Suomen Lähetyslentäjät ry ei saanut virallista lähetysjärjestön asemaa – yhteistyö seurakuntien kanssa jatkuu
Piispainkokous päätti, ettei se tee kirkolliskokoukselle esitystä Suomen Lähetyslentäjät ry:n ottamisesta kirkon lähetysjärjestöksi.
Lähetyslentäjät ry:stä ei tule kirkon virallista lähetysjärjestöä. Päätöksen perusteluissa todetaan, että yhdistys ei täytä lähetysjärjestöksi hyväksymisen edellytyksiä, jotka kirkolliskokous hyväksyi toukokuussa 2018.
Kirkolla on nyt seitsemän virallista lähetysjärjestöä, joiden kanssa on tehty perussopimus.
Piispainkokous kuitenkin kehottaa kirkon lähetysjärjestöjä nykyistä tiiviimpään yhteistyöhön myös muiden lähetysyhdistysten kuin toisten perussopimusjärjestöjen kanssa.
Päätös ei huononna tilannetta
Suomen Lähetyslentäjät eli MAF Suomi lähetti viime vuoden syksyllä piispainkokoukselle anomuksen, että järjestö saisi kirkon virallisen lähetysjärjestön aseman. Lisäksi asiasta tehtiin kirkolliskokoukselle aloite, joka äänestettiin raukeamaan. Järjestö on myös tehnyt seurakunnissa kyselytutkimuksen anomuksensa tueksi.
– Status kirkon sopimuskumppanina olisi ollut merkittävä. Silloin koko kirkko tukee järjestön työtä, eikä yksittäisellä seurakunnalla olisi pulmaa päätöksenteossaan. Seurakuntien olisi ollut helpompi osallistua työntekijöiden lähettämiseen, kommentoi Suomen Lähetyslentäjät ry:n toiminnanjohtaja Janne Ropponen.
– Mutta yhteistyömme seurakuntien kanssa jatkuu. Päätös ei muuta tilannettamme huonommaksi. Yhteistyö on aina kaikkien etu. Sitä toivottiin piispainkokouksen päätöksessä lisää, Ropponen painottaa.
Status kirkon sopimuskumppanina olisi ollut merkittävä. - toiminnanjohtaja Janne Ropponen
Hän muistuttaa, että luterilaisen kirkon seurakunnat saavat vapaasti päättää, mitä lähetysjärjestöjä tukevat. Eikä lähetystyötä ole ilman seurakuntia.
Yli 20 luterilaista seurakuntaa tukee nyt lähetyslentäjien työtä nimikkosopimuksella. Pääkaupunkiseudulta on mukana esimerkiksi Tikkurilan seurakunta, jonka nimikkolähettejä ovat pappi ja lentäjä Jarkko Korhonen sekä häen vaimonsa, hätäkeskuspäivystäjä Pirita Korhonen.
Myös Rekolan seurakunta ja Espoon Tuomiokirkkoseurakunta ovat mukana MAF:n työssä.
Virallisia lähetysjärjestöjä on jo tarpeeksi
Päätöstä valmistellut Kirkon lähetystyön keskuksen vs. johtaja Jaakko Rusama avaa perustelua.
– Meillä on nyt seitsemän virallista lähetysjärjestöä. Ei ole tarvetta useampiin järjestöihin. On olemassa kymmenkunta muutakin lähetysjärjestöä, joiden kanssa seurakunnat tekevät yhteistyötä.
Toinen syy on se, että Lähetyslentäjät on yhteiskristillinen eli tunnustustenvälinen järjestö. Kirkon virallisen lähetysjärjestön pitää olla sitoutunut luterilaisen kirkon tunnustukseen.
Poikkeuksen muodostaa ekumeeninen Suomen Pipliaseura, jossa kirkot ovat mukana. Se keskittyy Raamatun kääntämiseen ja levittämiseen.
– Asiaa ei ratkaista sillä, että lisätään järjestöjä, vaan pikemmin yhteistyötä, Rusama näkee.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Avustuslennot antavat tuhansille ihmisille mahdollisuuden terveydenhoitoon
AjankohtaistaLähetyslentäjien koneet vievät apua vaikeakulkuisiin paikkoihin ja pelastavat ihmishenkiä. Tukea työhön antaa muun muassa neljä pääkaupunkiseudun luterilaista seurakuntaa.