null Yhdysvalloissa keskustellaan siitä, voiko ruumiin kompostoida – katolisen kirkon piirissä käytäntö herättää vastustusta

Ajankohtaista

Yhdysvalloissa keskustellaan siitä, voiko ruumiin kompostoida – katolisen kirkon piirissä käytäntö herättää vastustusta

Recompose-yrityksen kehittämällä menetelmällä vainaja muuttuu maaksi 30 päivässä. 

Washingtonin, Oregonin ja Colaradon osavaltiot Yhdysvalloissa ovat sallineet ruumiiden kompostoinnin. Tällaista palvelua tarjoaa seattlelainen yritys nimeltä Recompose, joka sai ensimmäisenä luvan toimia Washingtonin osavaltiossa vuonna 2019.

Religion News Servicen uutisen mukaan myös New Yorkin ja Kalifornian osavaltioissa selvitellään toiminnan laillistamista. Kaliforniassa käsittelyä vauhdittanee se, että alueella on ollut paljon koronaviruksen aiheuttamia kuolemia. Krematorioissa on ollut ruuhkaa, ja krematorioita koskevia päästörajoituksia on jouduttu höllentämään.

Recomposen kehittämässä Natural Organic Reduction -menetelmässä vainaja peitellään ensin hakkeella ja pannaan sitten suurta hunajakennoa muistuttavaan kompostoriin, jossa on riittävästi happea ja hyvät olosuhteet bakteereille ja mikrobeille. Siellä ruumis hajoaa ja muuttuu jälleen maaksi 30 päivässä.

Kompostointipalvelu maksaa 5 500 dollaria. Omaiset saavat prosessissa syntyneen maa-aineksen itselleen ja voivat viedä sen vaikka vainajan kotipihalle ja istuttaa hänen muistokseen puun.

Menetelmää pidetään nopeana ja ekologisena, sillä esimerkiksi ruumiiden polttaminen krematorioissa vaatii fossiilisia polttoaineita ja aiheuttaa hiilidioksipäästöjä. Recomposen nettisivujen mukaan ruumiin kompostoinnissa syntyy tuhat kiloa vähemmän päästöjä verrattuna tavanomaiseen hautaamiseen tai vainajan polttamiseen.

Katolisen kirkon piirissä Coloradossa, New Yorkissa ja Kaliforniassa vainajien kompostoinnin salliminen on aiheuttanut vastustusta. Coloradon katolisessa konferenssissa on herännyt huoli siitä, onko tällainen vainajan kunnioittavaa kohtelua, sillä kirkon opin mukaan ihmiskeho on pyhä. New Yorkin katolisen konferenssin kannanotossa todetaan, että tällainen käsittely sopii paremmin vihanneksille ja kananmunankuorille kuin vainajille.

Vatikaanista kannanottoa aiheeseen ei ole vielä tullut. Sen sijaan vuonna 2016 annetussa ohjeistuksessa todetaan, että mikäli vainaja polttohaudataan, tuhkat tulisi laskea hautausmaalle tai kirkon alueelle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.