null Seurakuntavaaliehdokkaiden määrä koko Suomessa laski – ehdokkaiden keski-ikä nousee

14 000 suomalaista haluaa kirkon luottamushenkilöksi.

14 000 suomalaista haluaa kirkon luottamushenkilöksi.

Ajankohtaista

Seurakuntavaaliehdokkaiden määrä koko Suomessa laski – ehdokkaiden keski-ikä nousee

Noin 14 000 suomalaista asettui ehdolle seurakuntavaaleissa. Omaa ehdokasta voi etsiä 10. lokakuuta avautuvan vaalikoneen avulla.

Marraskuun seurakuntavaaleissa on vähemmän ehdokkaita kuin neljä vuotta sitten. Kun vuoden 2018 vaaleissa ehdokkaita oli 16 000, nyt heitä on 14 000. Tämä oli tilanne, kun tiedot oli saatu 328 seurakunnasta. Toisaalta myös jaossa olevien luottamushenkilöpaikkojen määrä on hieman aiempaa pienempi muun muassa seurakuntaliitosten vuoksi.

Jopa 69 prosenttia ehdolle asettuneista on uusia ehdokkaita.

– On hienoa, että näin moni ihminen on lähtenyt ehdolle. Toivon, että jokainen äänioikeutettu löytää sellaisen ehdokkaan, joka edustaa omia arvoja. Tässä tilanteessa on tärkeä ottaa ehdokkaista selvää ja äänestää, Espoon piispa Kaisamari Hintikka sanoo.

Seurakuntavaaliehdokkaiden ikäjakauma painottuu 50–70-vuotiaisiin, heitä on lähes puolet ehdokkaista. Ehdokkaiden keski-ikä on 56,1 vuotta. Näin on siitä huolimatta, että seurakuntavaalien äänestysikäraja on 16 vuotta ja nuoria ehdokkaita on yritetty saada mukaan. Kaikista ehdokkaista vain noin kuusi prosenttia on alle 30-vuotiaita. Naisia on ehdokkaina hieman enemmän kuin miehiä.

Noin viidennes kaikista ehdokkaista on puoluepoliittisten valitsijayhdistysten listalla. Kirkkovaltuustoihin ehdolla olevien joukossa Keskusta on yleisin taustapuolue, jonka jälkeen tulevat SDP ja Kokoomus. Seurakuntaneuvostoihin pyrkivien joukossa eniten ehdokkaita on Kokoomuksella ja SDP:llä. Muista taustaryhmistä erottuvat valtakunnallisesti Tulkaa kaikki -liike sekä vanhoillislestadiolaiset. 

Jotta oma ehdokas löytyisi, seurakuntavaalien vaalikone avataan äänestäjille 10. lokakuuta seurakuntavaalit.fi -sivustolla. Ehdolla olevien pitää vastata vaalikoneen kysymyksiin 6. lokakuuta mennessä. Vaalikoneessa on sekä paikallisia että yleisiä kysymyksiä.

Seurakuntaavaalien ennakkoäänestys alkaa 8. marraskuuta ja jatkuu 12. marraskuuta asti. Varsinainen äänestyspäivä on 20. marraskuuta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.