null Tämä kolahti: Papin tyttärestä Angela Merkelistä tuli johtaja, jota Vladimir Putinkin kuunteli

Vladimir Putin yritti pelotella Angela Merkeliä päästämällä labradorinnoutajansa Konin kokoustilaan. Kuva: Dmitry Astakhov/Itar Tass/Lehtikuva

Vladimir Putin yritti pelotella Angela Merkeliä päästämällä labradorinnoutajansa Konin kokoustilaan. Kuva: Dmitry Astakhov/Itar Tass/Lehtikuva

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Papin tyttärestä Angela Merkelistä tuli johtaja, jota Vladimir Putinkin kuunteli

Venäjän presidentti tiesi Angela Merkelin pelkäävän koiria. Hän otti siksi koiransa mukaan neuvotteluihin. ”Hänen täytyi tehdä se osoittaakseen miehuutensa”, Merkel kommentoi.

Olen lukenut monia poliitikkojen elämäkertoja ja täytyy sanoa, että unkarilais-yhdysvaltalaisen toimittajan ja tietokirjailijan Kati Martonin kirja Angela Merkelistä kuuluu kärkipäähän. Toki se liittyy myös siihen, että Merkelin tarina on ajankohtainen, kun ajatellaan, mitä maailmassa nyt tapahtuu. Asioilla on taustansa.

Kirjassaan Merkel – Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina (WSOY 2021) Marton laatii vaikuttavan henkilökuvan Saksan pitkäaikaisesta liittokanslerista. Kirjasta selviää, miksi Itä-Saksassa kasvaneesta papin tyttärestä tuli niin vaikutusvaltainen poliittinen johtaja, vaikka hän ei ollut mikään säkenöivä yleisönvillitsijä. Hänellä oli vahva henkilökohtainen moraali ja toisaalta erinomainen poliittinen pelisilmä.

Varsinainen valttikortti oli tyyneys kriisien ja vaikeiden neuvotteluiden keskellä. ”Voima piilee rauhallisuudessa”, kuten Merkelin seinällä olevassa huoneentaulussa luki.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puhumassa pakolaistilanteesta Euroopan Unionin kokouksessa maaliskuussa 2016.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puhumassa pakolaistilanteesta Euroopan Unionin kokouksessa maaliskuussa 2016.

Merkel oli vaatimaton johtaja, joka asui liittokanslerinakin kerrostaloasunnossa, hätisteli turvamiehiään kauemmas ja jonka pukeutumisesta alkuun vitsailtiin: ”Mitä Merkel tekee vanhoille vaatteilleen? Hän pukeutuu niihin.” Hän totesi, että samanlaisia pukeutumisvaatimuksia ei esitetä miehille, sopeutui ja valitsi oman hillityn tyylinsä.

Merkel oli taitava ja epäideologinen poliitikko, joka kykeni kompromisseihin. Hän osasi myös olla tiukka ja johti Saksaa haluamaansa suuntaan liittokanslerina vuodet 2005–2021. Hänet nosti ministeriksi Helmut Kohl, joka nimitti Merkeliä tyttöseksi. Tuo tyttönen teki 1998 kovan tempun syrjäyttämällä finanssiskandaaliin sotkeutuneen edeltäjänsä ja kohotessaan Saksan kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi. Häntä ei enää aliarvoitu.

Merkel kasvoi papin perheessä kommunistisessa Itä-Saksassa eli Saksan demokraattisessa tasavallassa, jossa demokraattista ei ollut muuta kuin nimi.

Merkel kasvoi papin perheessä kommunistisessa Itä-Saksassa eli Saksan demokraattisessa tasavallassa, jossa demokraattista ei ollut muuta kuin nimi. Hänen isänsä uskoi humaanin sosialismin ideaan, vaikka järjestelmä rajoitti monin tavoin uskonnonvapautta ja hänen työtään.

Pappis-isä oli muuttanut perheineen Länsi-Saksasta itään vastatakseen luterilaisen kirkon kutsuun tulla saarnaamaan ateistisessa kommunistimaassa. Merkel syntyi DDR:ssä ja opiskeli siellä fysiikan tohtoriksi, vaikka järjestelmä epäilikin papin tyttöä.

Kun Itä-Saksan salainen poliisi Stasi yritti värvätä Merkeliä urkkijakseen, hän vastasi vanhempiensa neuvosta, että hän on siihen aivan liian suupaltti. Kokemus elämästä kommunistisessa diktatuurissa jätti jälkensä Merkeliin. Sen ansiosta hän ymmärsi myöhemmin vastapelurinsa, entisen KGB:n agentin Vladimir Putinin ajattelua.

