null Suosittu Kalevauva.fi-yhtye nappaa sanoitukset kansan suusta vauva.fi-keskustelupalstalta

Myyrmäen Paalutori on tuttu paikka Vuoden vantaalaiseksi valitun Kalevauva.fi-yhtyeen jäsenille Aapo Niiniselle (vas.) ja Kimmo Nummiselle.

Myyrmäen Paalutori on tuttu paikka Vuoden vantaalaiseksi valitun Kalevauva.fi-yhtyeen jäsenille Aapo Niiniselle (vas.) ja Kimmo Nummiselle.

Suosittu Kalevauva.fi-yhtye nappaa sanoitukset kansan suusta vauva.fi-keskustelupalstalta

Aapo Niininen ja Kimmo Numminen jatkavat suullisen kansanperinteen keräämistä Elias Lönnrotin hengessä.

Moderneja kansanlauluja soittava Kalevauva.fi on liki kaksi vuotta hurmannut suomalaisia hulvattomilla sanoituksillaan. Laulut kertovat muun muassa kuorsaavasta kissasta, lapsen vanukkaita syövästä aviomiehestä, häveliäästä synnyttäjästä ja miehen epätoivoisesta ihastuksesta.

Erikoista sanoituksissa on se, että ne on koottu vauva.fi-keskustelupalstalta. Idea syntyi, kun Kimmo Numminen ja Aapo Niininen etsivät sopivaa kesäprojektia viimevuotisille Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleille. Numminen meni vauva.fi:n keskustelusivuille ja keksi, että jotkut sen jutut toimisivat sanoituksina.

Vauva.fi on legendaarisessa maineessa oleva keskustelufoorumi, jossa otetaan usein kiivaastikin kantaa erilaisiin asioihin. Huomasimme, että keskustelujen hyödyntämisestä löytyy mahdollisuuksia vaikka mihin, Niininen sanoo.

Palstalle voi kirjoittaa anonyyminä, ja se on muusikoiden mielestä sekä siunaus että kirous. Heitä se palvelee siinä mielessä, että moni kirjoittaa mielipiteensä suoraan ja kaunistelematta.

– Osa mielipiteistä on selvästi kirjoitettu provosoimistarkoituksessa. Joku esimerkiksi kysyi, vitsillä tai tosissaan, annatteko lastenne leikkiä vuokratalojen lasten kanssa. On sivustolla silti asiallisiakin kirjoituksia, ja sieltä saa vertaistukea perhe- ja parisuhdeongelmissa, Numminen kertoo.

Sanoituksissa yhteys Kalevalaan

Kaksikko havaitsi kansan suusta kerätyissä sanoituksissa heti yhteyden kansanperinteeseen ja Kalevalaan. Niinpä bändin nimeksi tuli yhdistelmä Kalevalasta ja vauva.fi:stä.

– Olemme perehtyneet nyt syvemmin Kalevalaan ja löytäneet siitä ja vauva.fi:stä paljon yhteneväisyyksiä. Niissä pyörivät aivan samat aihepiirit, eniten kirjoitetaan rakkaus- ja ihmissuhdesotkuista. Kalevala sisältää myös alapääjuttuja, ja ne ovat monesti härskimpiä kuin keskustelupalstan kirjoitukset. Tietynlaista kilpalaulantaa harrastetaan myös molemmissa. Jatkamme siis kansanrunouden keräämistä Elias Lönnrotin jalanjäljissä, Kimmo Numminen selvittää.

Muusikot tekevät sanoituksensa kollaasitekniikalla eli keräävät tekstit sellaisenaan keskustelupalstalta. Mitään muutoksia he eivät kirjoituksiin tee, joten niiden sanamuodot pysyvät alkuperäisinä.

Samana syksynä, kun Kalevauva.fi perustettiin, trubaduurit ottivat yhteyttä Vauva-lehden toimitukseen. He sopivat, että osa sanoitusten teostotuotoista menee hyväntekeväisyyteen. Lehti valitsi kohteeksi Ensi- ja turvakotien liiton.

Puhelimet alkoivat soida Kalevauva.fi:n julkaistua videokoosteen Kaustisen festivaalilta. Vajaassa parissa vuodessa bändi on tehnyt 150 keikkaa. Keikkoja on ollut folk- ja jazzfestivaaleilla, bileristeilyillä ja erilaisissa tapahtumissa. Elokuussa bändi esiintyy muun muassa Vantaan seurakuntien Laurin ­pidoissa ja Vantaan Viihdeorkesterin torikonsertissa.

– Homman suola on se, että voimme keikkailla monen tyyppisissä paikoissa. Olemme esiintyneet myös koko perheen tapahtumissa, vaikka kaikki sanoitukset eivät ehkä sovi pienimpien korville. Tämä on kuitenkin hyvän mielen musiikkia, ja monet tulevat keikoille yhteislaulumielessä, Aapo Niininen kertoo.

Vuoden vantaalainen on hienoin titteli mitä voi saada, ja laitammekin keikoilla yleisön heiluttamaan lohenpyrstöjä, joilla viitataan Vantaan vaakunaan.

–  Kalevauva.fi-yhtyeen Kimmo Numminen

Rakkaudenosoitus kotikaupungille

Kalevauva.fi:n muusikot ovat kotoisin Vantaalta. Molemmat ovat myös käyneet Vaskivuoren musiikkipainotteisen lukion. He eivät kuitenkaan käyneet lukiota samaan aikaan vaan tutustuivat myöhemmin samoissa soittoporukoissa. Ennen Kalevauvaa he kiersivät kouluissa Jauza-yhtyeen Suomirokkikoulun merkeissä.

Juuriaan kunnioittaakseen Kalevauva.fi teki ilkikurisen Vantaa-kappaleen. Bändi valittiinkin alkuvuodesta Vantaan Sanomien lukijaäänestyksessä Vuoden vantaalaiseksi.

– Vaikka laulussa on ironinen sävy, on se meidän rakkaudenosoituksemme kotikaupunkia kohtaan. Vuoden vantaalainen on hienoin titteli mitä voi saada, ja laitammekin keikoilla yleisön heiluttamaan lohenpyrstöjä, joilla viitataan Vantaan vaakunaan, Kimmo Numminen sanoo.

Tämä ei ollut ensimmäinen tunnustus, minkä bändi on saanut, sillä sen esikoisalbumi Kalevauva.fi valittiin viime vuonna Vuoden kansanmusiikkilevyksi.

– Kutsumme tätä nettikansan musiikiksi. Olemme kuvanneet biiseistä videoita, joita voi katsella YouTubessa.

Kalevauva.fi tekee uuden aluevaltauksen elokuun lopussa, jolloin siltä ilmestyy Atenan kustantamana runokirja Kalevauvala – kansanrunoutta keskustelupalstoilta. Kirjan tekstit ovat vauva.fi-palstalta lukuun ottamatta yhtä hevostalli.net-palstan ­runoa.

Marraskuun alussa duolla on Martinuksessa kaksivuotisjuhlakonsertti, jossa sitä säestää Vantaan Viihdeorkesteri Ensemble. Muusikot ovat sitä mieltä, että yhtä hyvin voi juhlistaa isosti lyhyttäkin bänditaivalta.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi