null Saksalainen nunna sai sakkoja ja rauhanpalkinnon kirkkoturvan antamisesta kahdelle nigerialaisnaiselle

Saksalainen nunna Juliana Seelman pelasti kaksi nigerialaisnaista, jotka ihmiskauppiaat olivat pakottaneet prostituutioon. Hän sai kirkkoturvan tarjoamisesta rauhanpalkinnon. Vain kuukautta aiemmin käräjäoikeus oli tuominnut hänet sakkoihin.

Saksalainen nunna Juliana Seelman pelasti kaksi nigerialaisnaista, jotka ihmiskauppiaat olivat pakottaneet prostituutioon. Hän sai kirkkoturvan tarjoamisesta rauhanpalkinnon. Vain kuukautta aiemmin käräjäoikeus oli tuominnut hänet sakkoihin.

Ajankohtaista

Saksalainen nunna sai sakkoja ja rauhanpalkinnon kirkkoturvan antamisesta kahdelle nigerialaisnaiselle

Kirkkoturvalla on Saksassa pitkät perinteet. Nyt viranomaiset, erityisesti Baijerin osavaltion syyttäjät, ovat kiristäneet suhtautumistaan siihen.

Saksalaisen Oberzellerin fransiskaaniluostarin nunna Juliana Seelmann on saanut sekä sakot että rauhanpalkinnon kahden nigerialaisen naisen auttamisesta. Rangaistus ja palkinto tulivat samasta syystä eli kirkkoturvan antamisesta hädänalaisille.

Seelmann toimii yhteisössään asuntolan sairaanhoitajana. Hän on antanut kirkkoturvaa kahdelle nigerialaisnaiselle, jotka saapuivat ensin Italiaan ja sieltä Saksaan. Heidät oli pakotettu Italiassa prostituoiduiksi.

Toinen ihmiskaupan uhreista oli luostarissa kaksi kuukautta ja toinen kolme. Nuorempi sai Saksasta oleskeluluvan, toisen kohtalo on vielä auki, kertoo nigerialainen uutismedia First News. Saksan viranomaiset olivat palauttaneet prostituutiota paenneet naiset takaisin Italiaan, josta nämä pakenivat uudelleen Saksaan. Saksan yleisradion ulkomaanpalvelun Deutsche Wellen mukaan naiset saivat tällöin luostarista väliaikaisen suojapaikan.

Kirkkoturvan antamisen tavoitteena on varmistaa turvapaikanhakijoiden oikeudenmukainen kohtelu, ja sen aikana viranomaisille toimitetaan usein lisätietoa tapausten uudelleenarviointia varten.

Kirkkoturvan avulla estettiin vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen aikana lähes 500 pakkopalautusta. Sen sijaan seuraavana vuonna viranomaiset hylkäsivät suurimman osan kirkkoturvan piiriin otettujen hakemuksista. Etenkin Baijerissa syyttäjät ovat myös kiristäneet linjaansa kirkkoturvaa tarjonneita pappeja ja nunnia kohtaan. Kun aiemmin syytteet ovat yleensä rauenneet, nyt on tullut muutamia sakkotuomioita.

Joukko kirkkojen edustajia on vedonnut liittokansleriehdokkaisiin, jotta kristillistä auttamista ei kriminalisoitaisi.

Seelmann sai käräjäoikeudessa 500 euron sakot kirkkoturvan antamisesta nigerialaisnaisille. Hän vetosi puolustuksekseen Saksan perustuslain pykälään 5, joka koskee uskonnon- ja omantunnonvapautta. Kirkkoturva perustuu kristilliseen lähimmäisenrakkauteen, joka velvoittaa auttamaan hädänalaisia ja sillä on Saksassa pitkät perinteet.

Kirkkoturva ei tarkoita pakolaisten piilottamista, vaan suojan, ravinnon, henkisen tuen ja tarvittaessa oikeusavun antamista siksi ajaksi, kun viranomaisten toivotaan arvioivan uudelleen mahdollista turvapaikan tarvetta. Saksassa toimii kirkkoja yhdistävä ekumeeninen järjestö nimeltä Asyl in der Kirche, joka koordinoi kirkkoturva-asioita.

Syyttäjäviranomaisten mukaan kirkkoturvalla ei ole virallista oikeudellista asemaa, ja palautuksiin puuttuminen on laitonta. Niinpä sisar Juliana Seelmann sai sakot ja häntä uhkaa toinen, suurempi sakko, jos hän jatkaa auttamistyötään. Joukko kirkkojen edustajia on vedonnut liittokansleriehdokkaisiin, jotta kristillistä auttamista ei kriminalisoitaisi.

Runsas kuukausi sakkotuomion jälkeen sisar Juliana sai toisenlaisia uutisia. Hänelle myönnettiin Würzburgin rauhanpalkinto, jonka suuruus on 3000 euroa. Palkinnon myöntänyt komitea perusteli ratkaisuaan nimenomaan kirkkoturvan antamisella. Se on komitean mukaan tärkeä väline oikeusturvan kannalta ja voi jopa pelastaa ihmishenkiä. Tuomioistuimen antamaa rangaistusta komitea arvostelee poliittiseksi eli sen tarkoituksena on komitean mielestä kriminalisoida kirkkoturvan antaminen, kertoo baijerilainen yleisradiokanava BR24. Palkinto luovutetaan sisar Julianalle lokakuussa.

Liittokansleriehdokkaista vihreiden Annalena Baerbock on asettunut kirkkojen tueksi, kertoo Deutche Welle. Barebockin mielestä tätä kristillisen hyväntekeväisyyden muotoa ei saa tehdä mahdottomaksi rangaistuksilla uhkaamalla. Hänen mukaansa kirkkoturva on usein ollut viimeinen oljenkorsi turvaa tarvitseville. Yhteiskunta, joka rankaisee turvan tarjoamisesta osoittaa heikkoutta, ei vahvuutta, Baerbock totesi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.