Se löytyi -kampanjaan osallistuva ilmastotutkija Markku Kulmala: ”Luokittelu ei sovi omaan pirtaani”
Akateemikko Markku Kulmala muistuttaa, että parannuksenteko ei voi koskaan alkaa muista kuin omista synneistä.
Kristinuskon ja moralismin ero on siinä, että kristinuskossa parannusta voidaan tehdä vain omista synneistä. Moralismin ideana taas on, että osoitellaan sormella muita. Tätä mieltä on akateemikko Markku Kulmala. Hän on maailman johtavia ilmakehän aerosolien fysiikan ja kemian tutkijoita ja näin ollen aivan keskeinen ilmaston lämpenemisen akateeminen asiantuntija.
– Olen myös aina ollut kristitty, vieläpä tunnustava kristitty.
Siksi onkin Kulmalan mielestä luontevaa, että hän on lupautunut puhujaksi yhteiskristillisen Mediamissio 2022 -evankeliointikampanjan päätapahtumaan Tapiolassa.
– Olen perusluterilainen. Olen lapsesta asti uskonut Jumalaan, Jeesukseen ja Pyhää Henkeen. Aloin lukea Raamattua heti, kun opin lukemaan, ja olin lukenut sen läpi jo alle kymmenvuotiaana, Kulmala kertoo.
– Kristillisyyden ydintä on mielestäni se, että me ihmiset emme ole toistemme tuomareita, vaan on olemassa ainoastaan yksi Tuomari, joka on Jumala. Meidän ihmisten tehtävä ei ole tuomita toisiamme, Kulmala sanoo.
Kenen tahansa kanssa pitää voida keskustella
Edellä sanotusta seuraa monia asioita. Mediamissio 2022 -kampanjan järjestäjistä osa tunnetaan hyvin konservatiivisina herätyskristittyinä.
Mitä Markku Kulmala mahtaa ajatella siitä, että voimakkaan herätyskristillisyyden piirissä saatetaan kiistää ilmastonmuutos.
– Ilmastonmuutos ei ole mikään mielipideasia. Ilmasto muuttuu riippumatta, mitä mieltä minä siitä olen. Samalla tavalla Jumala on olemassa riippumatta siitä, kuka häneen uskoo. Joku voi olla tästä kanssani eri mieltä, ja varmaan onkin. Jopa Suomessa osa tieteenharjoittajista edustaa suorastaan trumpilaisia näkemyksiä, eli he kieltävät ihmisen osuuden ilmastomuutokseen, Markku Kulmala sanoo.
– Siitä, että olen tiedemies ja tunnustava kristitty, seuraa silti se, että olen valmis keskustelemaan kenen kanssa tahansa. Tietenkään en voi mitään sille, jos joku uskoo, että minun faktani ovat huonompia kuin hänen omat näkemyksensä, mutta se ei voi olla peruste sille, etten keskustelisi. Eristäminen ja ulos sulkeminen tarkoittaisi, että pitäisin toisia toivottomina tapauksina. Sellainen luokittelu ei sovi omaan pirtaani, hän sanoo.
Parannuksenteon on alettava itsestä
Ilmastonmuutos on globaali ongelma. Se tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi Kiina ei lopeta kivihiilivoimaloiden rakentamista, yksistään pienen Suomen teoilla ilmastokatastrofia ei ratkaista. Tämän sanomisessa piilee kuitenkin ansa, josta Markku Kulmala varoittaa.
– Ilmastokatastrofiin ei ole mitään hokkuspokkus-ratkaisua. Ei tule olemaan ketään, joka ratkaisi tämän ongelman minun puolestani niin, ettei minun tarvitsisi tehdä mitään. Kaikki yritykset vierittää oma vastuu muille perustuvat hokkuspokkukseen, hän sanoo.
Tästä päästään takaisin kristittynä elämisen ydinkysymyksiin.
– Kristinuskossa parannuksenteko alkaa aina itsestä. Minä en voi muuttaa ketään muuta ihmistä kuin itseäni.
MediaMissio 2022
Yhteiskristillisen MediaMissio 2022 -kampanjan Espoon päätilaisuus torstaina 13.10. kello 18.30. Tapiolan kirkossa, Kirkkopolku 6. Puhujina pappi Mikko Matikainen ja akateemikko Markku Kulmala. Musiikista vastaa Nina Åström yhtyeineen. Tilaisuuden järjestävät Espoon evankelis-luterilaisten seurakuntien Mediamissio-vapaaehtoiset. Lastenhoito on järjestetty.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Suvi Auvinen on toiveikas vegaani-aktivisti, joka vaihtoi vihaamisen puolustamiseen
Hyvä elämäSuvi Auvinen ihmetteli pikkutyttönä, miksi hänen äitinsä keräsi kanaemon tavoin kaikki kotipihan räkänokat heille kotiin syömään.