null Suomesta Iraniin palautettu Sardar joutui kidutettavaksi ja pakeni uudelleen – Suomi kumosi maahantulokiellon, mutta ei myönnä viisumia

Iranilainen turvapaikanhakija Sardar pidätettiin jo Teheranin lentokentällä. Omaiset saivat tavata häntä sitä ennen vain kymmenen minuutin ajan. Kuvalähde Aino Salo ja iStock.

Iranilainen turvapaikanhakija Sardar pidätettiin jo Teheranin lentokentällä. Omaiset saivat tavata häntä sitä ennen vain kymmenen minuutin ajan. Kuvalähde Aino Salo ja iStock.

Ajankohtaista

Suomesta Iraniin palautettu Sardar joutui kidutettavaksi ja pakeni uudelleen – Suomi kumosi maahantulokiellon, mutta ei myönnä viisumia

Maahanmuuttovirasto arvioi Sardarin voivan elää Iranissa ”maltillista kristityn elämää”. Todellisuudessa hänet pidätettiin heti lentokentällä, hakattiin ja kidutettiin sähköllä.

Suomen viranomaiset palauttivat jo Iranissa muslimista kristityksi kääntyneen Sardarin kotimaahansa. Viranomaiset ja Helsingin hallinto-oikeus eivät epäilleet hänen kääntymystään muslimista kristityksi. He uskoivat hänen siitä huolimatta saavan elää Iranin islamilaisessa tasavallassa ”maltillista kristityn elämää”.

Kirkko ja kaupunki kertoi Sardarin tapauksesta elokuussa 2019 ja haastatteli silloin aiheesta hänen tukijoitaan. Peräti 1 300 ihmistä vetosi aktiivisena seurakuntalaisena tunnetun Sardarin puolesta.

Nyt on käynyt selväksi, että Suomen viranomaiset ja oikeusistuin olivat väärässä. Koska he aliarvioivat vaaran, Sardar joutui kristillisen uskonsa vuoksi Iranissa kidutettavaksi. Iran on maa, jossa varsinkin moni käännynnäinen on vaarassa.

– Suomen poliisi luovutti Sardarin Teheranin lentokentällä Iranin poliisille. Hän sai tavata vastassa olleita omaisiaan noin kymmenen minuutin ajan. Sen jälkeen hän katosi viikoksi, kertoo pappi Jari Rankinen, yksi Sardarin tukijoista.

Kidutuksen jäljet näkyvät valokuvissa

Iraniin palautettua Sardaria hakattiin ja kidutettiin sähköllä. Kidutuksen aikana hänelle sanottiin, että hänen tuomionsa tulee olemaan kuolema. Häntä vaadittiin allekirjoittamaan sitoumus, jossa hän sanoutuisi irti kristinuskosta. Kun hän kieltäytyi allekirjoittamasta tätä dokumenttia, häneltä otettiin väkisin siihen sormenjäljet. Yöt hän vietti pimeässä sellissä, jossa hän joutui kuuntelemaan Koraania yötä päivää. Hän kadotti ajantajunsa.

– Kidutuksen jäljistä on todisteena valokuvia ja lisäksi hänen äitinsä ja siskonsa tallennettu kertomus siitä, miten he hoitivat hänen haavojaan ja psyykettään kidutuksen jälkeen, Jari Rankinen kertoo.

Häntä uhkaa paluu Iraniin ja siellä uusi kidutus tai kenties vielä pahempi kohtalo.

Rankisen mukaan Sardar vapautettiin takuita vastaan ja pidätettiin sen jälkeen vielä uudestaan. Piinaavien vaiheiden ja jatkuvan pelon jälkeen hän onnistui pakenemaan maasta. Nyt hän elää turistiviisumin turvin maassa, joka ei kuulu Schengen-alueeseen.

– Hänen oikeutensa oleskella kyseisessä maassa, jota emme voi turvallisuussyistä paljastaa, päättyy kolmen viikon kuluttua. Sitten häntä uhkaa paluu Iraniin ja siellä uusi kidutus tai kenties vielä pahempi kohtalo, Rankinen pelkää.

Se, mitä Sardarille Iranissa tapahtui, on ollut hänen tukiryhmänsä tiedossa jo pitkään. Asiasta on kerrottu myös Suomen viranomaisille useaan otteeseen. Julkisuuteen asiasta ei ole kerrottu, sillä tukijat ovat toivoneet, että Suomen viranomaiset ja oikeuslaitos muuttaisivat ratkaisuaan uutta, olennaista tietoa saatuaan.

Sardarin Iranissa olevia läheisiä ei ole myöskään haluttu saattaa vaaraan. Nyt he ovat mahdollisista vaikeuksista huolimatta antaneet luvan kertoa Sardarin tilanteesta.

Maahantulolupa on, viisumia ei

Sardar on siis turvassa, tosin vain tilapäisesti. Hän voisi palata Suomeen, sillä Maahanmuuttovirasto kumosi sille esitettyjen uusien todisteiden ja muuttuneiden olosuhteiden perusteella Sardarille maasta poistamisen yhteydessä annetun kahden vuoden maahantulokiellon. Maahanmuuttoviraston uusi päätös on tehty 5. helmikuuta.

Käytännössä Suomen hengenvaaraan lähettämä mies ei pääse tänne takaisin, koska hänelle ei myönnetä viisumia. Vastuuta virheen aktiivisesta korjaamisesta ei ota sen paremmin ulkoministeriö kuin kyseisessä maassa oleva Suomen edustusto.

– Yksi taho on sitä mieltä, että viisumi voitaisiin mahdollisesti myöntää, mutta viisumin myöntäminen tuolla perusteella ei ole hänen päätettävissään. Toinen sanoo, että asia on hankala ja varmaan pitäisi auttaa, mutta tällä perusteella viisumia ei tässä tapauksessa voida myöntää. Joku on sitä mieltä, ettei Sardar voi edes anoa viisumia Suomeen, Rankinen selvittää.

