä. Siinä on hyvin dramaattisia osia ja erittäin kauniita lyyrisiä vaiheita.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi