null Muovista futurismia ja hylättyjen pakastimien lammet: retki vantaalaisuuden ytimeen

Autolla ajelu kavereiden kanssa kuuluu Vantaalla monen nuoren kesäiltoihin.

Autolla ajelu kavereiden kanssa kuuluu Vantaalla monen nuoren kesäiltoihin.

Hyvä elämä

Muovista futurismia ja hylättyjen pakastimien lammet: retki vantaalaisuuden ytimeen

Kirjailija Ansu Kivekäs ja kuusi muuta pitkän linjan vantaalaista kertovat, mitä heidän kaupungissaan voi tehdä kesällä. ”Kannattaa etsiä kaikkien aikojen ensimmäisen Jukolan viestin muistomerkki.”

Ruskeasannan Riviera

”Yksi kiinnostava paikka on Ruskeasannan Riviera. Siellä, lentokentän ja hautausmaan kupeessa, hiekkamonttujen keskellä on pohjavesilampia, joissa rohkeimmat jopa uivat hylättyjen pakastimien, autonraatojen ja soh­vien seassa. Sadan metrin päässä ruiskutetaan glykolia lentokoneisiin, joiden jyrinässä voi myös haaveilla matkasta kaukomaille.

Näillä rannoilla uiminen ei ole suositeltavaa. Sen sijaan samalla reissulla kannattaa etsiä kaik­kien aikojen ensimmäisen Jukolan viestin muistomerkki. Se sijaitsee Tuusulantien ja Ruskeasannantien risteyksessä, hyvässä piilossa.”

Ansu Kivekäs, 59

Kirjailija Ansu Kivekäs on paljasjalkainen vantaalainen, joka on käsitellyt teoksissaan niin  lähiöelämää kuin nuoriso- ja alakulttuureja.

Kirjailija Ansu Kivekäs on paljasjalkainen vantaalainen, joka on käsitellyt teoksissaan niin lähiöelämää kuin nuoriso- ja alakulttuureja.

Kaupunkiretki etelään

”Vantaasta tulee ensimmäisenä mieleen luonto. Täällä lännessä Pitkäkosken alueella voi vaikka kalastaa. Vantaankoskella, vanhan viilatehtaan ympäristössä, tulee käveltyä kosken kohinaa kuunnellen.

Lasten ollessa pienempiä suuntasimme kuitenkin usein junalla kaupunkilomalle etelään: kuljettiin tutkimassa Espan puiston patsaita ja syötiin munkkeja Kauppatorilla. Vantaalaista on se, että pääsee näppärästi kaupunkilomalle muiden turistien sekaan ihmettelemään vaikka eläinten ja teekkarin pronssiin valettuja jalanjälkiä Lasipalatsin kulmalle.”

Nainen, 51

Auringonlasku lentokentän laidalla

”Lemminkäisen kalliolla on tullut istuttua jos jokunen kerta katselemassa koneita ja auringonlaskua – joskus pussikaljan kanssa, joskus tyttöä kädestä kiinni pitäen. Me simpparilaiset (simonkyläläiset) käytiin Maantiekylän päässä ensin pyörillä, sitten mopoilla ja autoilla. Lemminkäisen kalliol­la tulee käytyä edelleen, nyt ­omien lasten kanssa, ja omia nuoruusmuistojahan rehevöitetään, kun niistä kerrotaan ­jälkikasvulle.”

Mies, 50

Rockia Velmu-talon niityllä

”Elokuussa (17.8.) kannattaa suunnata Velmu-talon niitylle, koska silloin siellä järjestetään maksuton Koisorock. ­Kyseessä on Tikkurilan seudun innostavan aito musiikillinen kylätapahtuma, jossa sukupolvet kohtaavat. Maksuttomassa tapahtumassa näkee paljon ­tuttuja.”

Mies, 42

Piknik Simonmetsässä

”Simonmetsässä, ­osoitteessa ­Vanamontie 13, sijaitsee arkki­tehtonisesti harvinaislaatuinen, Futuro-taloistaan tunnetun ­Matti Suurosen suunnittelema huoltoasemarakennus, jossa toimii nykyisin autokorjaamo. Rakennus ei ole enää aivan alku­peräisessä asussaan, mutta: Oi, muovirakentaminen ja mennyt futurismi!”

Ansu Kivekäs, 59

Tiksin munkki

”Autoilu kuuluu vantaalaisuuden ytimeen, ja autolla ajeleminen kesäiltana kavereiden kanssa on mukavaa puuhaa. ­Isoja parkkipaikkoja pysähtyä löytyy Heurekalta, Pyhän Laurin kirkolta, Jumbon luota, Seutulan kappelilta ja Kuusijärveltä. ­Oikeastaan ehdotan ajelukierrosta kaikille Vantaan kirkoille! Tikkurilan perinteinen autoilupätkä nimeltä Tiksin munkki kulkee ­Ala‑Tikkurilan Shelliltä Ruskeasannan Shellille.”

Nainen, 38

Naapurin moikkaus

”Nelisenkymmentä vuotta Korsossa ovat opettaneet minulle, mitä hyvä naapuruus on. Korsossa moikataan naapureita ympäri vuoden, mutta kesän valossa ja lämmössä unohdutaan juttelemaan pidemmäksi aikaa. Ei tuppauduta kylään eikä sekaannuta toisten elämään, mutta annetaan tarvittaessa naapuriapua. Ohimennen jaetaan kuulumiset, ilot, surut, elämä ja perenna.”

Nainen, 43

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.