null Pääkirjoitus: Sylivauva on ihan yhtä kristitty kuin arkkipiispa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Sylivauva on ihan yhtä kristitty kuin arkkipiispa

Uskon syvyyttä ei voi mitata sillä, kuinka paljon henkilö tietää niin sanotuista uskon asioista.

Suomessa ollaan satavuotisen itsenäisyyden aikana ensimmäistä kertaa sellaisessa tilanteessa, että viranomaiset mittaavat täällä ihmisten kristillisen uskon aitoutta ja vakaumuksen syvyyttä.

Maahanmuuttoviranomaisten täytyy niin tehdä, koska useat sadat turvapaikanhakijat ovat kääntyneet kristityiksi Suomessa ollessaan. Palauttaminen Afganistanin tai Irakin kaltaisiin maihin merkitsee heidän kohdallaan kuolemanvaaraa.

Viranomaisen täytyy selvittää, onko kääntymyksessä kyse taktikoinnista vai todellisesta sydämen ratkaisusta ja uudesta elämänmuodosta.

Eipä käy maahanmuuttoviranomaisia kateeksi. Sellaista mittaria kun ei olekaan, jolla voisi arvioida uskonnollisen uskon aitoutta.

Kristityn ei tarvitse olla edes erityisen uskovainen.

Ainakaan uskon syvyyttä ei voi mitata sillä, kuinka paljon henkilö tietää niin sanotuista uskon asioista. Luterilaisen käsityksen mukaan jo sylivauva on ihan yhtä uskovainen kristitty kuin Turun ja Suomen arkkipiispa tai Kansanlähetyksen pääsihteeri siitä hetkestä pitäen, kun kasteveden ensimmäinen pisara on hänen ihoaan koskettanut.

Vaikeasti kehitysvammainen voi olla kristitty, vaikka hän ei ymmärtäisi Pyhästä Kolminaisuudesta tai forenssisesta vanhurskauttamisnäkemyksestä tuon taivaallista.

Kristityn ei tarvitse olla edes erityisen uskovainen: kyse ei ole siitä, mitä kaikkea uskoo todeksi ja mitä ei. Ekumeniikan professori Risto Saarinen sanoo tämän lehden haastattelussa, että ei Paavalikaan lähettänyt seurakuntiin mitään kyselykaavakkeita.

Usko on elämänmuoto, jossa kietoutuvat toisiinsa luottamus Jumalan hyvyyteen ja Kristuksen tuomaan sovintoon, alttius palvella toisia ja tehdä omilla käsillään totta Jeesuksen rakkaudesta sekä oikeudenmukaisuuden nälkä ja jano.

Muuan asianajaja kertoi Facebookissa turvapaikanhakijan sanoneen olevansa helluntailainen. Se on englanniksi "pentecostal". Pöytäkirjassa oli lukenut: "Kuulun Pentti Kaski -seurakuntaan." Kun uskonnollisen vakaumuksen aitouden todistaminen on muutenkin hankalaa, voisi olettaa, että turvapaikkapuhuttelussa käytettäisiin tulkkeja, jotka hallitsevat uskonnollisten käsitteiden alkeet.

Oikaisu

Kirkko ja kaupungin pääkirjoituksen 5.10. mukaan helsinkiläispapista seksuaalisen hyväksikäytön ja seksuaalisen häirinnän vuoksi tehdyn kantelun taustalla ollut henkilö ei ollut itse osallinen tapahtumiin. Tieto on virheellinen: kanteluun sisältyvän liitteen kirjoittaja kertoo omista kokemuksistaan seksuaalisesta häirinnästä. Päätoimittaja pahoittelee virhettä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Jouluna Jumalakin maallistuu

Puheenvuorot

Jumalan lähestyminen on sitä, että Jumala lähestyy sinua. Usko ei tarkoita joihinkin hurskaampiin sfääreihin kohoamista vaan elämän ja tämän maailman näkemistä Jumalan lahjana.
Taivaan tähden: Luottotyyppi

Hengellisyys


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.