null Vauvan päivää vietetään toista kertaa – ”asioita pitäisi ajatella enemmän vauvan näkökulmasta”

Vauvan päivä haastaa katsomaan asioita vauvan näkökulmasta. Vauvoilla on kyllä mielipiteitä ja he ilmaisevat niitä omalla tavallaan.

Vauvan päivä haastaa katsomaan asioita vauvan näkökulmasta. Vauvoilla on kyllä mielipiteitä ja he ilmaisevat niitä omalla tavallaan.

Ajankohtaista

Vauvan päivää vietetään toista kertaa – ”asioita pitäisi ajatella enemmän vauvan näkökulmasta”

Moni asia on Suomessa hyvin, mutta vauvat ja heidän vanhempansa kaipaisivat ystävällisyyttä ja ymmärtäväistä asennetta.

Perjantaina 28. syyskuuta vietetään toista kertaa valtakunnallista vauvan päivää. VauvaSuomi ry:n puheenjohtaja, lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Merja-Maaria Turusen mukaan vauvan päivä ja sen taustalla oleva VauvaSuomi ry ovat tarpeen monestakin syystä. Monet vanhemmat ovat stressaantuneita ja liittävät vanhemmuuteen varsin kunnianhimoisia odotuksia. He saattavat myös elää omassa vauvakuplassaan siten, että elämänpiiri kapenee. Tähän on myös käytännöllisiä syitä: vanhemmilla voi olla ikäviä kokemuksia esimerkiksi siitä, millaista on kulkea vauvan kanssa kaupungilla.

– Sietokykymme erilaisuutta kohtaan on ehkä pienentynyt. Monilla vanhemmilla on esimerkiksi sellainen kokemus, että julkisissa kulkuneuvoissa heitä mulkoillaan, jos vauva itkee, Turunen kertoo.

Turusen mukaan eniten parannettavaa onkin ehkä juuri asenteissa ja siinä, miten kohtelemme ja otamme huomioon eri elämäntilaanteessa olevia ihmisiä. Monet rakenteet, kuten suomalainen neuvolajärjestelmä sen sijaan toimivat varsin hyvin.

Toista video

Katso asioita vauvan silmin ja päästä vanhemmat nukkumaan

Merja-Maaria Turusen mukaan vauvan päivä on tarpeen myös siksi, että se muistuttaa vauvan näkökulmasta. Se pitäisi ottaa kaikessa paremmin huomioon.

– Kun on puhuttu esimerkiksi vanhempainvapaasta, on mietitty miltä se tuntuu vanhemmista ja miltä työnantajasta, mutta vauvan ja hänen kehityksensä näkökulmasta aihetta on käsitelty vähemmän.

Vauvan mielenmaisemaan pääsy voi tuntua monista hankalalta, mutta tässä asiantuntijoita ovat usein vanhemmat tai muut vauvan läheiset ihmiset. He tietävät kyllä, että vauvat ilmaisevat mielipiteitä omalla tavallaan. Ainakin vanhemmat osaavat muodostaa kuvan siitä, milloin vauva on tyytyväinen ja milloin hänellä on ehkä märkä vaippa, milloin nälkä ja milloin väsyttää. Vauvan tunnetiloja oppii lukemaan, jos vaan suhtautuu niihin vakavasti, Turunen sanoo.

Muita Turunen kehottaa tukemaan pienten lasten vanhempia siten, että on itse herkällä korvalla ja valmis kuuntelemaan ihan kaikenlaisia tunteita.

– Vanhemman rooli ei ole pelkkää ihanuutta ja päivänpaistetta. On hyvä, jos vanhemman ei tarvitse esittää mitään ja hän kokee, että on lupa sanoa, että väsyttää. Muut voivat avoimesti kysellä, voivatko olla avuksi ja tarjota apua vaikka niin, että vanhemmat saisivat joskus nukkua ja palautua kunnolla.

