null Sisäministeri Maria Ohisalo saarnaa kirkkoherra Kari Kanalan kanssa adventtikirkossa Helsingin Vallilassa

Ajankohtaista

Sisäministeri Maria Ohisalo saarnaa kirkkoherra Kari Kanalan kanssa adventtikirkossa Helsingin Vallilassa

Paavalinkirkossa lauletaan adventtina tuttuun tapaan Hoosianna. Saarna sen sijaan on kaikkea muuta kuin tavanomainen.

Kirkkoherra Kari Kanala vierastaa saarnatuolia, vaan ei nojatuolia. Niinpä Helsingin Paavalinkirkon adventtisunnuntain messussa Kanala saarnaa nojatuolista. Eikä hän oikeastaan saarnaa, vaan keskustelee. Papin yksinpuhelun sijasta saarna toteutetaan vuoropuheluna. Niin on seuraavan vuoden aikana tarkoitus tehdä kerran kuussa kirkkoherran saarnavuorolla.

– Toivoisin, että kirkko voisi olla ihmisten olohuone, ja sen vuoksi pyydän saarnavieraani keskustelemaan kanssani päivänpolttavista aiheista ja päivän tekstistä, Kanala sanoo.

Ensimmäisen dialogisaarnan keskustelukumppanina Kanalalla on sisäministeri Maria Ohisalo (vihr). Mikä sai hänet tarttumaan kutsuun?

– Ensimmäinen adventti on upea juhla, jossa joulukuun pimeyden keskellä juhlitaan valoa ja ilmassa on uuden odotusta. On hienoa päästä juhlistamaan adventtia juuri Paavalissa, vanhassa kotikirkossani, Ohisalo perustelee.

Siihen, että nimenomaan Ohisaloa kysyttiin ensimmäiseksi saarnavieraaksi, vaikutti Kanalan mukaan se, että hän on asunut alueella ja ollut Paavalin seurakuntaneuvoston jäsen. Kanalaa kiinnostaa myös Ohisalon tausta köyhyystutkijana ja sisäministerin alaan kuuluvat asiat, joissa voi vaikuttaa esimerkiksi ihmisoikeuksien toteutumiseen.

– Saarnavuoroihin pyydetään eri elämänalueilta kiinnostavia vieraita, joilla on jokin kytkös Paavalin seurakuntaan. Mukaan on jo pyydetty esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun hallituksen puheenjohtaja Tarja Kantola ja professori Janne Saarikivi, Kanala selvittää.

Koska kyseessä on saarna, lähtökohta keskustelulle on päivän teemassa ja raamatunteksteissä. Adventti on Messiaan eli Jeesuksen odotuksen aikaa. Kanala aikoo kysyä Ohisalon ajatuksia näistä ja myös siitä, millaisiin asioihin tämä haluaa työssään vaikuttaa.

– Onko maailmaa mahdollista parantaa politiikan kautta? Onko politiikka vastannut niihin odotuksiin, joita Ohisalolla on ollut? Millaisia odotuksia hänellä on kirkolle ja seurakunnalle? Katsotaan, mistä ehdimme puhua. Ajattelin, että saarna olisi noin kymmenen minuutin mittainen, Kanala valottaa.

Paavalinkirkon adventtimessu 1.12. kello 10. Saarnavieraana sisäministeri Maria Ohisalo. Messun jälkeen on kirkkokahvit.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.