null Espoon seurakunnat tarjoavat nuorille walk in -terapiaa maaliskuusta alkaen – ajanvarausta tai lähetettä ei tarvita 

Tiedottaja Anu Kuru, pappi Tuija Kuusinen (keskellä) ja erityisnuorisotyönohjaaja Pia Härkönen ovat Espoon seurakuntien uusia walk in -terapian terapeutteja.

Tiedottaja Anu Kuru, pappi Tuija Kuusinen (keskellä) ja erityisnuorisotyönohjaaja Pia Härkönen ovat Espoon seurakuntien uusia walk in -terapian terapeutteja.

Ajankohtaista

Espoon seurakunnat tarjoavat nuorille walk in -terapiaa maaliskuusta alkaen – ajanvarausta tai lähetettä ei tarvita 

Espoossa aloitetaan 16–29-vuotiaille nuorille tarkoitettu walk in -terapia 11. maaliskuuta. Neljä Espoon tuomiokirkkoseurakunnan työntekijää ottaa vastaan tuen tarpeessa olevia perjantai-iltapäivisin Viherlaakson kappelissa.

Nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitettu walk in -terapia alkaa Viherlaakson kappelissa perjantaina 11.3. Kyseessä on keskusteluapu, jossa käytetään ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmiä. Vastaanottoaika on iltapäiväisin kello 13–16 niin, että vielä klo 16 voi tulla juttelemaan.

– Walk in -terapiaan on tervetullut kuka tahansa nuori tai nuori aikuinen, joka tuntee tarvetta keskustella. Tabuaiheita ei ole, vaan vastaanotolle voi tuoda minkä tahansa asian, sanoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan pappi Tuija Kuusinen.

Hän on yksi Espoon seurakuntien neljästä walk in -terapian terapeutista.

Walk in -terapia on ilmaista ja asiakkaan niin toivoessa anonyymiä. Lähetettä, diagnoosia tai ajanvarausta ei tarvita. Vaikka keskusteluapu on kertaluonteista, asiakas saa halutessaan tulla uudestaan. Hänelle ei kuitenkaan taata samaa terapeuttia kuin edellisellä kerralla.

”Emme tarjoa valmiita ratkaisuja”

Yksi walk in -tapaaminen kestää 45 minuuttia. Ennen keskustelua asiakas täyttää kartoituslomakkeen, jossa hän kertoo asian, josta haluaa puhua sekä sen, mitä toivoo tapaamiselta. Kartoituslomake ei sisällä tunnistettavia henkilötietoja, ja sitä säilytetään enintään kolme kuukautta.

– Tapaamisen aikana pyrimme haarukoimaan asiakkaan tärkeimmän ongelman tai asian, johon hän toivoo muutosta. Pyrimme myös löytämään asiakkaan omia voimavaroja ja vahvuuksia ja avaamaan myönteisiä ja toiveikkaita näköaloja tulevaisuuteen, Kuusinen sanoo.

Jokainen ihminen on paljon enemmän kuin kimppu ongelmia, ja jokaisella on vahvuuksia elämän erilaisten kamppailujen ja huolten keskellä.
– Tuija Kuusinen

Kevään walk in -vastaanotot jatkuvat perjantaihin 3.6. saakka. Viherlaakson kappelille on hyvät julkisen liikenteen yhteydet Leppävaaran, Espoon keskuksen, Pohjois-Espoon ja Kauniaisten suunnalta.

Walk in on matalan kynnyksen nopeaa tukea, joka ei korvaa pidempää psykoterapiaa ja muuta mielenterveysongelmien hoitoa. Tarvittaessa asiakkaan kanssa pohditaan pitkäkestoisen tuen tarvetta. Kansainvälisten tutkimusten mukaan kertaluontoinen ratkaisukeskeinen terapia on tuonut myönteisen muutoksen tapaamisessa käsiteltyyn ongelmaan 67–78 prosentissa tapauksista.

– Emme tarjoa valmiita ratkaisuja emmekä tyrkytä neuvoja, vaan keskiössä on asiakkaan oma muutostarve. Jokainen ihminen on paljon enemmän kuin kimppu ongelmia, ja jokaisella on vahvuuksia elämän erilaisten kamppailujen ja huolten keskellä, Kuusinen sanoo.

Pia Härkönen, Anu Kuru ja Tuija Kuusinen tarjoavat nuorille keskusteluapua. Viherlaakson kappelille on hyvät julkisen liikenteen yhteydet.

Pia Härkönen, Anu Kuru ja Tuija Kuusinen tarjoavat nuorille keskusteluapua. Viherlaakson kappelille on hyvät julkisen liikenteen yhteydet.

Myös Yhteisvastuu tukee nuorten mielenterveyttä

Terapiaa tarjoavilla Espoon tuomiokirkkoseurakunnan työntekijöillä on oman pohjakoulutuksensa lisäksi terapia- tai psykoterapiakoulutusta. Lisäksi he suorittavat Lyhytterapiainstituutin tuottaman koulutuskokonaisuuden.

Kirkon tarjoamaa Walk in -terapiaa on kokeiltu Tampereella syksystä 2021 alkaen. Tämän vuoden alussa vastaanottoja on avattu Helsingissä, Vantaalla ja Keravalla. 

Myös helmikuussa alkanut Yhteisvastuukeräys tukee nuorten mielenterveyttä. Keräyksen tuella seurakuntien työntekijöitä ja Saapas-toiminnan vapaaehtoisia koulutetaan kohtaamaan nuorten mielenterveyden haasteita ja tukemaan nuoria erilaisissa kuormittavissa tilanteissa. Lue aiheesta lisää täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.