Kirjan mielenkiintoisinta antia ovat Merkelin kohtaamiset maailman muiden johtajien ja etenkin diktaattoreiden kanssa. Putin arvosti Merkeliä ja puhui tämän kanssa KGB-vuosiltaan hyvin osaamaansa Saksaa. Samalla hän tunnusteli liittokanslerin heikkoja puolia tekemällä heidän ensimmäisessä tapaamisessaan KGB:n tuijotustestin.

Kirjan kirjoittaja Kati Marton on työskennellyt NPR-radiokanavan kirjeenvaihtajana ja ABC-uutiskanavan asemapäällikkönä Saksassa.

Kirjan kirjoittaja Kati Marton on työskennellyt NPR-radiokanavan kirjeenvaihtajana ja ABC-uutiskanavan asemapäällikkönä Saksassa.

Mustanmeren rannikolla pidetyssä tapaamisessa Putin päästi kokoushuoneeseen vapaaksi labradorinnoutajansa, koska tiesi Merkelin pelkäävän koiria. Merkeliä oli koira purrut kahdesti. Merkel ei Putinin toiminnasta hätkähtänyt. Myöhemmin hän totesi alaisilleen, että Putinin täytyi tehdä se osoittaakseen miehuutensa.

Putinia ärsytti ihmisoikeuksien ja sananvapauden puolustaminen. Merkel muistutti Putinille heidän tapaamisissaan, että tämä on vastuussa siitä, mitä Venäjällä tapahtuu.

Vaikka Merkel puolusti ihmisoikeuksia myös Kiinan johtajan Xi Jinpingin tavatessaan, hänen pragmaattinen tapansa suhtautua asioihin luo varjon hänen toimintaansa. Kiinan kanssa kauppa kävi ja Merkel myös salli edeltäjänsä Gerhard Schröderin sopiman ja lobbaaman Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen jatkua Krimin miehityksestä huolimatta.

Saksan riippuvuutta kaasusta lisäsi myös se, että Merkel päätti Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen, että Saksa luopuu ydinvoimasta. Vaikka fyysikkona Merkel oli järkyttynyt katastrofin seurauksista, suuri syy tähän oli myös sisäpolitiikka. Hän kaappasi vihreiltä vaaliaseen ja johdatti puolueensa vaalivoittoon.

Turvapaikanhakija ottamassa selfietä liittokansleri Angela Merkelin kanssa syyskuussa 2015. Kuva: Bernd von Jutrczenka/AFP/Lehtikuva.

Turvapaikanhakija ottamassa selfietä liittokansleri Angela Merkelin kanssa syyskuussa 2015. Kuva: Bernd von Jutrczenka/AFP/Lehtikuva.

Krimin miehityksen ja Venäjän separistien Ukrainassa aloittaman sodan vuoksi Merkel puhui Putinin kanssa kymmeniä kertoja, välillä päivittäin. Kirjan mukaan Yhdysvaltain presidentti Barack Obama oli menettänyt kärsivällisyytensä ja uskonsa siihen, että Putiniin kannattaa olla yhteydessä, joten Merkelistä tuli tässä lännen johtaja. Kirjasta käy ilmi, että sekä Merkel että Obama totesivat Putinin valehtelevan koko ajan. Merkel uskoi diplomatiaan ja kieltäytyi aseviennistä Ukrainaan. Neuvotteluihin Merkel joka tapauksessa valmistautui huolellisesti: ”taidan tuntea jokaisen puun Donbassissa.”

Merkelin ajan suuria kriisejä, joissa hänen johtajuuttaan tarvittiin ja kaivattiin, ja joista hän sai myös paljon kritiikkiä, olivat talouskriisi ja suhtautuminen Kreikkaan, pakolaiskriisi ja korona, jossa Saksa käänsi tiukan taloudenpidon politiikkansa.

Kristus on aina palveluksessa. Tämä on osa Merkelin kristillistä taustaa.

Pakolaiskriisi oli tilanne, jossa hänen kristillinen arvomaailmansa selvästi vaikutti hänen ratkaisuihinsa. Hän keskusteli Saksaan tulleen neljätoistavuotiaan cp-vammaisen palestiinalaistytön kanssa ja perusteli tälle, miksi niiden, jotka eivät ole sotapakolaisia, on poistuttava Saksasta. Tyttö alkoi itkeä ja Merkel kuistasi mikrofoniinsa yhden sanan: Gott eli Jumalani. Kun Merkel sitten näki valtavat pakolaismassat Unkarin rautatieasemilla, hän ilmoitti Saksan linjan muuttuvan. ”Saksa ei käännytä pakolaisia rajaltaan.”

”Hän ei sillä hetkellä ajatellut poliittisia seurauksia. Se oli erilainen hetki kuin kaikki muut hetket hänen elämässään”, kertoo kirjassa Merkelin tunteva saksalainen teologi Ellen Ueberschär. ”Kristus on aina palveluksessa. Tämä on osa Merkelin kristillistä taustaa.”

 

Toimittajan fiilikset:

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.