null Sateenkaariparit eivät vielä pääse vihille Tikkurilan seurakunnan kirkoissa – kirkkoherran ääni ratkaisi tiukan äänestyksen

Tikkurilan seurakunnan kirkkoja ovat Pyhän Laurin kirkko ja Tikkurilan kirkko.

Tikkurilan seurakunnan kirkkoja ovat Pyhän Laurin kirkko ja Tikkurilan kirkko.

Ajankohtaista

Sateenkaariparit eivät vielä pääse vihille Tikkurilan seurakunnan kirkoissa – kirkkoherran ääni ratkaisi tiukan äänestyksen

Asiasta tekee erikoisen se, että Tikkurilan seurakunta käyttää samoja tiloja kuin Vantaan ruotsinkielinen seurakunta, joka sallii sateenkaariparien vihkimiset.

Tikkurilan seurakunnan tilat eivät vielä avaudu sateenkaariparien avioliittoon vihkimisille. Tikkurilan seurakuntaneuvosto käsitteli asiaa kokouksessaan keskiviikkona 11. lokakuuta ja asia ratkesi tiukan äänestyksen jälkeen.

Asian käsittelyn pohjalla oli kahdeksan seurakuntaneuvoston jäsenen toukokuussa 2023 laatima aloite tilojen avaamiseksi kaikille pareille. Aloitteen takana olivat Tulkaa kaikki -ryhmän Laura HäggblomEmmi Pajunen, Päivi SaarinenReetta Parikka ja Matti Virkkunen, Sosiaalidemokraattisen seurakuntaväen Ritva Niemi-Ronkainen ja Salla Lindblad-Palo ja Kokoava seurakunta -ryhmän Pirkko Yrjölä.

Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvastin esitys seurakuntaneuvostolle oli, että seurakuntaneuvosto ottaa itse asiaan myönteisen kannan, mutta vasta sitten, kun ”kirkon säännökset antavat siihen mahdollisuuden”. Käytännössä tällä viitataan siihen, että kirkolliskokouksen pitäisi ensin sallia samaa sukupuolta olevien parien vihkimiset.

Seurakuntaneuvoston jäsenet tekivät kirkkoherran pohjaesitykseen kaksi vastaesitystä. Niistä ensimmäisessä esitettiin seurakunnan tilojen avaamista samaa sukupuolta olevien vihkimiselle ja toisessa sitä, että tiloja ei avattaisi. Ensin äänestettiin vastaesitysten välillä, joista jatkoon meni tilojen avaamista puoltava esitys. Toisessa ja ratkaisevassa äänestyksessä pohjaesitys voitti äänin 9–8. Tikkurilan seurakuntaneuvostossa on 16 jäsentä, joten kirkkoherra Silvastin ääni ratkaisi.

Asia oli itse esityksessä ilmaistu niin, että seurakuntaneuvosto ottaa asiaan eli samaa sukupuolta olevien vihkimiseen myönteisen periaatekannan. Onko seurakuntaneuvosto oikeasti näin myönteinen itse asialle, jos äänet kuitenkin jakautuivat?

– Seurakuntaneuvosto on tehnyt päätöksen, joka on tuo, ja sen mukaan mennään. Tulkitsen tätä niin, että vaikka aloitteen tehneen ryhmän kanta ei voittanut, he ovat tähän päätökseen tyytyväisiä, toisin kuin siihen toiseen vastaesitykseen. Mutta se on totta, että tämä päätös jakoi seurakuntaneuvostoa, Silvast sanoo.

Kuusi seurakuntaneuvoston jäsentä jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Soili Haverinen, Päivi Pitkäranta, Liisa Virta, Paula Lehmuskallio, Timo Auvinen ja Markku Weckman ilmaisevat eriävässä mielipiteessä, että he eivät tue esitystä kirkolliskokoukselle siitä, että vihkioikeutta tulisi laajentaa koskemaan samaa sukupuolta olevia pareja. Eriävällä mielipiteellä ei ole vaikutusta tehtyyn päätökseen.

Muistaakseni kyselyjä samaa sukupuolta olevien vihkimisestä tiloistamme on tullut yksi tai kaksi. Todella harvoin joka tapauksessa.
- Kirkkoherra Janne Silvast

Tikkurilan seurakunnan tilanne oli sikäli erikoinen, että seurakunta käyttää samoja tiloja, eli Tikkurilan kirkkoa ja Vantaan Pyhän Laurin kirkkoa, kuin Vantaan ruotsinkielinen seurakunta Vanda svenska församling. Ruotsinkielinen seurakunta on sallinut sateenkaariparien vihkimiset näissä tiloissa.

Tikkurilan seurakunta on jäsenmäärältään Vantaan suurin. Kyselyjä sateenkaarivihkimisistä Tikkurilan seurakunnan tiloissa ei ole Silvastin mukaan juuri tullut.

– Tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan 2017. Muistaakseni kyselyjä samaa sukupuolta olevien vihkimisestä tiloistamme on tullut yksi tai kaksi. Todella harvoin joka tapauksessa, Silvast sanoo.

Espoossa ja Helsingissä suurin osa seurakunnista on päättänyt avata tilansa sateenkaariparien vihkimiselle, Vantaalla myönteisen päätöksen ovat tähän mennessä tehneet Vantaankosken seurakunta, Korson seurakunta ja Vanda svenska församling. Korson seurakunnassa sateenkaariparien vihkiminen hyväksyttiin syyskuussa.

Tulkaa kaikki -liike on ilmoittanut tekevänsä aloitteen tilojen avaamisesta samaa sukupuolta oleville pareille myös Rekolassa, Hakunilassa ja Hämeenkylässä.

Uutista päivitetty 13.10. klo 9.15. Lisätty tieto siitä, että kuusi seurakuntaneuvoston jäsentä jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Uutista täsmennetty 1.11. klo 13.10. Virke "Kuusi seurakuntaneuvoston jäsentä jätti hyväksymästään päätöksestä eriävän mielipiteen" muokattu muotoon "Kuusi seurakuntaneuvoston jäsentä jätti päätöksestä eriävän mielipiteen".

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.