null Ruskeasannan hautausmaalla otetaan käyttöön uusi sirottelualue ja arkkulehto – tuhkausten yleistyminen näkyy hautausmailla

Ruskeasannan hautausmaan arkkulehto.

Ruskeasannan hautausmaan arkkulehto.

Ajankohtaista

Ruskeasannan hautausmaalla otetaan käyttöön uusi sirottelualue ja arkkulehto – tuhkausten yleistyminen näkyy hautausmailla

Jo kolme neljästä hautauksesta Vantaalla on tuhkahautauksia. Ruskeasannan hautausmaan laajennusosan yleisilme on erilainen kuin perinteisen hautausmaan.

Vantaalla on vihitty käyttöön Ruskeasannan hautausmaan laajennusosa. Vihkimisen toimitti keskiviikkona 28.8. lääninrovasti, Hämeenkylän seurakunnan kirkkoherra Jukka Nevala. Laajennusosa otetaan käyttöön syyskuun alussa.

Uuden alueen perusilme poikkeaa perinteisestä hautausmaasta. Hautakivirivistöjen sijaan sitä leimaavat nurmikentät ja metsiköt. Muistomerkkeinä toimivat yhteiset nimipaadet tai luonnonkivet.

– Suomalaiset ovat luonnon ystäviä ja luonnontilaiset hautapaikat ovat suosittuja, sanoo hautaustoimen päällikkö Minna Aho Vantaan seurakunnista.

Hautausmaan laajennusosan uudet hauta-alueet ovat arkkulehto ja sirottelualue. Molemmat hautaustavat ovat Vantaan hautausmailla uusia. Helsingissä ja Espoossa niitä jo on. Arkkulehtoon tulee 400 hautasijaa. Parin tuhannen neliön sirottelualueelle tuhkia mahtuu todella paljon. Raja tulee jossain vaiheessa Ahon mukaan vastaan siinä, miten paljon alueelle sijoitetaan muistokiviä.

Arkkulehto on perinteinen ja samalla uusi

Arkkulehtoon haudataan perinteiseen tapaan arkussa, mutta haudalle ei laiteta omaa hautakiveä tai muuta muistomerkkiä. Tarkka hautapaikka ei siis ole merkittynä maastoon. Vainajan nimi voidaan kaivertaa alueen yhteiseen nimipaateen, jonka äärelle voi tuoda kukkia ja muistoesineitä.

Muistomerkkiin kuuluu nimipaasien lisäksi metallinen risti, johon on kirjoitettu Raamatun Ilmestyskirjaan viittaavat sanat ”Jumala pyyhkii kyyneleet heidän silmistään”. Metalli valittiin muistomerkin materiaaliksi sen vuoksi, että Ruskeasannalla on tavallista enemmän metallisia muistomerkkejä haudoilla. Aho arvioi syyksi sen, että sinne haudataan ihmisiä Seutulan alueelta, jossa seppäperinne on arvossaan.

– Arkkuhautaus on monelle arvokas ja perinteinen tapa, mutta haudan hoitaminen voi olla raskasta, jos läheiset esimerkiksi asuvat kaukana. Arkkulehdon haudoissa ei omaisilla ole hoitovelvoitetta, joten se helpottaa monia, kertoo Aho.

Arkkulehtoon ei siis muodostu sukuhautoja, vaan sinne haudataan vainajia siinä järjestyksessä kuin hautajaiset vietetään. Arkkulehtoon haudattaessa omaiset ovat läsnä laskemassa arkkua hautaan.

Sirottelualue on luonnontilainen metsä.

Sirottelualue on luonnontilainen metsä.

Sirottelualueelle luonnonkivi vaikka omasta pihasta

Sirottelualue on luonnontilainen metsä, jonne tuhka sirotellaan maan pinnalle. Läheiset voivat olla mukana hautaamisessa.

Alueella saa liikkua vain hautajaisten aikana. Siten kunnioitetaan hautoja. Läheistään voi käydä muistelemassa sirottelualueen reunoilla. Sinne on varattu tila luonnonkiville, jonka läheiset itse valitsevat.

Kiveen kiinnitetään vainajan nimilaatta, tai nimi kaiverretaan kiveen. Kivi voi olla halkaisijaltaan enintään 35 senttimetriä. Sen luokse läheiset voivat tuoda kukkia ja muistoesineitä. Yhtenäistä muistomerkkiä sirottelualueelle ei tule.

– Kivi voi olla vainajalle tai läheisille merkityksellisestä paikasta, kuten omalta pihalta, mökiltä tai vaikka matkalta tuotu, Minna Aho sanoo.

Sirottelualueen kivi voi olla vainajalle tai läheisille merkityksellisestä paikasta.

– Minna Aho

Muistomerkkiä tai nimilaattaa ei ole pakko laittaa ollenkaan. Näin on jo nykyisinkin hautausmailla, mutta muistomerkin asentaminen haudalle on kuitenkin vielä perinteinen tapa hautausmailla.

Sirottelualueen ja arkkulehdon lisäksi Ruskeasannan hautausmaan laajennusalueelle on kaavailtu perinteisiä arkkuhautoja.

– Jos arkkulehto tulee suosituksi, perinteisiksi arkkuhaudoiksi kaavaillut alueet voidaan muuttaa arkkulehdoksi, Aho sanoo.

Uudet hautaustavat ovat perinteistä arkkuhautausta tai uurnahautausta edullisempia. Hautapaikka ja hautaaminen ovat maksullisia, mutta vuotuiset haudanhoitokulut jäävät pois. Samoin muistomerkki tulee edullisemmaksi tai sitä ei tarvita ollenkaan.

Vantaalaisille hautapaikat ovat edullisempia kuin muille. Arkkulehdosta voivat saada hautapaikan vain vantaalaiset.

Ruskeasannan hautausmaan laajentamisen taustalla oli vuonna 2015 tehty selvitys hautapaikkojen tarpeesta Vantaalla. Siitä ilmeni, että arkkupaikat alkavat käydä vähiin lähivuosina. Vantaalla haudataan arkkuhautoihin 26 prosenttia vainajista.

Helsingin pitäjän hautausmaata aletaan laajentaa

Hautaustoimen päällikkö Minna Aho kertoo, että myös Helsingin pitäjän hautausmaalla Pyhän Laurin kirkon vieressä käynnistyvät rakennustyöt hautausmaan laajentamiseksi. Sinne on jo tuotu työmaa-aitoja. Syksyn ja talven aikana alueen savimaata kaivetaan pois ja hautaukseen soveltuvaa hiekkaa tuodaan tilalle. Sitten pohjan annetaan painua ja tiivistyä. Uuden rakentaminen alkaa parin vuoden päästä.

Alueelle on tulossa noin 1 000 uutta hautapaikkaa. Suurin osa on arkkuhautapaikkoja. Alueelle tulee myös jonkin verran tuhkahautapaikkoja, arkkulehto ja sirottelualue.

Korson ja Hämeenkylän hautausmailla tuhkahautapaikat käyvät lähivuosina vähiin. Niille tarvitaan sirottelualue ja ehkä esimerkiksi holvi tuhkauurnien säilyttämiseen. Tarkkoja suunnitelmia ei vielä ole. Myyrmäen kirkon viereen on myös tarkoitus tulla sirottelualue suunnitelman mukaan vuonna 2023.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.