null Tämä kolahti: Tosi rakkaus odottaa ikuisesti – vampyyri Edward rukoilee Jumalalta voimaa suojella Bellaa itseltään

Bella (Kristen Stewart) ja Edward (Robert Pattinson) rakastuvat elokuvassa Twilight – Houkutus, jossa romanssia seurataan ihmistyttö Bellan näkökulmasta. Kirjailija Stephenie Meyer kuvaa samat tapahtumat nyt vampyyri-Edwardin perspektiivistä uudessa romaanissaan Keskiyön aurinko.

Bella (Kristen Stewart) ja Edward (Robert Pattinson) rakastuvat elokuvassa Twilight – Houkutus, jossa romanssia seurataan ihmistyttö Bellan näkökulmasta. Kirjailija Stephenie Meyer kuvaa samat tapahtumat nyt vampyyri-Edwardin perspektiivistä uudessa romaanissaan Keskiyön aurinko.

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Tosi rakkaus odottaa ikuisesti – vampyyri Edward rukoilee Jumalalta voimaa suojella Bellaa itseltään

Suosittu vampyyriromantiikka henkii perinteisiä arvoja: seksuaalisuus uhkaa johtaa turmioon, rakkaussuhde on tarkoitettu pysyväksi ja sielun suojeleminen menee kaiken muun ylitse.

Keskiyön aurinko (WSOY 2020) kertoo Twilight-vampyyrisaagan alun vampyyri-Edwardin näkökulmasta. Tähän asti saagan noin 160 miljoonaa kappaletta myydyissä kirjoissa kuolemattoman hirviön ja kuolevaisen tytön rakkaustarina on  kuvattu ihmis-Bellan kokemana.

Syyskuussa suomeksi julkaistussa Keskiyön auringossa kurkistetaan Edwardin pään sisälle. Yhdysvalloissa kirja myi ensimmäisen viikon aikana miljoona kappaletta.

Jos tarina ei ole sinulle ennestään tuttu Houkutus-kirjasta (2005) tai elokuvasta Twilight – Houkutus (2009), varoitus: seuraa juonipaljastuksia!

Nuori Bella ei halua vanhentua, koska hänen vampyyripoikaystävänsäkin pysyy ikuisesti 17-vuotiaana. Bella haluaa olla suhteessa tasaveroinen, kuolematon ja ikuinen kumppani, mutta Edward ajattelee vain Bellan sielua ja kieltäytyy ehdottomasti muuttamasta tätä vampyyriksi. ”Rukoilin hänen Jumalaltaan kaikella kadotukseen tuomitun sieluni tuskalla, että Jumala auttaisi minua suojelemaan Bellaa itseltäni.”

Hetken hurma johtaa turmioon

Stephenie Meyer kuvaa, kuinka Bellan syke kiihtyy ja silmät laajenevat, kun hän värisee Edwardin kosketuksen alla. Molemmat ovat neitsyitä, ja seksuaalisuus on uutta, houkuttelevaa ja jännittävää. Edwardille on kuitenkin selvää, ettei houkutusta voi seurata, sillä jos itsekontrolli herpaantuu, hän saattaa vahingoittaa Bellaa.

Edward kieltää lihan himonsa myös toisella tavalla: hän metsästää vain eläimiä ja huolehtii silloinkin, ettei verota vaikkapa alueen puumakantaa liikaa.

Eettiset kysymykset ovat 671-sivuisen järkäleen keskiössä. Edward ja Bella ottavat seurustelunsa äärimmäisen tosissaan, pysyvät kaukana päihteistä ja arvostavat perhettä ja kotia. Arvot ovat perinteisiä.

Syytä vampyyrisaagan maailmankuvan konservatiivisuudesta on haettu siitä, että Meyer on mormoni. Hän sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2009, että seksi kuuluu vain avioliittoon.

Kuka samastuu itseään inhoavaan vampyyriin?

On kiinnostavaa kuvitella, että jos Edwardin ja Bellan suhteen siirtäisi nyky-Suomeen, kuka voisi samastua seksuaalisuutensa kieltävään Edwardiin. Jos konservatiivisessa uskonyhteisössä elävä nuori tuntee vetoa samaa sukupuolta olevaan ihmiseen, voisiko hän kokea kaipuuta, itseinhoa ja pelkoa sisäisen hirviön heräämisestä samaan tapaan kuin romaanin rakastunut vampyyri?

Keskiyön aurinko kuvaa myös ihmissuhteisiin ylipäänsä pätevää tuskaa: toisen pään sisään on mahdotonta päästä ja toista on välillä turhauttavan vaikeaa lukea. Edward pystyy kuulemaan kaikkien muiden ajatukset paitsi Bellan.

Jotain näkökulman vaihdoksen vaikeudesta voi kertoa myös se, että Stephenie Meyer työsti ikonisen rakkaustarinansa alkua Edwardin perspektiivistä 13 vuoden ajan.

Toimittajan fiilikset:

Jaa tämä artikkeli: