Kristinusko inspiroi sarjakuvantekijöitä myös Suomessa – teokset huvittavat ja haastavat pohdiskelemaan
Sarjakuvissa näkyy hengellisiä teemoja aina Kristuksen toisesta tulemisesta erilaisiin Raamatun kertomuksiin. Pertti Jarla, Jarkko Vehniäinen ja Harri Filppa ammentavat sarjakuvissaan kristinuskosta.
Maailmalla on totuttu siihen, että Raamatun hahmoja esitetään sarjakuvissa katu-uskottavina toimintasankareina. Suomessa sävy on puolestaan selvästi komediallisempi ja pohdiskelevampi. Esittelemme kolme suomalaista sarjakuvataiteilijaa.
Jarkko Vehniäinen on tunnettu eritoten Kamala luonto -sarjakuvastaan. Herätyskristillisestä taustasta johtuen hänen on aina ollut luontevaa tehdä myös raamattuaiheisia sarjakuvia. Raamatullisiin teoksiin kuuluvat esimerkiksi Jees-lehdessä julkaistuista tarinoista koostettu Daniel & kumppanit sekä Apostolin tekoihin perustuva Apostolin sandaalit.
Tällä hetkellä Vehniäisellä on työn alla Joosefista kertova teos. Vehniäistä kiinnostaa Joosefin kertomuksen monipuolisuus, sen toivon ja epätoivon hetket.
– Nyt on menossa kolmas käsikirjoitusversio. Aina on jokin hangannut, joten olen aloittanut käsikirjoituksen alusta. Olen työstänyt sarjakuvaa vuosia, Vehniäinen kertoo.
Myös Vehniäisen Kamalassa luonnossa on mukana viittauksia Raamattuun ja pohdintaa siitä, onko tuolla ylhäällä joku suurempi voima.
– Raamatun kertomuksiin vihkiytyneet voivat bongata Kamalasta luonnosta viittauksia ja kokea löytämisen riemua. Koetan tehdä sarjakuvat siten, että lukija saa niistä irti, vaikkei tuntisikaan Raamattua hyvin. Tosin joskus en välitä, meneekö viittaus suurella yleisöllä ohi, Vehniäinen sanoo.
(Voit lukea lisää Vehniäisen töistä aiemmasta haastattelustamme.)
Jeesus tulee, oletko valmis?
Jeesuksen paluu maan päälle on aiheena useissa sarjakuvissa. Esimerkiksi maineikkaassa, vuonna 2012 julkaistussa yhdysvaltalaisessa Punk Rock Jesus -teoksessa Jeesus kloonataan Torinon käärinliinasta ja hänen elämäänsä seurataan tosi-tv-ohjelmassa.
Jeesuksen toisesta tulemisesta kertoo myös vuonna 2019 julkaistu suomalainen Jeesuksen saappaanjälki. Teoksessa pohdiskellaan sitä, kuinka Jeesus toimisi, jos palaisi maan päälle näinä päivinä: Jeesus ilmestyy eri puolille maailmaa, törmäten yhteiskunnallisiin kipukohtiin. Jeesus kohtaa ihmisiä esimerkiksi Israelissa, Yhdysvalloissa ja Sudanissa.
Teoksen on piirtänyt Harri Filppa, jonka kuvituksia voi nähdä myös esimerkiksi Eroa kirkosta -sivustolla.
Sarjakuvateos perustuu vuonna 2012 ilmestyneeseen samannimiseen Jarmo Stoorin novellikokoelmaan, jonka Filppa myös kuvitti.
– Teoksella on uskonnollinen tausta, mutta näen ettei se itsessään ole uskonnollinen. Se vain käsittelee uskon tematiikkaa. Kuvina esitettynä tarina tulee enemmän iholle, Filppa kertoo.
Tällä hetkellä Filppa työstää teosta 1990-luvun lamasta. Yksi teoksen käsittelemistä aiheista on esimerkiksi 90-luvulla pelkoa herättänyt saatananpalvonta.
Huumoria karismaattisista saarnamiehistä
Pertti Jarlan Fingerpori-sarjakuvissa maallisemman menon rinnalla vilahtaa Jeesuksen ja karismaattisten saarnaajien kaltaisia hahmoja. Jarla kertoo, ettei itse jaksa istua luterilaisen kirkon jumalanpalvelusta loppuun, tai jos jaksaakin, se ei ole helppoa.
Fingerpori-sarjakuvissa esimerkiksi vilahtaa ”profeetta” Jouko Piho ja niissä viitataan saarnaaja Leo Melleriin.
– Karismaattiset saarnaajat ovat miellyttävä aihe. Altistuin itsekin lapsuudessani ja nuoruudessani Leo Mellerin saarnoille – tämänkaltaiset saarnamiehet ja sinivalkoiset ”Jeesus tulee, oletko valmis” -laput sopivat oikein hyvin perisuomalaiseen fingerporilaiseen maisemaan, Jarla kertoo.
– Tein Kirkko vastaan kaupunki nimisen episodin, jossa oli mukana herätysmeininkiä. Käytin siinä paukut loppuun, enkä ole sittemmin juurikaan käyttänyt esimerkiksi maallikkosaarnaajia sarjakuvissani, Jarla jatkaa.
Jarla kertoo saaneensa kommentteja sarjakuvistaan. Hän kertoo saaneensa myönteistä palautetta myös herätysliikkeiden jäseniltä. Toiset taas pitävät Jeesus-huumoria mauttomana, törkeänä ja loukkaavana.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kamala luonto -sarjakuvan eläimet toimivat terapeutteina – varsinkin erityisherkkä majava osuu suomalaiseen mentaliteettiin
Hyvä elämäSarjakuvan eläinhahmojen toilailut naurattavat, mutta moni on saanut niistä myös voimaa ja vertaistukea.