null Rippikoulun suosio kasvoi viime vuonna

Yhdessä tekemistä ja olemista ei korvaa mikään. Joitakin riparitapaamisia on jouduttu koronatilanteen vuoksi järjestämään verkossa.

Yhdessä tekemistä ja olemista ei korvaa mikään. Joitakin riparitapaamisia on jouduttu koronatilanteen vuoksi järjestämään verkossa.

Ajankohtaista

Rippikoulun suosio kasvoi viime vuonna

Kirkkoon kuuluvista 15-vuotiaista yli 90 prosenttia käy riparin ja tahtoo nimenomaan leirille.

Rippikoulun suosio kasvoi hieman koronatilanteesta huolimatta. Vuonna 2021 rippikoulun kävi noin 49 600 henkilöä, kun vastaava luku oli edellisvuonna 46 800. Mukaan on laskettu kaiken ikäiset rippikoulun käyneet. Suurin osa halusi ja pääsi nimenomaan rippileirille. Vain muutama rippileiri keskeytyi koronatartuntojen vuoksi.

– Pääsääntöisesti kaikki halukkaat ovat päässeet leirijaksolle. Joitakin leirejä tosin jouduttiin siirtämään vuonna 2020, rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta sanoo.

– Kaikesta näkee, että toisten kanssa olemiselle ja yhteisöllisyydelle on ollut tarvetta. Toisaalta myös cityripareiden suosio on kasvanut, Pulkkinen jatkaa.

Kirkkoon kuuluvista 15-vuotiaista nuorista rippikoulun kävi 90,5 prosenttia ja kaikista 15-vuotiaista nuorista 74,5 prosenttia. Vuonna 2020 kirkkoon kuuluvista 15-vuotiaista nuorista rippikoulun kävi 88 prosenttia ja kaikista 15-vuotiaista nuorista 74 prosenttia. Aikuisrippikouluun osallistui yhteensä 882 henkilöä vuonna 2021, kun vuotta aiemmin vastaava lukumäärä oli 900. 

Riparin käyneiden osuus kirkkoon kuuluvista nuorista on pysynyt korkealla vuosia.

– Se on vaihdellut hieman, mutta vuonna 2020 se oli 88 prosenttia. Herkimmillä ollaan varmaan niillä alueilla, joissa kirkkoon kuulumattomia on paljon.

Vuosi 2022 näyttää ripareiden kannalta hyvältä. Jari Pulkkisen mukaan uudet ripariryhmät ovat alkaneet joulu-tammikuussa ja nyt näyttää siltä, että rippikoulut pystytään järjestemään normaalisti.

Koronavuodet 2020 ja 2021 olivat sellaisia, että tapaamisia ei aina pystytty järjestämään kasvotusten. Esimerkiksi Espoon seurakunnissa on viimeisen kahden vuoden ajan järjestetty riparitapaamisia eri sähköisillä alustoilla. Leirijaksoista on kuitenkin haluttu pitää kiinni. 

– Sekä työntekijöiltä että riparilaisilta on vaadittu joustamista ja luovuutta. Rippikoululaisille ja heidän perheilleen on ollut tärkeää, että rippikoulujen leirijaksot on pystytty järjestämään normaalisti. Nuorilla on ollut suuri tarve ja kaipuu yhteen tulemiseen. Rippikoulu on edelleen tärkeä osa nuorisokulttuuria, sanoo Espoon seurakuntien kasvatuksen asiantuntija Johanna Hirsto

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.