null Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt pysyvät yhä kaapissa rippikoulussa – lähes puolet piti riparia ahdistavana

Sateenkaariyhdistys Malkus kysyi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvilta kokemuksia rippikoulusta. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Sateenkaariyhdistys Malkus kysyi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvilta kokemuksia rippikoulusta. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Ajankohtaista

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt pysyvät yhä kaapissa rippikoulussa – lähes puolet piti riparia ahdistavana

Rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta pitää tuloksia karuina. Hän kuitenkin uskoo, että vähemmistöt huomioidaan ripareilla paremmin kuin ennen.

Lähes joka toinen (42 prosenttia) seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva piti rippikoulua ahdistavana kokemuksena. Asia käy ilmi Sateenkaariyhdistys Malkus ry:n tekemästä verkkokyselystä, johon vastasi 180 ihmistä eri puolilta Suomea.

Kyselyyn vastanneista 93 prosenttia kertoi, ettei kertonut rippikoulussa kuuluvansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Kolmessa prosentissa vastauksista kerrottiin, että joku toinen rippikoululainen oli riparilla kertonut kuuluvansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, kahdessa prosentissa vastauksista isonen, yhdessä prosentissa nuorisotyöntekijä ja yhdessä prosentissa pappi.

63 prosenttia vastanneista piti rippikoulua kuitenkin erittäin tai melko hyvänä kokemuksena. Vain seitsemän prosenttia piti kokemusta todella huonona.

40 prosenttia vastanneista kertoi, että joku rippikoulussa suhtautui negatiivisesti tai asiattomasti seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. 22 prosentissa vastauksista kyseessä oli pappi.

"Kokonaisuutena leiri oli ahdistava. Leirin opettaja ja muu henkilökunta lietsoivat seksuaalivähemmistöjä kohtaan vihamielistä ja ymmärtämätöntä ilmapiiriä ja homoudesta puhuttiin syntinä ja sairautena", kertoo eräs vastaaja.

72 prosenttia vastanneista kertoo, että seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta ei huomioitu leirillä lainkaan.

Malkuksen tiedotteen mukaan vastauksissa ei ole merkittäviä eroja eri ikäryhmien välillä. Alle 21-vuotiaiden kokemukset (38 prosenttia vastaajista) ovat pitkälti samanlaisia kuin yli 40-vuotiaiden kokemukset.

Jokainen syrjintätapaus ja kokemus siitä, että rippikoulu on ollut ahdistavaa, on liikaa.

Rippikoulutyön vt. asiantuntija Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta pitää kyselyn tuloksia karuina. Hänestä on hyvä, että kysely on tehty.

– Tulokset osoittavat, että meillä on rippikoulun suhteen vielä paljon tehtävää sukupuolisensitiivisen ajattelun ja käytäntöjen suhteen. Jokainen syrjintätapaus ja kokemus siitä, että rippikoulu on ollut ahdistavaa, on liikaa, Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen uskoo, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt huomioidaan ripareilla nykyään paremmin kuin kymmenen vuotta sitten. Uudessa rippikoulusuunnitelmassa sukupuolisensitiivisyyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Siihen liittyvät koulutukset ovat paraikaa käynnissä.

Pulkkinen toteaa, että jokainen nuori on ainutlaatuinen Jumalan luoma ihme.

– Lähtökohta on, että rippikoulun on oltava turvallista nuorille kaikilla tasoilla. Tämä tarkoittaa turvallisuutta niin fyysisellä, hengellisellä, henkisellä, sosiaalisella emotionaalisella ja seksuaalisella tasolla.

Pulkkinen kertoo, että hän on sopinut tapaamisen Malkus ry:n puheenjohtajan kanssa, jotta he voivat yhdessä miettiä keinoja, joilla sateenkaarinuoret voitaisiin huomioida ripareilla entistä paremmin.

Korjaus 25.11. kello 11.40: Jutussa luki aiemmin: "Kolmessa prosentissa vastauksista kerrottiin, että joku toinen rippikoululainen oli kertonut seksuaalisesta suuntautumisestaan riparilla (...)." Lause on korjattu muotoon: "Kolmessa prosentissa vastauksista kerrottiin, että joku toinen rippikoululainen oli riparilla kertonut kuuluvansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön (...)."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.