null Sairaalapappi kuuntelee enemmän kuin puhuu

– Sairaalapappien on oltava valmiita tulemaan paikalle tarvittaessa mahdollisimman nopeasti, ja siksi päivystämme iltaisin ja viikonloppuisin, kertoo Matti Hanhisuanto.

– Sairaalapappien on oltava valmiita tulemaan paikalle tarvittaessa mahdollisimman nopeasti, ja siksi päivystämme iltaisin ja viikonloppuisin, kertoo Matti Hanhisuanto.

Hengellisyys

Sairaalapappi kuuntelee enemmän kuin puhuu

Sairaalapappi voi antaa sairauden keskellä askeleet tähän päivään.

Peijaksen sairaalan käytävillä liikkuva mies papinkauluksessa moikkailee lääkäreitä ja hoitajia.

– Tämä on kiva paikka, täällä tervehditään kaikkia. Olen seurakunnan työntekijä, mutta sairaalassa on minun työyhteisöni, sanoo sairaalapappi Matti Hanhisuanto.

Vantaalla sairaalapappeja on Peijaksen ja Katriinan sairaaloissa ja joissakin vanhusten hoivapalveluissa. Myös Hanhisuanto työskentelee noin yhden päivän viikossa palvelukoti Hopeassa.

Sairaalapapin työssä tärkeintä ovat tapaamiset potilaiden ja asukkaiden kanssa. Aloite tapaamiseen tulee potilaalta itseltään tai hänen läheiseltään. Myös hoitohenkilökuntaan kuuluva voi huomata potilaan kaipaavan keskustelukumppania.

– Avainasemassa on henkilökunta, miten he näkevät potilaan tilanteen. He voivat kysyä potilaalta, haluaisiko tämä jutella papin kanssa. Suurin osa kontakteista tulee osastoilta. Teho-osastolta saatetaan soittaa, että ”tule taas, kun me nähdään, että siitä on apua”.

Potilaiden ja heidän läheistensä kanssa käytävien keskustelujen lisäksi sairaalapapit ovat henkilökunnan käytettävissä.

Me emme kysy, kuuluuko ihminen kirkkoon tai uskooko hän.
– Sairaalapastori Matti Hanhisuanto

Keskusteluissa puhutaan sairaudesta, uskosta ja peloista

Sairaalapapit liikkuvat sairaalassa näkyvillä ja pitävät yhteystietojaan esillä. Silti moni usein yllättyy, että sairaalassa on pappi. Kenenkään luo ei mennä väkisin.

– Me emme kysy, kuuluuko ihminen kirkkoon tai mihin hän uskoo tai ei usko. Hän kertoo itse, mitä haluaa. Me olemme kaikkia varten. Kaikkien kanssa puhutaan avoimesti ja luottamuksellisesti, Hanhisuanto sanoo.

Sairaalassa papit ovat ihmisen elämän äärimmäisten tilanteiden äärellä, sairauden ja kuoleman.

– Sairaalapappien ydintehtävä on kuolevan potilaan hoitoon osallistuminen ja muu akuutti sielunhoito. Se menee kaiken muun edelle. Meidän on oltava valmiita tulemaan paikalle tarvittaessa mahdollisimman nopeasti, ja siksi päivystämme iltaisin ja viikonloppuisin.

– Moni ajattelee, että puhumme vain Jumalasta. Sielunhoito tarkoittaa kuitenkin kaikkea hengellistä ja henkistä hoitoa. Keskusteluissa nousevat esiin tietenkin sairausasiat. Kuolevien kanssa puhutaan myös uskosta, peloista ja siitä, mitä ajattelee kuoleman jälkeen tapahtuvan. Onko ihminen valmis lähtemään tai tunteeko hän huolta läheisistä. Siinä nousevat esiin ihmissuhteet ja kaikki elämän murheet. Moni kokee kiitollisuutta ja huolta rinnakkain, Hanhisuanto kuvailee.

Pappi tarjoaa toivoa ja turvallisuutta

Eniten sairaalapapin työ on kuuntelemista, jolloin Matti Hanhisuanto sanoo olevansa ihmisen kanssa kasvokkain.

– Potilas avaa tietä kyselemällä. Se on prosessi, jossa pappi voi olla uusien teiden ja näkökulmien avaaja. Pappi voi antaa seuraavat askeleet sille päivälle. Tarjota toivoa ja turvallisuutta niin, että ihminen voi elää niissä hetkissä, mitä hänellä on.

Eniten Hanhisuantoa palkitsee työssään se, että voi olla avuksi.

– Kun ihminen luottaa, haluaa puhua ja tulee autetuksi hädässään, hänen puheensa muuttuu rauhallisemmaksi ja olemus levollisemmaksi. Se on iso asia. Koska olen pappi ja ihmiset tietävät sen, voi keskusteluun tulla mukaan kuoleman jälkeinen ulottuvuus. Siinä täyttyy papin perimmäinen kutsumus.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.