null Seurakunnan kokkikerhossa tehdään herkkuja rennolla meiningillä –  ”Jos kaikki ei menekään ihan kuten on suunniteltu, eivät lapset siitä pahastu”

Senja Atva ja Isla Cruz ovat muutenkin kavereita ja tuntevat toisensa hyvin, joten yhteistyö kerhonvetäjinä sujuu.

Senja Atva ja Isla Cruz ovat muutenkin kavereita ja tuntevat toisensa hyvin, joten yhteistyö kerhonvetäjinä sujuu.

Ajankohtaista

Seurakunnan kokkikerhossa tehdään herkkuja rennolla meiningillä –  ”Jos kaikki ei menekään ihan kuten on suunniteltu, eivät lapset siitä pahastu”

Seurakunnat tarjoavat kouluikäisille monenlaisia harrastusmahdollisuuksia. Isla Cruz ja Senja Atva ovat vetäneet kokkikerhoa Kallion seurakunnassa.

Pasteijoita, porkkanakakkua, mokkapaloja, pipareita, joulutorttuja, pizzaa, muffinsseja. Ainakin näitä herkkuja Kallion seurakunnan alueella asuvat ala- ja yläkouluikäiset lapset ja nuoret ovat opetelleet tekemään seurakunnan kokkikerhossa.

Kerhoja ovat ohjanneet 18-vuo­tiaat Isla Cruz ja ­Senja Atva.

– Kerhon vetäminen on ollut yllättävän hauskaa. Lapset innostuvat ihan mistä vaan. On helppo keksiä, mitä tehdään, ja jos kaikki ei menekään ihan kuten on suunnitellut, eivät lapset siitä pahastu. Se on ihan yhtä kivaa heille, Isla Cruz sanoo.

– Riippuu tietysti porukasta, mutta meidän kerholaiset tuntevat toisensa ja kerhossa on rauhallista. Ei tarvitse huolehtia siitä, etteikö jotakin saisi tehdyksi, Senja Atva jatkaa.

Kerhon vetäminen mahtuu lukiolaisen kalenteriin

Senja Atva ja Isla Cruz ovat abiturientteja. Atva käy Helsingin suomalaista yhteiskoulua ja Cruz Helsingin uutta yhteiskoulua. Lukio-opinnot vievät aikaa, mutta kerhojen ohjaaminen sopii viikon aikatauluihin hyvin. Samalla saa työkokemusta.

– En oikeastaan tee muita töitä kuin kirkon juttuja. Joskus minulla on myös päivystysvuoroja seurakuntatiloissa ja sijaisuuksia iltapäiväkerhossa, Atva kertoo.

– Yksi ilta viikossa on helppo pyhittää kerholle. Se myös rytmittää arkea, ettei olisi joka päivä vain pänttäämässä, hän jatkaa.

Kerhon ohjaamiseen he ovat sitoutuneet, mutta muissa hommissa on joustovaraa.

– Jos tulee keikkahommia, ne ilmoitetaan ja se joka pääsee ja ensimmäisenä vastaa, ottaa homman, Isla Cruz kertoo.

Se menee vähän niin, että kun toinen laittaa uunia päälle, toinen on pyyhkimässä pöytää.

- Senja Atva

Senja Atva ja Isla Cruz eivät itse ole käyneet kokkikerhoa, mutta he ovat muuten olleet mukana seurakunnan jutuissa, esimerkiksi leireillä ja ripari-isosena sekä partiossa.

– Kun suostuin näihin kerhojuttuihin, en oikeastaan tiennyt, että minähän osaan. Vasta myöhemmin tajusin, että tämä on kivaa ja sujuu minulta, Atva sanoo.

Kokkikerhoa Atva ja Cruz ovat vetäneet työparina. Koska he ovat muutoinkin ystäviä ja tuntevat toisensa, yhteistyö sujuu.

– Kerhon ohjaamisessa on paljon pikkujuttuja. Se menee vähän niin, että kun toinen laittaa uunia päälle, toinen on pyyhkimässä pöytää, Atva sanoo.

– Yhteistyö sujuu, kun toiseen voi luottaa täysin. Olemme tehneet yhdessä töitä aikaisemmin myös leireillä, Cruz jatkaa.

Isla Cruz ja Senja Atva saavat melko itsenäisesti suunnitella, mitä kerhossa tehdään. Toki he kysyvät myös kerholaisten toiveita.

Isla Cruz ja Senja Atva saavat melko itsenäisesti suunnitella, mitä kerhossa tehdään. Toki he kysyvät myös kerholaisten toiveita.

Tekemisen lomassa voi jakaa vinkkejä

Kerhonohjaajat saavat hyvin itsenäisesti suunnitella tapaamiskertojen sisällöt, mutta myös kerholaisilta kysytään toiveita siitä, mitä he haluavat kerhossa tehdä. Sitten Senja Atva ja Isla Cruz laittavat kauppareissut hoitavalle seurakunnan nuorisotyönohjaajalle viestiä ja kertovat, millaisia raaka-aineita seuraavaa kokoontumiskertaa varten tarvitaan.

Kun kokkaukset tulevat valmiiksi, niitä maistellaan yhdessä. Jotakin pyritään myös jättämään aina kotiin viemiseksi.

Kokkikerhon ohjaaminen ­sopii nuorelle, joka pitää lapsista ja on valmis ottamaan vähän vastuuta. Mikään kokenut kokkaaja ei tarvitse olla. Isla Cruz kyllä tykkää erityisesti leipomisesta, Senja Atva taas laittaa vähän enemmän ruokaa. Keittiöhommista kertynyttä tietotaitoa pääsee toki jakamaan, jos sellaista on.

– Siinä tekemisen lomassa voi jakaa vinkkejä kerholaisille, että kun teet jotakin, muista tämä ja tämä juttu. Enemmän se on kuitenkin ajanviettoa yhdessä ja siinä lomassa tehdään asioita, Senja Atva kuvailee.

Nuoret kerhonohjaajat toivovat, että yhä useampi muistaisi sen, että myös seurakunnat tarjoavat monenlaisia harrastusmahdollisuuksia lapsille.

– Mielestäni kerhot ovat hieno mahdollisuus. Kallion seurakunnassa on ollut esimerkiksi urheilu-, tanssi- ja kokkikerhoja. Kerhoissa on ollut tilaa, Atva sanoo.

Koululaisten kerhot Kallion seurakunnassa alkavat viikolla 3, mikäli koronarajoitukset sen sallivat. Tietoa muiden pääkaupunkiseudun seurakuntien kerhoista koulu­ikäisille löydät seurakuntien nettisivuilta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.