null Marjaana Toiviainen kanteli afgaaniperheen pakkopalautuksesta oikeusasiamiehelle

Pastori Marjaana Toiviainen pyysi poliiseilta tapaamista afgaaniperheen kanssa Pasilan poliisiaseman edustalla 3. huhtikuuta.

Pastori Marjaana Toiviainen pyysi poliiseilta tapaamista afgaaniperheen kanssa Pasilan poliisiaseman edustalla 3. huhtikuuta.

Ajankohtaista

Marjaana Toiviainen kanteli afgaaniperheen pakkopalautuksesta oikeusasiamiehelle

Pastori Marjaana Toiviainen on tehnyt oikeusasiamiehelle kantelun viranomaisten toiminnasta afgaaniperheen pakkopalautuksen yhteydessä 3. huhtikuuta.

Oulunkylän seurakuntapastori Marjaana Toiviainen on tehnyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun viranomaisten toiminnasta afganistanilaisen perheen pakkopalautuksen yhteydessä 3. huhtikuuta. Toukokuun viimeisenä päivänä jätetty kantelu koskee poliisin, Metsälän säilöönottoyksikön virkailijoiden sekä lentokenttävartijan ja -poliisin toimintaa.

Kantelun aiheena on runsasta julkista huomiota saanut tapahtumasarja, jossa Metsälässä pidetty kuusihenkinen perhe pakkopalautettiin Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin Pasilan poliisiaseman ja Helsinki-Vantaan lentokentän kautta. Kantelun mukaan viranomaiset rikkoivat pakkopalautuksen yhteydessä lakia, ihmisoikeuksia ja Suomen perustuslain henkeä.

Jälkeenpäin poliisi julkisti tiedotteen, että kukaan ei pyytänyt tavata avustajaansa. Se oli valhe.
Marjaana Toiviaisen kantelu oikeusasiamiehelle

Poliisin toteuttama pakkopalautus oli Toiviaisen mukaan laiton, koska kaikilla perheen jäsenillä oli taskussaan käännytyksen estävä paperi. Toiviaista estettiin myös tapaamasta perhettä, vaikka hänellä oli näkyvästi esillä virallinen asiakirja, joka osoitti hänet perheen valtuuttamaksi edustajaksi.

Kantelun mukaan useassa yhteydessä epäasiallisesti toiminut poliisi epäsi Toiviaiselta mahdollisuuden perheen tapaamiseen. Tapaamista pyydettiin todistettavasti monessa eri yhteydessä. Kantelu moittii poliisia myös valehtelusta pakkopalautuksen jälkeen antamassaan tiedotteessa.

Kantelun mukaan karkotetut eivät ole vieläkään saaneet pakkopalautuspäätöstä omalla kielellään, kuten laki edellyttäisi. Toiviainen pitää edelleen perheeseen yhteyttä. Hänen mukaansa Kabuliin palautettu perhe on hengenvaarassa, ja heidät pitäisi palauttaa Suomeen odottamaan Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä asiassaan.

Toiviaisen kantelu on jätetty eduskunnan oikeusasiamiehen toimistoon 31. toukokuuta. Kantelun käsittely alkanee tulevana syksynä.

Näin Toiviaisen kantelussa kerrotaan 3.4. tapahtumista

Kuusihenkisen afgaaniperheen käännytys alkoi maanantai-iltapäivänä 3. huhtikuuta noin kello 15. Pastori Marjaana Toiviainen oli juuri poistumassa Metsälän säilöönottoyksiköstä tapaamasta perhettä, kun yksikön pihalle ajoi kaksi poliisiautoa.

Perhe oli tehnyt edellisenä päivänä uuden turvapaikkahakemuksen Pasilan poliisiasemalla. Sen johdosta kaikilla perheenjäsenillä oli paperi, jonka mukaan heidän käännyttämisensä ei ole lainmukaista ennen kuin uusi hakemus on käsitelty.

Ymmärrettyään, että viranomaiset aikovat pakkopalauttaa perheen, Toiviainen pyysi Metsälän valvomon ovipuhelimesta, että pääsisi tapaamaan perhettä välittömästi uudelleen. Vastaus pyyntöön oli "pian".

Jonkin ajan kuluttua afgaaniperheen 18-vuotias tytär soitti Toiviaiselle ja kertoi, että poliisi vie perheen. Puhelun aikana Toiviainen kuuli, että tytär pyysi englanniksi edustajan tapaamista.

Valvomon ovipuhelimesta luvattiin, että Toiviainen pääsee tapaamaan perhettä kymmenen minuutin kuluttua. Pian kuitenkin poliisiauto ajoi ulos Metsälän portista.

Joku oli ajanut autonsa poliisiauton eteen pysäyttääkseen sen. Toiviainen meni poliisiauton eteen ja otti esille perheen antaman valtakirjan.

Toiviainen kertoi poliisille, että hänellä on oikeus tavata edustamansa ihmiset, koska he eivät olleet saaneet uuden turvapaikkahakemuksensa ratkaisua omalla kielellään, eivätkä ymmärtäneet sitä. Kantelun mukaan poliisit suhtautuivat asian naureskellen pilkallisesti. Lopulta he raahasivat Toiviaisen väkisin pois auton edestä. Tässä tilanteessa Toiviainen meni paniikkiin.

Toiviainen pyysi poliiseja kertomaan nimensä ja kysyi, minkä niminen viranomainen tekee viranomaispäätöksen, jonka mukaan käännytettävät eivät saa tässä tilanteessa päätöstä tietoonsa, eivätkä saa tavata edustajaansa. Kantelun mukaan osa poliiseista otti tilanteessa nimikyltin pois rinnastaan.

Jälkeenpäin poliisi julkisti tiedotteen, jonka mukaan yksikään palautettava ei pyytänyt edustajansa tapaamista. Kantelun mukaan tämä on valhe.

"Kuulin itse puhelimesta, kun tapaamista pyydettiin. Sain myös jatkuvasti Whatsapp-viestejä perheen tyttäreltä, joka kertoi poliisin sanovan. 'tapaaminen on liian myöhäistä, ei ole sallittua'. Tästä on todisteena sekä viestejä että todistajia, jotka kuulivat puhelun", Toiviainen kirjoittaa kantelussa.

Kantelun mukaan todistajat kuulivat myös keskustelun poliisien ja Metsälän valvomon kanssa, ja tilanteesta on saatavilla Ylen dokumenttikuvaajan taltioimia videopätkiä.

Metsälästä perhe kuljetettiin Pasilan poliisiasemalle ja sieltä Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Pasilassa Toiviainen yritti uudelleen päästä tapaamaan perhettä. Kantelun mukaan Helsingin poliisilaitoksen edustaja kertoi ottavansa vastuun asiasta ja tulevansa pian tapaamaan perheen tukijoita. Niin ei kuitenkaan tapahtunut.

Helsinki-Vantaan lentoterminaalissa vartija kertoi Toiviaiselle, että afgaaniperheen edustaja ei saa tavata perhettä ilman lentokenttäfirman ja poliisin edustajan lupaa. Toiviainen kyseli jälleen, ketkä tekevät viranomaispäätöksen, jonka mukaan perhe ei saa tavata edustajaansa. Tällöin useampi poliisi laittoi huivin kasvojensa eteen.

Tapahtumien kuvaus perustuu Marjaana Toiviaisen eduskunnan oikeusasiamiehelle tekemään kanteluun 31.5. Lisätietoa kanteluista eduskunnan oikeusasiamiehen verkkosivulla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.