Sardarin lakimies Jyrki Anttinen kertoo, että Sardarin turvapaikkahakemus on yhä vireillä. Valituslupahakemus on toimitettu Korkeimpaan hallinto-oikeuteen 3. joulukuuta. Viimeksi tämän viikon tiistaina ulkoministeriöstä todettiin, ettei Sardarin viisumihakemusta voida käsitellä. Anttinen toivoo, että joko viranomaiset muuttaisivat kantaansa tai korkein hallinto-oikeus päättäisi, että Sardar pitää päästä Suomeen todistamaan.

Rikkoiko Suomi ehdotonta palautuskieltoa?

Sardarin kohtelusta tulee väistämättä mieleen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n marraskuinen tuomio. Suomi sai silloin tuomion irakilaisen turvapaikanhakijan käännyttämisestä hengenvaaraan. Tuomio tuli ihmisoikeussopimuksen oikeus elämään -pykälän rikkomisesta. Suomen viranomaiset eivät arvioineet kyseisen turvapaikanhakijan palauttamisesta koituvaa riskiä riittävän hyvin. Hänet tapettiin pian palautuksen jälkeen.

– Maamme oikeusviranomaiset ovat mahdollisesti rikkoneet palautuskieltoa nytkin lähettämällä Sardarin Iraniin kesken turvapaikkaprosessin. Hänen turvapaikka-asiansa on tällä hetkellä vielä vireillä korkeimmassa hallinto-oikeudessa, ja sitä on pyydetty kiirehtimään asiassa, Jari Rankinen sanoo.

Rankisen mukaan näyttää siltä, että sisäministeriön alainen Maahanmuuttovirasto ja maamme oikeuslaitos tekivät virheen eivätkä ole halukkaita korjaamaan sitä niin, että Sardar saataisiin Suomeen. Tietoa tilanteesta ei puutu: sitä on toimitettu niin maahanmuuttoviranomaisille, oikeuslaitokselle kuin sisä- ja ulkoministeriön korkeimmalle johdolle. Rankinen on järkyttynyt siitä, että tieto ei johda mihinkään.

– Sardarin matka tänne ei maksaisi  mitään Suomen valtiolle. Hän itse tai hänen ystävänsä maksaisivat sen ja viisumin myöntämisestä aiheutuvat kulut, Rankinen toteaa.

Hän lisää, että jos Sardar saadaan Suomeen hän ja hänen tukijansa pystyvät osoittamaan, mitä on tapahtunut. Tämän pitäisi johtaa siihen, että asia palautettaisiin Maahanmuuttovirastoon uuteen käsittelyyn. Ainakin, jos maailmassa on yhtään oikeudenmukaisuutta ja inhimillisyyttä jäljellä.

Sardar opiskeli Suomessa autonasentajan ammattia. Kuvaaja on tuntematon.

Sardar opiskeli Suomessa autonasentajan ammattia. Kuvaaja on tuntematon.

Sardar pelkää ja lukee Raamattua

Suomessa Sardar asui ensin Kemijärvellä ja sitten Helsingissä. Kummallakin paikkakunnalla hän oli aktiivisesti mukana seurakunnan toiminnassa. Kemijärveläinen seurakunta-aktiivi ja opettaja Aino Salo on Sardarin ystävä, joka on pitänyt yhteyttä Sardariin niin Iranissa kuin kolmannessa maassa, jossa Sardar nyt on.

– Suomi ja Maahanmuuttovirasto tekivät hirveän virheen, kun Sardar päätettiin palauttaa Iraniin. Viranomaisille kerrottiin monta kertaa, että häntä tullaan vainoamaan ja kiduttamaan, mahdollisesti hänet surmataan Iranissa, koska hän on kääntynyt kristityksi ja hän on poliittisesti aktiivinen Iranin nykyhallinnon arvostelija. Tässä on minusta rikottu laissa olevaa ehdotonta palautuskieltoa, Salo sanoo.

Hänellä ei ole kotimaata, työtä, ystäviä eikä tuloja.

Turvallisuussyistä muut Sardarin lukuisista ystävistä eivät ole Salon tapaan Sardariin yhteydessä. Salon mukaan Sardar on pitänyt kiinni uskostaan, käyttää raamattusovellusta ja lähettää Salolle ajatuksia lukemastaan, viimeksi Raamatun psalmeista.

– Juuri nyt hän on väsynyt ja peloissaan. Hänellä ei ole kotimaata, työtä, ystäviä eikä tuloja. Kaiken kokemansa jälkeen hän tarvitsisi myös terveydenhuoltoa. Olemme yrittäneet auttaa kuuntelemalla, lähettämällä viestejä ja toimimalla hänen puolestaan täällä Suomessa, Salo kertoo.

Sardarin tapauksessa tiedetään, miten hänelle palautuksen jälkeen kävi. Kirkko ja kaupunki teki niin ikään elokuussa 2019 jutun, jossa kerrottiin, että Suomesta on palautettu kymmeniä muitakin muslimista kristityksi kääntyneitä vaaraan. Heitä on palautettu maihin, joiden tiedetään dokumentoidusti olevan etenkin uskontoaan vaihtaneille vaarallisia.

– Vaikka Sardarille kävi näin, niin onneksi Maahanmuuttovirastosta on tullut myös toisenlaisia päätöksiä. Viimeksi kaksi tuntemaani irakilaista sai Suomesta turvapaikan. Hyvä niin. Kaipaisin asiaan johdonmukaisuutta, sillä Sardariin kohdistuva uhka oli samantapainen kuin heillä, Jari Rankinen toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.