null Suomen ortodoksinen kirkko tuomitsee Venäjän sotatoimet ja kehottaa Moskovan patriarkaattia edistämään rauhaa

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo Uspenskin katedraalissa Helsingissä. Suomen ortodoksisen kirkon johto tuomitsee Venäjän hyökkäyksen ja kehottaa Moskovan patriarkaattia toimimaan rauhan puolesta.

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo Uspenskin katedraalissa Helsingissä. Suomen ortodoksisen kirkon johto tuomitsee Venäjän hyökkäyksen ja kehottaa Moskovan patriarkaattia toimimaan rauhan puolesta.

Ajankohtaista

Suomen ortodoksinen kirkko tuomitsee Venäjän sotatoimet ja kehottaa Moskovan patriarkaattia edistämään rauhaa

Monien ortodoksikirkkojen päämiehet ovat ilmaisseet järkytyksensä Venäjän hyökkäyksestä.

Suomen ortodoksinen kirkko tuomitsee Venäjän federaation sotatoimet Ukrainassa. Mitään oikeutusta sotaan ei ole, toteavat arkkipiispa Leo, metropoliitta Arseni, metropoliitta Elia ja piispa Sergei lauantaina antamassaan lausunnossa.

Suomalaisten ortodoksipiispojen mukaan Ukrainan kansaa on tuettava kaikin keinoin. Piispat kehottavat lahjoittamaan kriisiapua ortodoksisen Filantropia ry:n kautta ja rukoilemaan ukrainalaisten puolesta.

”Ajatuksemme ovat tänä vaikeana hetkenä Ukrainan kansan puolella, joka nyt pakenee sodan kauhuja lähinnä naapurimaiden alueelle. Viattomat ovat aina sodan suurimmat uhrit, ja erityisesti lasten kohtalo hirvittää”, piispat sanovat.

Suomalaiset piispat vetoavat Venäjän ortodoksisen kirkon Moskovan patriarkaatin piispoihin ja pappeihin, jotta nämä edistäisivät rauhaa.

Piispat myös toivovat, ettei Venäjän kansaa syyllistetä tilanteesta ja ettei Suomessa asuvien seurakuntalaisten kesken lietsota eripuraa. ”Jokainen seurakuntalainen on meille yhtä lailla rakas ja kallisarvoinen etnisestä taustasta riippumatta”, piispat kirjoittavat.

Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill ei omissa viesteissään myönnä Venäjän hyökänneen Ukrainaan. Kirkon johto on vuosien ajan tukenut presidentti Vladimir Putinia ja armeijaa ja pyhittänyt sotaa. Nyt Venäjän ortodoksinen kirkko on jäämässä sotapolitiikassaan yksin. Muut ortodoksijohtajat ovat sen kanssa aivan eri linjoilla.

Suomen ortodoksien kirkko kuuluu Istanbulissa eli entisessä Konstantinopolissa toimivaan Ekumeeniseen patriarkaattiin, jonka kanssa Moskovan patriarkaatti on katkaissut välinsä, eikä kirkkojen välillä ole nyt edes ehtoollisyhteyttä. Taustalla on se, että Ukrainassa toimivat sekä Moskovan että Konstantinopolin alaiset kirkot, mikä ei Moskovaa tyydytä. Se kun pitää Ukrainaa omana alueenaan samoin kuin Vladimir Putin.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos, jonka piispanistuin on arvojärjestyksessä ortodoksimaailman tärkein, on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja ilmaissut solidaarisuutensa Ukrainan kärsivää kansaa kohtaan. Hän kertoi rukoilevansa rakkauden ja rauhan Jumalaa valistamaan Venäjän valtion johtoa ymmärtämään sen tekemien päätösten ja toimien traagiset seuraukset.

Myös Metropoliitta Onufri, joka on Moskovan patriarkaatin metropoliitta Kiovassa, on kehottanut lopettamaan välittömästi veljessurmiin johtavan sodan ja kutsunut ihmisiä katumusrukoukseen ja rukoukseen Ukrainan kansan ja sen armeijan puolesta. Hän siis vastustaa oman kirkkonsa päämiestä.

Tämä ei ole se maailma, jossa Kristus haluaa ihmiskunnan elävän! Tämä ei ole evankeliumin opetusten mukaista!

Georgian patriarkka Ilia II:n mukaan vihamielisyyksien on loputtava mahdollisimman nopeasti, sillä muuten niistä kehittyy maailmantragedia. Australian arkkipiispa Makarios tuomitsi omassa kannanotossaan Venäjän iskun Ukrainaan ja yhtyi Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifanioksen rukouksiin Ukrainan kansan puolesta.

”Tämä ei ole se maailma, jossa Kristus haluaa ihmiskunnan elävän! Tämä ei ole evankeliumin opetusten mukaista! Uskomme ja vakaumuksemme ei salli sotaan ryhtymistä! On jokaisen ortodoksikristityn velvollisuus rukoilla rauhan puolesta”, totesi arkkipiispa Makarios.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.