null Vuoden ainoa Via Crucis nähdään Helsingin keskustassa pääsiäislauantaina ‒ oopperalaulajat esittävät pääroolit yleisölle maksuttomassa talviteatterissa

Via Cruciksen Huutaja (Marja Parviala, vas.), Sotilas (Esko Peura) ja Enkeli (Ina Raunio) sovittavat esiintymisasuja. Pukusuunnittelusta vastaa Tyra Therman (keskellä).

Via Cruciksen Huutaja (Marja Parviala, vas.), Sotilas (Esko Peura) ja Enkeli (Ina Raunio) sovittavat esiintymisasuja. Pukusuunnittelusta vastaa Tyra Therman (keskellä).

Ajankohtaista

Vuoden ainoa Via Crucis nähdään Helsingin keskustassa pääsiäislauantaina ‒ oopperalaulajat esittävät pääroolit yleisölle maksuttomassa talviteatterissa

Yleisö vaeltaa Jeesuksen ja hänen seuraajiensa ja vangitsijoidensa perässä Kaisaniemen puistosta pimeitä katuja Senaatintorille. Musiikin osuus on aiempia vuosia vahvempi.

Pääsiäisvaellus Via Crucista on tekemässä noin 60 ihmisen joukko. Ammattilaisten lisäksi mukana on harrastajia, avustajia ja vapaaehtoisia.

Harrastajanäyttelijä Marja Parviala on mukana Via Cruciksessa ensimmäistä kertaa. Hän on osa kansaa sekä toinen "huutaja".

‒ Olen tosi onnellinen, kun olen mukana tässä!

Istumme Meritullin seurakuntatalon kellarin käytävällä. Via Cruciksen harjoituksissa on pieni tauko. Näyttelijät ja avustajat kulkevat kellarin varastotilaan sovittamaan pukujaan. Esitystä harjoitellaan yläkerran jumppasalissa.

Jäätyään eläkkeelle helsinkiläinen Parviala päätti tehdä jotakin, mitä ei ole ikinä tehnyt. Hän liittyi Järvenpään teatteriin ja on nyt ollut innolla mukana kesäteatterissa, Niskavuori-näytelmissä ja Peppi Pitkätossussa. Via Cruciksen kenraaliharjoitusta hän kävi pari vuotta sitten seuraamassa, koska toivoi pääsevänsä mukaan.

‒ Nyt olen yllättynyt ja hämmentynyt siitä, miten paljon tämä esitys koskettaa. Kun lausuin harjoituksissa repliikkini "Jeesus pitää kivittää", oikein kauhistuin: mitä minä juuri sanoin?

Parviala on miettinyt kansanjoukkojen roolia Jeesuksen kohtalossa. Kansa huutaa ja vaatii tuomiota, eikä se ole nykyaikana miksikään muuttunut.

Harrastajana hänestä on antoisaa seurata, miten ammattilaiset tekevät roolinsa. Tänä vuonna päärooleissa on oopperalaulajia, koska ohjaaja Ville Saukkonen on kasvattanut musiikin osuutta teoksessa.

Marja Parviala sovittaa maskia kasvoilleen.

Marja Parviala sovittaa maskia kasvoilleen.

Via Cruciksesta on tullut omaan pääsiäiseeni hieno lisä.

- sotilasta näyttelevä Esko Peura

Pysäyttävä hetki Tuomiokirkon portailla

Pukusuunnittelija Tyra Therman kiinnittää Esko Peuran luotiliiviä.

Pukusuunnittelija Tyra Therman kiinnittää Esko Peuran luotiliiviä.

Sotilasta esittävä Esko Peura on mukana jo kolmatta kertaa. Hän on kokenut esiintyjä, joka avustaa usein Kansallisoopperan esityksissä ja toimii myös mallina mainoskuvauksissa.

‒ Via Crucis on kuitenkin ainutlaatuinen kokemus sekä esiintyjille että yleisölle. Se on talviteatteria ulkona. Pidän haasteista ja pidän vuodenajoista, sanoo kestävyysjuoksua harrastava Peura.

