null Rippikoulu jatkaa myötätuulessa – kävijämäärät nousivat ja 1 355 nuorta liittyi kirkkoon rippikoulun käytyään

Teologian kandidaatti Rasmus Tillander pitämässä oppituntia Espoonlahden seurakunnan leirillä Hvittorpissa kesällä 2018.

Teologian kandidaatti Rasmus Tillander pitämässä oppituntia Espoonlahden seurakunnan leirillä Hvittorpissa kesällä 2018.

Ajankohtaista

Rippikoulu jatkaa myötätuulessa – kävijämäärät nousivat ja 1 355 nuorta liittyi kirkkoon rippikoulun käytyään

Myös aikuisrippikoulun käyneiden määrä kasvoi, iloitsee rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta.

Rippikoululaisten määrä kasvoi selvästi viime vuonna. Rippikouluun osallistui koko maassa yhteensä 49 931 nuorta, kun vuonna 2018 vastaava luku oli 48 133. Kaikista 15-vuotiaista rippikouluun osallistui viime vuonna 77,4 prosenttia. Kirkkoon kuuluvista 15-vuotiaista rippikouluun osallistui noin 92 prosenttia.

Rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta kertoo, että osa noususta selittyy aiempaa suuremmalla ikäluokalla. Vaikka rippikouluikäisiä nuoria oli nyt enemmän kuin vuonna 2018, myös rippikoulun käyneiden osuus ikäluokasta nousi hieman. Tuolloin kirkko uutisoi kävijämäärän olleen 77,3 prosenttia ikäluokasta.

– Minusta se on positiivinen uutinen, että rippikoulu pitää pintansa ja on säilyttänyt vankan suosionsa. Rippikoulun suosio kertoo määrätietoisesta työstä, jota on vuosikymmenien aikana tehty. Nuorten kuuleminen, isoset, riittävä resurssointi ja rohkeus kokeilla uutta ovat muutamia suosion avaimia, Pulkkinen sanoo.

Isosilla on suuri merkitys rippikoulussa. Vertaisoppimisella ja esimerkillä on valtava voima.

Isosten määrä on hänen mukaansa vuosittain noin 20 000.

– Siinä ei ole tapahtunut suurta heittelyä. Isosilla on suuri merkitys rippikoulussa. Vertaisoppimisella ja esimerkillä on valtava voima. He tekevät älyttömän hienoa vapaaehtoistyötä vuodesta toiseen, Pulkkinen kiittää.

Rippikoulu on monelle nuorelle myös paikka liittyä kirkkoon. Viime vuonna yhteensä 1 355 iältään 15–17-vuotiasta nuorta liittyi rippikoulun yhteydessä kirkkoon. Osa heistä oli lapsena kastettu ja eronnut kirkosta vanhempiensa kautta ja halusi nyt liittyä. Rippikoulun yhteydessä kastettiin 850 nuorta.

Valtakunnallisesti myös aikuisrippikoululaisten määrä kasvoi. Vuonna 2019 aikuisrippikoululaisia oli 1150, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 1034.

– Aikuisrippikoulun kehittämiseen on syytä panostaa tulevina vuosina. Kiinnostus aikuisrippikoulua kohtaan näyttää olevan kasvussa. Syitä osallistua aikuisrippikouluun on monia, kuten häät, on pyydetty kummiksi tai halu pohtia elämän suuria kysymyksiä. On tärkeää kehittää aikuisrippikoulua mahdollisimman joustavaksi ja osallistujien tarpeita vastaavaksi, Pulkkinen sanoo.

Aikuisrippikoulun kävijöissä on myös maahanmuuttajia, jotka liittyvät sen kautta kirkkoon. Heidän tarkkaa määräänsä Pulkkinen ei tiedä, sillä sitä ei erikseen tilastoida.

Aikuisrippikoulun tueksi ilmestyi kesällä ensimmäinen tehtäväkirja. Kirjassa Taivaan ja maan kysymyksiä (Kirjapaja 2019) pohditaan ihmisyyttä, Jumalaa ja kirkkoa tavalla, joka haastaa aikuista oman kristityn identiteetin löytämiseen. Kirkko ja kaupunki kertoi asiasta uutisessaan kesäkuussa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.