null Saapas-ryhmät palasivat kesäfestareille – Itä-Helsingin Saapas oli mukana Provinssissa, seuraavana vuorossa on Ilosaarirock

50 vuotta täyttävä Saapas on mukana kesän festareilla ympäri Suomen. 

50 vuotta täyttävä Saapas on mukana kesän festareilla ympäri Suomen. 

Ajankohtaista

Saapas-ryhmät palasivat kesäfestareille – Itä-Helsingin Saapas oli mukana Provinssissa, seuraavana vuorossa on Ilosaarirock

Provinssissa Saapas vastasi selviämisteltan toiminnasta, Ilosaaressa kohdataan ja autetaan festarivieraita muuten vaan.

Nuorten parissa toimiva palveluoperaatio Saapas on tänä kesänä jälleen mukana festivaaleilla eri puolella Suomea. Yhteensä Saapas jalkautuu 13 eri festarille. Listalla ovat esimerkiksi Himos Juhannus, Provinssi, Weekend Festival, Suomipop, Ilosaarirock ja Kainuun musiikkijuhlat.

Itä-Helsingin Saappaan vapaaehtoisia oli mukana Provinssissa Seinäjoella kesä–heinäkuun vaihteessa. Weekend Festivalilla Hämeenlinnassa 1.–3. heinäkuuta oli paikallisen Saapas-ryhmän lisäksi vapaaehtoisia Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyön keskuksesta Snellusta ja Itä-Helsingin Saappaasta.

– Provinssissa olemme olleet monena vuonna, se on ollut hyväksi koettu juttu. Seuraavaksi lähdemme Ilosaareen Joensuuhun, Mikaelin seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Juha Kasari kertoo.

Saappaan rooli vaihtelee eri festareilla

Saappaan toiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset ovat valmiit lähtemään hommiin kauaskin kun kutsu käy.

– Se on erilaista muuhun toimintaan nähden, antaa erilaisia kokemuksia ja vaatii vähän erilaisia taitoja kuin normaali viikonloppupäivystys, Juha Kasari sanoo.

Juha Kasarin mukaan festarityö eroaa tavallisesta työstä siten, että kaupungilla illalla kulkiessaan Saappaan vapaaehtoiset kohtaavat yleensä alaikäisiä, mutta festareilla suurin osa on täysi-ikäisiä.

Saappaan rooli festivaaleilla vaihtelee tilanteen ja tarpeen mukaan. Provinssissa Saapas vastasi selviämisteltan toiminnasta ja jakoi festarikävijöille vettä, sillä sää oli helteinen.

Kun liikutaan omalla alueella täällä Itä-Helsingissä, porukka ainakin tietää, että tämä on seurakunnan juttu.

Aikaisemmin festareilla käytettiin alkoholia varsin reippaasti, nyt meno näytti siistiytyneen. Tältä näytti ainakin Provinssissa.

– Odotimme vilkkaampaa menoa. Selviämisteltalla oli seitsemän tai kahdeksan paikkaa, joista oli käytössä enimmillään neljä. Suurimman osan ajasta siellä oli yksi tai kaksi ihmistä.

Ilosaarirockissa 15.–17. heinäkuuta selviämisteltasta vastaa Suomen Punainen Risti, joten Saapas keskittyy nuorten kohtaamiseen, auttamiseen ja tukemiseen.

Vantaalta kaikki alkoi

Festivaalityö on ollut osa Saappaan toimintaa koko sen 50-vuotisen historian ajan, mutta koronan vuoksi tämä puoli oli pari vuotta tauolla.

Palveluoperaatio Saappaan tarina alkoi 1970-luvun alussa Vantaan Keimolasta, jolloin järjestettiin Keimola-Rock. Joukko Helsingin ja Helsingin maalaiskunnan Vantaan seurakuntien työntekijöitä ennakoi, että tapahtuma-alueella nuoret käyttäisivät päihteitä ja lähtivät tapahtumaan nuorten avuksi. Vuonna 1975 toiminnalle keksittiin nimeksi Operaatio Saapas. Nimi syntyi Keimolan kuraisesta moottoriradasta, jolla oli parasta kulkea saappaat jalassa.

Ainakin Itä-Helsingissä nuoret ja entiset nuoret tunnistavat Saappaan porukan ja oranssin logon. Entä hoksaavatko ihmiset, että kyseessä on osa kirkon nuorisotyötä?

– Tämä onkin hyvä kysymys. Kun liikutaan omalla alueella täällä Itä-Helsingissä, porukka ainakin tietää, että tämä on seurakunnan juttu. Joskus tulee käytyä myös keskusteluja, jotka nousevat siitä viitekehyksestä, puhutaan uskonnosta ja elämän tarkoituksesta. Se on kuitenkin suhteellisen harvinaista, Juha Kasari arvioi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.