null Somelakko teki terää, sanoo sosiaalisen median konkari Ronja Salmi

Räväkkää keskusteluohjelmaa vetävä toimittaja, kirjailija ja yrittäjä Ronja Salmi työskentelee myös Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajana.

Räväkkää keskusteluohjelmaa vetävä toimittaja, kirjailija ja yrittäjä Ronja Salmi työskentelee myös Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajana.

Hyvä elämä

Somelakko teki terää, sanoo sosiaalisen median konkari Ronja Salmi

Toimittaja ryhtyi somelakkoon tehdessään tv-ohjelmaa addiktiosta. Se rauhoitti elämää huomattavasti.

Televisiossa on esitetty jo jonkin aikaa Ronja ­Salmen vetämää keskustelu­ohjelmaa Mitä mietit, Ronja Salmi? Ohjelmassa on käsitelty tähän mennessä muun muassa riittämättömyyttä, maailmanloppua ja parisuhdetta.

Seuraavassa jaksossa puhutaan sosiaalisen median, digipelaamisen ja raha-automaattipelien ­koukuttavuudesta. Salmi oli huolestunut omasta somen ja älypuhelimen käytöstään, joten hän päätti kokeilla, pystyisikö pitämään niistä taukoa viikon verran.

– Olen someammattilainen, ja olen ollut mukana somessa teini-ikäisestä. En kutsuisi itseäni varsinaiseksi addiktiksi, mutta minusta tuntui vahvasti siltä, että haluaisin vähentää somen käyttöä, Salmi kertoo.

Lakko onnistui hyvin, ilman yhtään lipsumista, ja omassa olossa tapahtui iso muutos.

– Olin ennakoinut, että nukkuisin sikeämmin, olisin rauhallisempi ja saisin paremmin asioita aikaiseksi. Se kuitenkin yllätti, miten nopeasti kaikki tämä tapahtui, lähes yhdessä päivässä.

Vanhan nokialaisen varassa Salmi havaitsi myös, miten vaikea välillä on toimia ilman älypuhelinta. Hän ei esimerkiksi osannut ratikkareittejä, koska oli aina tarttunut puhelimeen niitä etsiessään.

– Älypuhelin helpottaa elämää eikä sitä ilman tarvitse olla. Sen käyttöä kannattaa silti tarkkailla, samoin kuin tarkkailee vaikkapa juomistaan ja polttamistaan.

Lapsia ohjattava somen käytössä

Oman kokemuksensa kautta Ronja Salmi ymmärtää, miten tärkeä väline sosiaalinen media voi olla työssä. Mutta kun sen parissa alkaa viettää yhä ­enemmän aikaa, olisi hyvä miettiä, vastaako ajankäyttö somessa omia arvoja vai ohjaako laite käyttäjää.

– Sosiaalista mediaa suunnittelevat läntisen maailman fiksuimmat ja innovatiivisimmat ihmiset. On selvää, että he eivät pyri kohtuukäyttöön vaan tekevät somesta mahdollisimman koukuttavaa. Ihminen joutuu siis taistelemaan älyarmeijaa vastaan.

Älypuhelin helpottaa elämää, mutta sen käyttöä kannattaa silti tarkkailla, samoin kuin tarkkailee vaikkapa juomistaan ja polttamistaan.

Lapset ja nuoret ovat Salmen mukaan tässä taistelussa melko suojattomia, koska kasvavassa iässä ei vielä kykene arvioimaan, mikä on itselle hyväksi.

– Lapset tarvitsevat somen käytössä vanhempien ohjausta. Teinit ovat somessa erityisen aktiivisia, ja vanhempien pitäisikin tietää, keiden kanssa he siellä hengaavat. Pyrkiväthän he muutenkin olemaan selvillä lastensa kavereista ja harrastuksista.

Vaikka some ja älypuhelin voivat aiheuttaa pahaakin riippuvuutta, ei siitä eroon pääsemiseksi löydy vielä minkäänlaisia tukiohjelmia. Sen sijaan raha-automaattipeleistä aiheutuvaan riippuvuuteen on tarjolla vertaistukiryhmiä. Nyt niitä on alettu kehittää myös digipelaajille.

– On ristiriitaista, että samalla kun Veikkauksen rahapelien kautta saatu raha tuottaa yhteiskuntaan hyvinvointia, ne aiheuttavat joillekin riippuvuutta ja pahoinvointia. Toisaalta Veikkaus myös järjestää tukea peliongelmaisille.

– Tutkimusten mukaan rahapelaaminen aiheuttaa ongelmia erityisesti huonoimmin toimeentuleville. Digipelaamisessa ei tarvitse edes poistua kotoa, kun voi jäädä koukkuun.

Nuori nainen kohtaa vähättelyä

Ronja Salmi korostaa, että hänen luotsaamansa tv-ohjelman tavoitteena ei ole syyttää ketään vaan herättää keskustelua erilaisista aiheista ja ilmiöistä.

– Moni ohjelman aihe on lähtenyt omasta kiinnostuksestani. Keskustelen aiheista sekä asiantuntijoiden että tavallisten ihmisten kanssa. Olen halunnut kuulla asioista eri-ikäisten ihmisten mielipiteitä. Niinpä olen kysynyt myös lasten mielipidettä esimerkiksi maailmanlopusta.

– Yhdessä jaksossa puhuttiin naisen sukuelimestä. Aihe oli minusta kiinnostava, mutta vasta kun perehdyin siihen, tajusin, miten paljon esimerkiksi kuukautisiin voi liittyä politiikkaa, halusi tai ei. Kuukautissuojiin ja kipulääkkeisiin voi mennä naisilla vuosittain suuria summia rahaa.

Kun 25-vuotias nainen vetää keskusteluohjelmaa, on hän joutunut kohtaamaan myös vähättelyä ja ennakkoluuloja. Salmi on kuitenkin juontanut televisiossa jo 17-vuotiaana koululaisten ohjelmia. Nykyään hänet tunnetaan mediayrittäjänä, jolla riittää töitä moneen lähtöön.

Vuoden alussa Salmi aloitti Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajana. Salmesta kirjamessut toimivat jo nykyisellään hyvin, mutta hänen pyrkimyksenään on houkutella kirjojen pariin myös nuorempaa, 20–30-vuotiasta väkeä.

– Ajatuksena on kehittää kirjamessuille uusia ohjelmakokonaisuuksia, jotka vetävät erityisesti nuoria kaupunkikulttuurista kiinnostuneita ihmisiä.

Salmi itse on ehtinyt saada alaan tuntumaa nuortenkirjojen tekijänä. Hän myös lukee paljon. Viimeksi häntä kosketti Riikka Pulkkisen romaani Paras mahdollinen maailma.

– Elämäni on nyt niin tiivistahtista, ettei kirjoittamiseen jää aikaa. Mielessä kuitenkin on romaaniprojekti, joka toivon mukaan toteutuu jonain päivänä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.