Näin leivot mokkapalat – klassikkoleivonnainen valmistuu seurakunnan kokkikerhossa
Herkut syödään kerhossa uunituoreena. Mokkapalojen jälkeen harjoitellaan tekemään pitsaa.
Keittiön pöydällä odottavat mokkapalojen resepti, ainekset ja työvälineet. Kokkikerho voi alkaa. Kerhonohjaajat Lumi Renvall (15 v), Tara Lankinen (14 v.) ja Sanelma Rautionmaa (14 v.) havaitsevat, että tällä kertaa paikalla on vain kaksi kerholaista: Dani Törmi (8 v.) ja Adi Gupta (8 v.). Pojat tuntevat toisensa hyvin, sillä he ovat samalla luokalla.
Lumi Renvall kiinnittää vispilät sähkövatkaimeen ja kysyy pojilta, ovatko he käyttäneet aiemmin vatkainta. Adi Gupta nostaa heti kätensä pystyyn.
Mokkapalojen tekeminen on molemmille kerholaisille tuttua. Gupta kertoo leiponeensa niitä mummolassa.
Ensimmäiseksi rikotaan kananmunat vatkausastiaan. Pojat rikkovat munat yksi kerrallaan rauhallisesti kolauttamalla kuoren varovasti kulhon reunaa vasten.
Kun oikea määrä sokeria on lisätty joukkoon, Dani Törmi saa käynnistää sähkövatkaimen. Hetken kuluttua Lumi pyytää sammuttamaan sen ja tarkistaa, onko seos jo riittävän kuohkeaa. Ei ole. Sitten on Adi Guptan vuoro jatkaa vatkaamista vielä hetkisen.
Dani mittaa ja Adi sekoittaa
Seuraavaksi taikinaan lisätään puolitoista desilitraa rasvaa. Dani Törmi puristaa pullosta nestemäistä rasvaa pienen mittakupin täyteen. Se kumotaan taikina-astiaan ja kaadetaan lisää vielä puoli mitallista.
Poikien yhteistyö sujuu saumattomasti ilman sanoja ja kiistelyä. Kun toinen tarttuu rasvapulloon, toinen ottaa vispilän käteensä sekoittaakseen taikinaa. Pian vaihdetaan rooleja. Näin kumpikin saa tehdä kaikkia työvaiheita.
Kerhonohjaajat lukevat reseptistä, että kuivat aineet sekoitetaan keskenään. He tuovat sitä varten toisen kulhon, vehnäjauhopussin, kaakaojauhetta, leivinjauhetta ja vaniljasokeria.
Jauhoja tarvitaan viisi desilitraa. Adi Gupta ottaa lusikalla jauhoja pussista, tasaa erikseen jokaisen jauholusikallisen pieneen mitta-astiaan, ottaa uuden lusikallisen ja lopuksi kaataa täyttyneen mittakupin tyhjään kulhoon. Vuoro vaihtuu, ja Dani Törmi jakaa urakkaa.
Taikinaan lisätään nyt kerhonohjaajien keittämä kahvi, jonka pojat vuorotellen mittaavat tarkasti. Seuraavaksi taikinaan lisätään kuivat aineet siivilän läpi. Lumi Renvall näyttää ensin, miten siivilää käytetään. Lopuksi pojat sekoittavat vuorotellen taikinan tasaiseksi massaksi.
Taikina kaadetaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Dani Törmi tarttuu pellin reunoihin ja nostaa sen varovasti kuumaan uuniin. Muut katselevat vieressä.
Paistamisen jälkeen tehdään kuorrutus
Kun mokkapalat otetaan 15 minuutin kuluttua pois uunista, on aika tehdä kuorrutus. Siihen tulee kaakaojauhetta, tomusokeria, rasvaa ja kahvia.
Hetken kuluttua nonparelleilla koristeltu leivonnainen on valmiita paloiteltavaksi ja syötäväksi. Sitä ennen kerholaisilla on mieluinen tehtävä: viimeisten taikinajämien syöminen kulhosta ja vispilän nuoleminen.
Sekä kerholaiset että kerhonohjaajat istuvat pöydän ääreen herkuttelemaan vielä lämpimillä mokkapaloilla.
– Hyvää, kuuluu monesta suusta.
Pöydän ääressä suunnitellaan samalla seuraavan keskiviikkoillan kerhoa. Silloin tehdään pitsaa. Lumi Renvall kyselee pojilta toiveita täytteistä. Toivelistaan hän kirjaa katkaravut, ananaksen ja mozzarellan.
Vielä ennen kotiinlähtöä kerhonohjaajat pitävät hartaushetken. Siihen he valitsevat valmiin tekstin Kerhonohjaajan käsikirjasta, jossa on paljon vinkkejä kerhon toimintaan.
Lumi Renvall, Tara Lankinen ja Sanelma Rautionmaa aloittivat kokkikerhon ohjaajina tänä syksynä. Kaikki kolme ovat entisiä seurakunnan kerholaisia ja leireillä kävijöitä. He kävivät kerhonohjaajakoulutuksen vuosi sitten.
Eri puolilla Espoota seurakunnilla on yli 30 lasten kokkikerhoa. Myös Helsingissä ja Vantaalla on tarjolla kokkikerhoja.
Mokkapalat
Pohja
3 munaa
3 dl sokeria
150 g voita sulatettuna tai 1,5 dl juoksevaa rasvaa
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 dl kahvia
Kuorrutus
5 rkl kuumaa kahvia
60 g voita sulatettuna tai 5 rkl juoksevaa rasvaa
4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
Valmistus
1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt rasva.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne siivilän läpi vuorotellen kahvin kanssa. Vältä turhaa sekoittamista.
3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia.
4. Lisää rasva kuuman kahvin joukkoon. Lisää tomusokeri ja vaniljasokeri sekä kaakaojauhe. Levitä pehmeä kuorrute jäähtyneelle piirakkapohjalle. Koristele heti koristerakeilla. Anna kuorrutteen jähmettyä ja leikkaa paloiksi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Vuoden kerhonohjaajat Anni Kivelä ja Sofia Toivanen ovat huomanneet, että kerhonohjaajan pitää olla luova ja huomioida lapset yksilöinä – ”Jos jokin homma ei suju, pitää vaihtaa suunnitelmaa”
Hyvä elämäSeurakunnat tarjoavat kouluikäisille paljon harrastekerhoja, joista suurin osa on osallistujille ilmaisia. Niitä vetävät usein nuoret kerhonohjaajat.