null Rauhan tarpeessa? Näistä meditaatio- ja rukoussovelluksista voi olla apua

Hengellisyys

Rauhan tarpeessa? Näistä meditaatio- ja rukoussovelluksista voi olla apua

Parjattu aikasyöppö älypuhelin voi olla ohjaaja arjen hiljaisissa hetkissä. Testasimme neljä erilaista sovellusta.

Rento: Headspace

Headspace-sovelluksen ovat löytäneet miljoonat käyttäjät. Iso syy suosioon on varmasti viimeistelty toteutus: tunnistettava visuaalinen ilme ja helppokäyttöisyys. Kynnys meditoida ei oikein voi olla matalampi. Ilmaisella kymmenen kerran kokeilujaksolla meditoimisen voi aloittaa viidellä tai kymmenellä minuutilla päivittäin.

Osa Headspacen viehätystä on meditaatioita ohjaavan Andy Puddicomben rentous. Englanninkieliset meditaatiot pohjautuvat mindfulnessiin eli hyväksyvään tietoiseen läsnäoloon. Perustekniikka on aina sama: tule tietoiseksi ympäristöstäsi, skannaa oman ruumiisi tuntemukset ja vallitseva mielentilasi, keskity hengitykseen ja palaa lopuksi takaisin.

12,99 euron kuukausimaksulla on varaa valita sadoista ohjatuista meditaatioista. Apua löytyy vaikka unettomuuteen, lentopelkoon, treenaamiseen ja erilaisiin mielenkuohuihin. Niille, joilla muka ei ole aikaa, on harjoituksia, joita voi tehdä työmatkalla, siivotessa tai kävelyllä. Headspace koukuttaa kuin peli. Tai ehkä se on itse meditaatio, joka koukuttaa. Puddicomben sanoin: ”Se on vapauden hetki, jolloin ei tarvitse tehdä mitään.”
Arvosana:

Yksinkertainen: Centering Prayer

Centering prayer eli keskittävä ­rukous on hiljaista rukousmeditaatiota, jossa keskitytään kokemaan Jumalan läsnäolo. Yksi menetelmän tunnetuimpia kehittäjiä on trappistimunkki Thomas Keating. Sinänsä kyse ei ole mistään uudesta ja mullistavasta ideasta, vaan vanhasta kristillisestä perinteestä.

Tässä ilmaisessa englanninkielisessä sovelluksessa ei ole mitään turhaa: se on niin yksinkertainen, että sitä ei oikeastaan tarvitsisi. Ajastin tai munakello riittäisi.

Aluksi valitaan alku- ja päätösrukous, itseä miellyttävät merkkiäänet ja haluttu meditaation kesto. Sitten vain rauhoitutaan: luetaan alkurukous ja sen jälkeen istutaan valittu aika lyhyttä rukoussanaa hiljaa mielessä toistaen. Jos ja kun mieli karkaa omille teilleen, palataan rukoussanaan. Kun kongi kumahtaa, luetaan vielä päätösrukous.

Kokeilin tätä 20 minuutin mittaisena. Huomasin, että paras ajankohta on aamulla heti herättyä, kun mieli on vielä suhteellisen tyhjä.
Arvosana:

Vaativa: Sacred Space

Jesuiittojen julkaisema, ilmainen ­Sacred Space -sovellus ei sovi kiireiselle poukkoilijalle. Siitä ei ole apua myöskään silloin, jos haluaa vain päästää aivot hetkeksi virransäästötilaan. Ignatius de Loyolan hengellisten harjoitusten perinnettä jatkavat päivittäiset harjoitukset vaativat aikaa, hiljaisuutta ja keskittymistä.

Aluksi tullaan tietoiseksi Jumalan läsnäolosta ja omasta tilanteesta. Sen jälkeen luetaan päivän raamatunteksti, jota sitten mietiskellään sen tapahtumiin eläytyen. Tarkoitus on asettua Jeesuksen seuraan keskustelemaan hänen kanssaan. Harjoitus päättyy lyhyeen rukoukseen.

Lisäohjausta harjoituksen tekemiseen löytyy napin takaa. Halutessaan voi valita taustalle musiikkia tai luonnonääniä.

Tekstissä kannattaa viipyillä kaikessa rauhassa, jolloin sieltä saattaa nousta vaikkapa yksi sana tai lause puhuttelemaan tai vaivaamaan. Englanninkieliseen raamatuntekstiin sisälle pääseminen tuntui yllättävän hankalalta, joten etsin rinnalle suomenkielisen Raamatun. Suomeksi harjoitukset löytää pyhatila.fi-verkkosivulta.
Arvosana:

Totinen: Mindfulness App

Suomenkielisiä meditaatiosovelluksia ei juuri ole. Mindfulness-tekniikan suomalaisen edelläkävijän Leena Pennasen sovellus paikkaa siis aukkoa.

Pennasen ohjaamien ilmaisten johdantoharjoitusten jälkeen syventymistä kaipaavat pääsevät 9,99 euron kuukausimaksua vastaan harjoittelemaan alan kansainvälisten tähtien, muun muassa Jon Kabat-Zinnin ja Jack Kornfieldin ohjauksessa – englanniksi.

Tarjolla on sekä eri tilanteisiin sopivia yksittäisiä harjoituksia että eri mittaisia ohjelmakokonaisuuksia. Apua luvataan esimerkiksi unettomuuteen, stressiin ja omien tunteiden hallintaan.

Tämä on varmasti makuasia, mutta en oikein lämmennyt korostetun hitaalle ja alleviivaavalle puhetyylille, joka monilla ohjaajista on. Meditaatio alkoi äkkiä tuntua Hyvin Vakavalta Asialta.
Arvosana:

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.