null Romaniäidit tulevat Suomeen voidakseen elättää lapsensa kotimaassaan

Maria Moise on Sofia-vauvansa kanssa Suomessa kyläilemässä.

Maria Moise on Sofia-vauvansa kanssa Suomessa kyläilemässä.

Ajankohtaista

Romaniäidit tulevat Suomeen voidakseen elättää lapsensa kotimaassaan

Äitienpäiväjuhlassa muistettiin Itä-Euroopan romaninaisia, jotka ovat monin tavoin syrjittyjä.

Kahden kuukauden ikäinen Sofia katselee maailmaa äitinsä sylissä. Hän näyttää tyytyväiseltä, vaikka on kaukana kotoa. Eikä hänellä vielä ole aavistustakaan siitä, millaisen työn takana hänen äidilleen, 28-vuotiaalle Maria Moiselle perheen elättäminen on. Äiti ja vauva ovat Romanian romaneita, ja nyt aikeissa on viettää Suomessa kuukausi tai pari. Maria Moisen kaksi vanhempaa lasta ovat isänsä kanssa isoäidin luona kotiseudullaan. Yhteyttä pidetään Skypen välityksellä tiiviisti, joten ikävä ei vielä ole kova.

Maria ja Sofia Moise ovat kyläilemässä Marian sisaren luona, joka on naimisissa suomalaisen miehen kanssa. Päivisin Maria Moise jättää Sofian muutamaksi tunniksi sisarensa hoidettavaksi ja matkustaa Itä-Helsingin Myllypurosta Espoon Tapiolaan myymään Iso Numero -lehteä. Hän kertoo, että tienestit ovat aika pienet. Suurimman osan tuloistaan hän lähettää perheelleen, loput pitää itse.

Itä-Euroopan romaninaisten asema esille

Sofia-vauva osallistui äitinsä kanssa torstaina päiväkeskus Hirundon järjestämään äitienpäiväjuhlaan. Puotinharjussa sijaitseva Hirundo on tarkoitettu liikkuville EU-kansalaisille ja paperittomille. Suurin osa sen asiakkaista on Romanian ja Bulgarian romaneja. Hirundossa heillä on mahdollisuus peseytyä, pestä pyykkiä, levätä ja käyttää nettiä. Heille on tarjolla myös neuvontaa ja ohjausta terveys- ja sosiaalipalvelujen käyttöön. Naisille ja lapsille on omaa tukea ja toimintaa.

Hirundon projektipäällikön Anca Enachen mukaan äitienpäiväjuhlalla haluttiin nostaa esille Itä-Euroopan romaninaisten asemaa.

– Heihin kohdistuu monenlaista syrjintää. He ovat naisia, Suomessa he ovat maahanmuuttajia, kotiseudullaan romanivähemmistöä. Naisten asema on huono myös romaniyhteisön sisällä, Enache kertoo.

Hänen mukaansa romaninaiset kantavat päävastuun lasten hoidosta ja kasvatuksesta ja usein myös perheen elatuksesta. Suomessa on Enachen arvion mukaan tällä hetkellä noin 150–200 romaninaista, joista suurin osa on äitejä. Heidän lapsensa ovat kotiseudulla sukulaisten hoivissa. Enachen mukaan yksi syy siihen, että juuri äiti lähtee ulkomaille kerjäämään toimeentuloa perheelle, on se, että ihmiset lahjoittavat helpommin rahaa naispuolisille kerjäläisille.

Romaninaiset kantavat päävastuun lasten hoidosta ja kasvatuksesta ja usein myös perheen elatuksesta

Yhdeksän lapsen äiti kerjää Myyrmäessä

Viime talvena toiminut hätämajoitus oli Enachen mukaan iso parannus monen Itä-Euroopan romanin elämässä. Siellä yöpyi myös 58-vuotias Violeta Verdesan. Nyt hän asuu autossa Vantaalla. Verdesan elättää itsensä kerjäämällä Myyrmäessä. Ansioillaan hän yrittää tukea myös perhettään, joka on suuri: Verdesanilla on yhdeksän lasta ja parikymmentä lastenlasta. Vanhin poika on jo 42-vuotias.

Verdesan tuli äidiksi Nicolae Ceausescun hallitsemassa kommunistisessa Romaniassa. Hän kertoo, että silloin kaupoista oli mahdotonta saada edes vauvanvaippoja. Hyvää oli se, että oli töitä. Verdesankin työskenteli maatiloilla. Nyt asiat ovat päinvastoin. Töitä ei ole. Lastentarvikkeita olisi kyllä kaupoissa, mutta niiden hinnat ovat samalla tasolla kuin Suomessakin, joten niihin ei ole varaa.

Violeta Verdesanin koti on Valea Seacan kylässä. Siellä on toiminut vuodesta 2014 alkaen Helsingin Diakonissalaitoksen ja Helsingin seurakuntayhtymän kummikylähanke. Hanke keskittyy erityisesti romaninaisten ja -tyttöjen aseman parantamiseen, jotta he saisivat äänensä kuuluviin ja voisivat tulla yhteisönsä täysvaltaisiksi jäseniksi. Enescun mukaan naisten suurimpia ongelmia on väkivalta niin perheen kuin yhteiskunnankin tasolla. Lisäksi heidän mahdollisuutensa työllistyä ovat huonot. Kummikyläprojekti rohkaisee naisia ja tyttöjä ajamaan omia oikeuksiaan. Toiveissa olisi myös toimintakeskuksen rakentaminen kylään. Jos sinne saataisiin pyykinpesukone, se helpottaisi paljon monen naisen elämää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.