Tavallisen viikon aikana hän juoksee noin 200 kilometriä. Myös näytelmäharjoituksen jälkeen vuorossa oli pitkä lenkki.

Viime vuonna Peura ei voinut näytellä Via Cruciksessa, koska naiset esittivät kaikki roolit ohjaajan toiveesta. Tauko teki kuitenkin vain hyvää, ja Peura arvostaa sitä, että asioita osataan ja uskalletaan tehdä monella tavalla.

‒ Via Cruciksesta on tullut omaan pääsiäiseeni hieno lisä. Konsertit, hiljentyminen ja rauhoittuminen ovat olennainen osa pääsiäisen viettoani, Peura kertoo.

‒ Erityisesti loppukohtaus Tuomiokirkon portailla on pysäyttävä hetki. Koin sen hyvin voimakkaasti.

Nyt treenataan joka päivä

Uusi esiintyjä Ina Raunio jännittää hiukan loppukohtausta. Se on vaativa muillekin kuin Jeesuksen esittäjälle, joka on tänä vuonna Waltteri Torikka. Liukkaat portaat ja häikäisevät valot tuovat haasteita. Enkelin asun alle mahtuu sentään paljon lämmintä vaatetta.

‒ Näytelmän kansaksi etsittiin lisää ihmisiä, mutta tanssitaustani takia pääsin enkelin rooliin, Raunio kertoo. Hän on muun muassa opiskellut musiikkiteatteria New Yorkissa ja on töiden ohella mukana erilaisissa taideprojekteissa. Kesäksi hän on menossa Ilves-teatteriin.

Ina Raunio on käynyt katsomassa Via Cruciksen monena pääsiäisenä ja nähnyt eri versioita.

‒ Se on iso teos ja pitkä perinne Helsingissä. Tunnelma on sanoin kuvaamaton, arvokas. On ihan eri juttu esimerkiksi tanssia ulkona kuin näyttämöllä.

Näyttelijöitä ja avustajia on noin 45. Harjoituksissa kaikki eivät ole yhtaikaa paikalla, joten harjoituksia Rauniolla on ollut muutama tunti viikossa. Loppua kohden sitten "tykitetään" eli treenataan joka päivä.

Mikä kohtaus on itsellesi tärkein?

‒ Aloitus, koska minä aloitan repliikilläni koko homman!

Enkeli tarvitsee saappaat Helsingin kevättalvessa. Tyra Therman avustaa Ina Rauniota.

Enkeli tarvitsee saappaat Helsingin kevättalvessa. Tyra Therman avustaa Ina Rauniota.

Tekniset kustannukset ovat suuri menoerä

Pääsiäisvaellus Via Crucista on esitetty Helsingin kaduilla vuodesta 1996 lähtien. Pääsiäisnäytelmän järjestää Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry ja sen toteuttaa Helsingin tuomiokirkkoseurakunta.

Tukiyhdistykseen kuuluvat keskustan seurakunnat eli Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Johannes församling, Helsingin ortodoksinen seurakunta ja Helsingin katolinen seurakunta, Helsingin ekumeeninen toimikunta sekä Kruununhaan asukasyhdistys.

Budjetti on noin 115 000 euroa. Suurin rahoittaja on Helsingin seurakuntayhtymä. Muut rahoittajat ovat Tuomiokirkkoseurakunta, Helsingin kaupunki, Johannes församling sekä Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymät. Yhteistyökumppaneihin kuuluu edellisten lisäksi Stadin aikuisopisto.

 

Otsikkoa muutettu 28.3. klo 10.40. "Äänentoisto on suuri menoerä" korjattu muotoon "Tekniset kustannukset ovat suuri menoerä"

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tämänvuotinen Via Crucis on musiikkivideo – Helsingin kaduilla ei liiku ristin sielua 

Ajankohtaista

Via Crucista ei voida toteuttaa Helsingissä tänäkään pääsiäisenä, mutta työryhmä on tehnyt verkkoon musiikkivideon nimeltään Via Crucis – resurrexit.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.