null Seta palkitsi kirkon kasvatuksen ja perheasioiden asiantuntijat – ”Hyvyyttä ja rakkautta ei tule pantata”

Ajankohtaista

Seta palkitsi kirkon kasvatuksen ja perheasioiden asiantuntijat – ”Hyvyyttä ja rakkautta ei tule pantata”

Asiallisen tiedon omena -tunnustus tuli sateenkaari-ihmisten puolustamisesta sekä sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen ja perheiden moninaisuuden pitämisestä esillä.

Sateenkaari-ihmisten asemaa edistävä kansalaisjärjestö Seta ry on myöntänyt Kirkon kasvatuksen ja perheasioiden yksikölle Asiallisen tiedon omenan. Setan puheenjohtaja Sakris Kupila antoi tunnustuksen Kasvatuksen ja perheasioiden yksikön johtajalle Jarmo Kokkoselle sekä johtavalle asiantuntijalle Sari-Annika Pettiselle.

Perustelujen mukaan Kasvatuksen ja perheasioiden yksikkö on tehnyt ansiokasta työtä sateenkaari-ihmisten puolesta: puolustanut heitä seurakuntien perhetyön piirissä sekä levittänyt asiallista tietoa seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja perheiden moninaisuudesta. Setan hallitus arvostaa erityisesti tänä vuonna tuotettua Sateenkaarinuorten hyvinvointi seurakunnissa -julkaisua, joka on levinnyt niin seurakuntien kuin kaupunkienkin käyttöön. Se mainitsee myös yksikön järjestämät sateenkaariteemaiset verkkoseminaarit.

– Olemme jokainen Jumalan luomia, ja hänelle rakkaita. Hyvyyttä ja rakkautta ei tule pantata, Kokkonen sanoo.

Vähemmistöstressi vähentää hyvinvointia

Sateenkaarinuorten hyvinvointi seurakunnissa -julkaisussa kerrotaan muun muassa suomalaisista tutkimustuloksista, joiden mukaan ahdistuneisuus on seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla muita yleisempää ja heiltä puuttuvat läheiset ystävät useammin kuin heteronuorilta. Mielialaan liittyvät huolet ovat sateenkaarinuorilla lähes kaksi kertaa yleisempiä kuin muilla. Sateenkaarinuoriin kuuluvat esimerkiksi lesbot, homot, biseksuaalit, intersukupuoliset, transsukupuoliset ja muunsukupuoliset.

Sateenkaarinuorten kohonnut riski mielenterveysongelmiin johtuu julkaisun mukaan vähemmistöstressistä. Sitä aiheuttaa koettu syrjintä, ennakkoluulot ja oikeuksien epääminen, kun nuori ei voi esimerkiksi elää avoimesti omana itsenään uskonyhteisössään, perhe ei hyväksy hänen kumppaniaan tai hän ei saa avioitua uskontokuntansa sisällä.

Kirkon kasvatuksen ja perheasioiden yksikkö sai Asiallisen tiedon omenan. Kuvassa vasemmalta yksikön johtava asiantuntija Sari-Annika Pettinen, johtaja Jarmo Kokkonen ja Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.

Kirkon kasvatuksen ja perheasioiden yksikkö sai Asiallisen tiedon omenan. Kuvassa vasemmalta yksikön johtava asiantuntija Sari-Annika Pettinen, johtaja Jarmo Kokkonen ja Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.

Julkaisussa kannustetaan vanhempia osoittamaan rakkautta sateenkaarinuorelleen ja käsittelemään mahdolliset vaikeat tunteensa asiaan liittyen asiantuntijoiden kanssa. Lapsen pitää saada olla kaikissa tilaisuuksissa omana itsenään.

– Toivon, että kirkkoherrat ja luottamushenkilöt tutustuvat julkaisuun. Paikoin saatetaan vielä ajatella ei-kuulu-meidän-perustehtävään -tyyppisesti. Eroja Suomen sisällä ja seurakuntien välillä on paljon. Nuoret työntekijät suhtautuvat moninaisuuteen yleensä mutkattomasti, sanoo Jarmo Kokkonen.

Moni sateenkaari-ihminen ei koe oloaan tervetulleeksi

Setan puheenjohtaja Sakris Kupila näkee, että kirkko tavoittaa suuren osan suomalaisista ja on monelle tärkeä osa elämää.

– Moni sateenkaari-ihminen ei kuitenkaan koe oloaan tervetulleeksi kirkon piiriin. Tämän vuoksi on tärkeää, että kirkko aktiivisesti pyrkii toimimaan sen eteen, että kaikki tulisivat kunnioittavasti kohdatuiksi omana itsenään, Kupila sanoo. 

Jarmo Kokkonen näkee työn sateenkaari-ihmisten eteen yhteisen ihmisyyden puolesta toimimisena ja arjen kristillisyytenä. Hänen mukaansa kirkossa osataan jo pitkälti elää seksuaalisen moninaisuuden kanssa, mutta sukupuolen moninaisuuteen vasta opetellaan.

– Rippikoulu on tutkitusti parasta, mitä nuori voi Suomesta saada. Ero kouluun tai urheilumaailmaan on suuri kirkon hyväksi, Kokkonen sanoo.

Asiallisen tiedon omena jaetaan vuosittain. Vuonna 2016 palkinnon sai Kirkko ja kaupunki -median edellinen päätoimittaja Seppo Simola. Seta katsoi silloin, että lehden linja oli ollut johdonmukaisesti sateenkaari-ihmisiä puolustava ja kirkkoa yhdenvertaiseen toimintaan kehottava.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.