null ”Tämä on väärää opetusta” – sadat ortodoksiteologit julistivat Moskovan patriarkaatin levittämän ”venäläinen maailma”-aatteen harhaopiksi

Venäjän ortodoksikirkon papit siunaavat venäläisen Sukhoi-hävittäjäkoneen Sevastopolin liepeillä miehitetyllä Krimin niemimaalla vuonna 2014. Kuvituskuva. Kuva: Yuri Lashov / AFP / Lehtikuva

Venäjän ortodoksikirkon papit siunaavat venäläisen Sukhoi-hävittäjäkoneen Sevastopolin liepeillä miehitetyllä Krimin niemimaalla vuonna 2014. Kuvituskuva. Kuva: Yuri Lashov / AFP / Lehtikuva

Ajankohtaista

”Tämä on väärää opetusta” – sadat ortodoksiteologit julistivat Moskovan patriarkaatin levittämän ”venäläinen maailma”-aatteen harhaopiksi

Julkilausuman allekirjoittajissa on myös suomalaisia ortodoksiteologeja.

Sadat ortodoksiteologit, -maallikot ja muut vaikuttajat ympäri maailman ovat allekirjoittaneet julkilausuman, joka tuomitsee Venäjän ortodoksikirkon levittämän niin sanotun venäläinen maailma (Russkij mir) -aatteen harhaopiksi.

Julkilausuma on kirjoitettu alun perin englanniksi, ja sen suomennoksen on julkaissut Suomen ortodoksinen kirkko kotisivullaan.

Julkilausuman mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Moskovan patriarkan Kirillin ”puheet ovat toistuvasti vedonneet ja kehitelleet venäläisen maailman ideologiaa viimeisten 20 vuoden ajan”.

Julkilausuma määrittelee venäläisen maailman ideologiaksi, joka ”opettaa, että on olemassa ylikansallinen venäläinen kulttuuripiiri tai sivilisaatio, jota kutsutaan pyhäksi Venäjäksi tai pyhäksi Rusiksi, ja tähän piiriin kuuluvat Venäjä, Ukraina ja Valko-Venäjä (joskus myös Moldova ja Kazakstan)”.

Venäläinen maailma -ideologia on rasistinen

Allekirjoittajien mielestä venäläinen maailma -ideologia on pohjimmiltaan rasistinen. Julkilausuman mukaan kyseinen ideologia edustaa niin sanottua etnofyletismiä, jonka ortodoksit tuomitsivat harhaopiksi jo 1800-luvulla. Etnofyletismillä tarkoitetaan kansalliskirkon perustelemista etnisyydellä ja nationalismilla.

Allekirjoittajien mielestä Moskovan patriarkaatin johtohahmojen tuki Putinin hyökkäyssodalle Ukrainaa vastaan ”kumpuaa tietyntyyppisestä ortodoksisesta etn[o]fyletistisestä uskonnollisesta fundamentalismista, joka on luonteeltaan totalitaristista ja jota kutsutaan nimellä Russkij mir tai venäläinen maailma”.

Allekirjoittajat toteavat: ”Tämä on väärää opetusta, joka vetoaa moneen ortodoksisessa kirkossa ja jota ovat käyttäneet hyväkseen myös äärioikeistolaiset ryhmät sekä katolilaiset ja protestanttiset fundamentalistit.”

Ukrainalainen sotilas ottaa valokuvaa Venäjän pommitusten jäljiltä vaurioituneesta kirkosta Mariupolissa Ukrainassa. Kuva: Evgeniy Maloletka / AP / Lehtikuva

Ukrainalainen sotilas ottaa valokuvaa Venäjän pommitusten jäljiltä vaurioituneesta kirkosta Mariupolissa Ukrainassa. Kuva: Evgeniy Maloletka / AP / Lehtikuva

Jumalan valtakuntaa ei voida korvata Venäjän federaatiolla

Julkilausuman varsinainen osa jakautuu kuuteen tunnustuskohtaan, joissa käsitellään muun muassa rasismia ja disinformaatiota. Näitä yleisemmällä tasolla julkilausuma varoittaa uskonnon ja politiikan sekoittamisesta. Niinpä allekirjoittajat korostavat, että oikeassa kristillisyydessä historian lopullinen päämäärä on Jumalan Valtakunta, ja että tätä Valtakuntaa ei voida korvata ”jollakin tämän maailman valtakunnalla, olipa tämä sitten pyhä Rus, pyhä Bysantti tai mikä tahansa muu maallinen valtakunta”.

Julkilausumassa myös vaaditaan Raamattuun vedoten puhumaan totta. Allekirjoittajat julistavat: ”Maailman toiseksi mahtavimman sotilasmahdin suorittama täysimittainen naapurimaan valloitussota ei ole vain ’sotilaallinen erityisoperaatio’, eikä siinä ole kyse vain ’tapahtumista’ tai ’konfliktista’ tai mistään muusta tilanteen todellisuutta peittelevästä kiertoilmaisusta. Se on tosiasiassa täysimittainen sotilaallinen invaasio, joka on jo johtanut lukuisiin siviiliväestön ja sotilaiden kuolonuhreihin, ajanut yli 44 miljoonan ihmisen elämän väkivaltaiseen sekasortoon, ja johtanut yli kahden miljoonan ihmisen (tilanne 13.3.2022) maanpakoon ja pakkosiirtolaisuuteen. Tämä totuus on yksinkertaisesti sanottava ääneen, tekipä se miten kipeää tahansa.”

Julkilausuman englanninkielinen versio allekirjoittajineen on luettavissa täällä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.