Kirkko tavoittaa vauvaperheet hyvin

Seurakunnat, Nuori kirkko ja Kirkkohallitus ovat vahvasti mukana vauvan päivässä. Nuori kirkko on julkaissut vauvan päivän kunniaksi Vautsivauva-kappaleen musiikkivideoineen, ja sen kanssa voi viettää vaikka pienen muskarihetken kotioloissa. Kappaleen säveltäjä, sanoittaja ja solisti on Riikka Jäntti, joka työskentelee Hakunilan seurakunnassa Vantaalla kanttorina ja muskarin vetäjänä.

Kun on puhuttu esimerkiksi vanhempainvapaasta, on mietitty miltä se tuntuu vanhemmista ja miltä työnantajasta, mutta vauvan ja hänen kehityksensä näkökulmasta aihetta on käsitelty vähemmän.

– Merja-Maaria Turunen

Helsingin piispa Teemu Laajasalo on haastanut seurakuntia mukaan vauvan päivään ja muun muassa tarkistamaan, ovatko seurakuntien kirkkotilat sellaisia, joihin vauvaperheiden on helppo tulla ja joissa heidän on mukava olla. Myös kirkkohallitus on laatinut ohjeet siihen, miten vauvat ja heidän vanhempansa voitaisiin huomioida paremmin. Seurakunnat ovat paljon tekemisissä vauvaperheiden kanssa esimerkiksi perhekerhojen myötä. Parannettavaa silti olisi, arvioi perhe- ja parisuhdetyön asiantuntija Minna Tuominen Kirkkohallituksesta.

– Tarkistakaa, että vaunujen kanssa pääsee kulkemaan kaikista ovista ja tilat ovat muutenkin esteettömiä. Tarjotkaa myös mikroja ruoan lämmitystä varten, Tuominen luettelee.

– Enemmän pitäisi kysyä vauvojen vanhemmilta, että mitä te haluatte. Heillä pitäisi olla tervetullut olo, eikä heidän pitäisi pelätä sitä, että pitääkö vauva liikaa ääntä.

Tärkeää on myös vanhempien tukeminen pikkulapsivuosien aikana. Se toteutuu hyvin perhekerhoissa, jossa vanhemmat saavat vertaistukea samassa elämäntilanteessa olevilta. Tuominen muistuttaa myös siitä mahdollisuudesta, että kirkon perheneuvonnassa pienten lasten vanhemmat pannaan etusijalle eli heille järjestyy aika erityisen nopeasti.

– Kynnystä voisi vielä madaltaa, sillä usein perheneuvontaan tullaan myöhään, vaikka sinne voisi tulla heti kun oma mieli niin vaatii.

Vauvan päivää juhlitaan isosti Musiikkitalolla

Vauvan päivää vietetään 28.9. valtakunnallisesti seurakunnissa, kunnissa ja eri työpaikoilla kautta maan. Päivän takana on VauvaSuomi ry, jonka yhteistyökumppaneina ovat mm. Nuori kirkko, Kirkkohallitus, Kuntaliitto, Lapsiasianvaltuutettu ja Mothers in Business -verkosto. Pääjuhlallisuuksiin Helsingin Musiikkitaloon klo 12–17 on yleisöllä vapaa pääsy. Koko ohjelma on luettavissa täällä.

Vauvan päivän ohjelmaa on myös ainakin Olarin seurakunnan tilassa Chapplessa Isossa Omenassa klo 13–16. Luvassa yhteisiä muskarihetkiä, arvonta, tarjoilua ja paikallisia vauvaperhetoimijoita.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kuinka sinun vauvasi nukkuu öisin? – Vauvakahvilassa tuore äiti saa seuraa ja vertaistukea

Ajankohtaista

Vauvakahvila syntyi Hakunilan kirkolle äitien toiveesta. Vauvojen ja vanhempien kerhossa on tarjolla juttuseuraa, kahvia ja siellä saa jutella arkielämästä vauvan kanssa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.