null Nuoret antoivat riparille kiitettävän arvosanan – rippikoulussa saa olla turvallisesti oma itsensä

Valtaosa riparin käyneistä nuorista viihtyi hyvin. Moni kertoo myös, että usko Jumalaan vahvistui riparilla.

Valtaosa riparin käyneistä nuorista viihtyi hyvin. Moni kertoo myös, että usko Jumalaan vahvistui riparilla.

Ajankohtaista

Nuoret antoivat riparille kiitettävän arvosanan – rippikoulussa saa olla turvallisesti oma itsensä

700 viime kesän riparilaista vastasi kyselytutkimukseen. Kysely aiotaan vakinaistaa osaksi valtakunnallista rippikoulutyötä.

Suomalaiset nuoret ovat tyytyväisiä rippikouluun. Kirkkohallitus järjesti viime vuonna kyselytutkimuksen, jossa tiedusteltiin 700 riparilaiselta, minkälainen kokemus rippikoulu oli.

Vastaajat antoivat riparille kouluarvosanaksi keskimäärin 8,6. Vain 11 prosenttia vastanneista antoi arvosanaksi seiskan tai sitä huonomman. Kyselyyn vastanneet riparilaiset olivat eri puolilta Suomea isoista ja pienistä seurakunnista.

Riparilaiset arvioivat riparia koskevia väitteitä asteikolla yhdestä seitsemään. Seitsemän tarkoitti vahvinta samanmielisyyttä. Väite "minulla oli mukavaa rippikoulussa" sai keskiarvoksi 5,9, "rippikoulussa sain olla oma itseni" 6,1 ja "minun oli turvallista olla rippikoulussa" 6,3.

Väite "koin rippikoulussa Jumalan läsnäoloa" sai keskiarvoksi 3,7, "usko Jumalaan vahvistui rippikoulun aikana" 3,9, "kristinuskolla on merkitystä elämässäni" 4 ja "haluan kuulua kirkkoon" 4,7.

Rippikoululla on hyvä maine, joka kulkee suusta suuhun. Kaverit kertovat, että rippikoulussa on mukavaa.

– Rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen

Rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta ei ole yllättynyt tuloksista.

– Käsitykseni vahvistui, että nuoret kokevat rippikoulun turvalliseksi ja viihtyvät siellä. Nuorilla on rippikoulussa myös hauskaa, Pulkkinen toteaa.

– Rippikoululla on hyvä maine, joka kulkee suusta suuhun. Kaverit kertovat, että rippikoulussa on mukavaa. Se on edelleen vahva osa nuorisokulttuuria.

Kirkon jäsenmäärä laskee ympäri maata, mutta rippikoulun suosio pitää pintansa. Viime vuonna noin 84 prosenttia 15-vuotiaista kävi riparin.

Pulkkisen mukaan riparille osallistuminen ei kuitenkaan ole nuorelle enää yhtä itsestään selvä asia kuin kymmenen vuotta sitten. Yhä useampi pohtii, osallistuisiko vai eikö.

Kirkon julkiset kriisit esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliiton kanssa eivät näytä vaikuttaneen nuorten asenteisiin rippikoulua kohtaan.

– Ainakaan se ei näy siinä, kuinka korkeita rippikoulun osallistumismäärät ovat, Pulkkinen sanoo.

Riparikysely tehtiin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Tänä vuonna se tehdään laajemmin, ja ensi vuodesta alkaen se vakinaistetaan osaksi valtakunnallista rippikoulutyötä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.